Paardebloem-Rabarber limonade.

on zaterdag 20 april 2019






Martijn Bunskoek, de zoon van buurman Henk, heeft ons vanochtend op de zaterdagse inloop meegenomen door het bos en ons alle vogels laten horen die je je maar kan bedenken.

Ongelofelijk wat hoorden we er veel! En ik vorige week maar denken dat er géén vogels waren. Maar als je met zo'n kenner loopt, dan hoor je ineens tientallen. En heel verschillende.

Het was wel héél zacht soms, en wij 50 plussers (nou ja ik praat nu voor mezelf) moesten echt ons uiterste best doen om die hoge toontjes te horen.





We moesten ook heel stil zijn. Haha, best moeilijk. Want je wilt toch ooooh en aaah zeggen. Maar het hielp echt. Doordat we doodstil waren hoorden we ....

...... zwartkop, goudhaan, grote bonte specht, zwarte specht, roodborst, boomklever, putter, appelvink, houtduif, bonte vliegenvanger, koolmees, tjiftjaf (die zegt ook echt tjiftjaf), fitis, buizerd, boompieper, roodborsttapuit, sijsjes, groenling, zanglijster, merel, kraai, gekraagde roodstaart ...

(met dank aan Alja die alles bijhield)

En kijk. Oók de eerste bosviooltjes ......





En vanmiddag, weer gewoon thuis, kwam Karin eindelijk weer es langs, met haar zus Jolanda.

Gezellig. Bijpraten. En ze wilden ook wel iets doen. Een werkje? Hmm, even denken. Goed, we gaan paardebloemen plukken. Daar is het nu de tijd voor, en ik wilde toch limo maken. Waarom dan niet van paardenbloem?

Die staat nu volop te bloeien.

Van paardenbloemen plukken krijg je kleverige handen. Dat komt door het melksap in de stengels.








Nou het was weer gezellig met de dames en we hadden een hele emmer met bloemen.

Ze zijn thuis meteen in het water gezet. 





En toen was het verder het gewone recept. De dieren, de tuin, en de rest. Op het moment ben ik bezig met één composthoop helemaal leeg te scheppen en alles over het weiland uit te spreiden. En elke keer zitten dan de kippen daarin. In die compost. En die vinden daar van alles. Beestjes, wormen. En ook een oud ei.

En wat denk je?

Echte kannibalen zijn het! Ze eten die eieren op! Misschien is het wel haar eigen broedsel!





Nou ja 't is wel mooi recycling natuurlijk. Een oud ei wordt een nieuw ei.

En hahaha .... daar komen alwéér twee meiskes aan, uit het dorp. Ze kwamen wat kletsen en naar de kuikens kijken en met Brit spelen.

De kinderen hebben vakantie. Ik dacht al zoiets.





Voor limonadesiroop heb je ook zuur nodig. Je kunt altijd citroensap gebruiken. Maar ik wilde het dit keer proberen met rabarber-sap. Want die is al flink groot en daar kan je nu per plant wel twee of drie stengels van oogsten.

Je moet zo'n plant dan ook meteen iets 'teruggeven' om hem stevig door te laten groeien, maar dat laat ik volgende week zien.






De paardenbloemen zijn kort gekookt in het water waarin ze stonden, en toen gezeefd. Je gebruikt alleen het gezeefde sap van de bloemen. De uitgekookte bloemen kun je weer heel goed als compost gebruiken.

En de rabarberstelen kleinsnijden, koken in ruim water, en ook zeven, en goed laten uitlekken. Je gebruikt hier ook alleen het sap. Het restant, de prut, bewaar je. Doe er wat suiker en kaneel bij en je hebt een mooie vulling voor cake of taart.

Of op ijs of vla, als toetje.

Dan beide sappen bij elkaar voegen en verwarmen. Het hoeft niet te koken. En dan gaat er suiker bij, ik deed op 5 liter sap 2 kilo suiker. Dat heb je echt wel nodig om het houdbaar te maken. Want er zit natuurlijk van zichzelf helemaal geen suiker in.

 








Vijf liter paardenbloem-rabarber siroop. Gewoon uit de tuin. En erg lekker, doordat er ook een tikkie bitter in zit. Daar moet je wel van houden.

En de prut van de rabarber die ging door het cakebeslag. Maar die cakes kan ik niet laten zien die zijn nog niet klaar.





En na Pasen zijn ze waarschijnlijk op.

Ik wens je een fijn en zonnig paasweekend! Tot binnenkort!

🌞🌞🌞


2 reacties:

Spaarmoeder! zei

Als je toch eens terugkijkt met de wens om een boerderij te beginnen en nu, wat je allemaal hebt bereikt! De zoete inval. Vandaag nog letterlijk ook met zoete limonade.

Lies zei

Zálig hé, Clarien, die vogeltjes !
En weer 'lekkers' bij jou...
Lie(f)s.