De groene mensen.

on zaterdag 13 april 2019

Zo'n natuurvereniging he .... dat is toch wel iets heel speciaals.

Een groep mensen, de meesten zijn al jaaaaaaaaaren lid, die écht hart hebben voor de natuur. Ze hebben het ook letterlijk 'hard', want de natuur heeft het zó moeilijk. Sommige collega's binnen de vereniging zijn zó verweven met de natuur, dat ze daar dan echt wakker van liggen.

De 'groene' mensen. Hieronder zie je er een paar.Vandaag liepen we weer met een groepje van een stuk of tien te struinen door het bos. En iemand zei ..... 'hoor je wel dat er haast geen vogels zijn? Nog maar een paar jaar geleden twinkeleerde het van de vogels hier, in het bos.'

Ojee. Ja, inderdaad. We hoorden er niet veel. Wel wát hoor.

Hoe belangrijk is dan zo'n Harry bijvoorbeeld. Iemand die zich nou niet snel op de voorgrond zet, maar die in z'n eentje wel eventjes bijna driehonderd nestkastjes controleert. Gewoon. Omdat er niet zoveel controleurs meer zijn, doet hij in z'n uppie vier routes.

En al die nestkastjes, die bewaakt hij. Hij bouwt er kokers omheen zodat roofdieren de nesten niet kunnen uithalen. En elke week loopt hij alles langs.

Een man met een donkergroen hart. Zó waardevol. Door hem, en door de andere controleurs en beschermers, hebben we informatie over de vogelstand hier. En wordt er driftig gebroed, in veel van die kastjes. Ik nam een foto maar die is mislukt, je ziet de zes roze eitjes niet.Belangrijk werk. Onopvallend. Maar héél waardevol.

🍀🍀🍀Verder was vandaag echt zaterdag. Klusjes. Dingetjes. En tot slot reed ik vanmiddag naar Bussum  voor het halfjaarlijkse uitstapje met Suzanne. En bij Harderwijk reed ik de fuik in van een afgesloten snelweg met daarvoor een gigantische file.

Suzan zat dus een hele tijd te wachten. 'Waar blééf je?' 'Ja sorry ..... file .... snelweg dicht .... '

En dat begrijpt ze gelukkig (ze heeft een kleine beperking). En als we dan winkels gaan kijken en koffiedrinken bij de Hema dan is alles weer goed. Ik kocht en passant nog wat dingetjes, maar heb wel steeds dat plastic in m'n hoofd. Plastic-vrij shoppen, het is nog niet zo makkelijk. Neem nu tandenborstels .....

Maar kijk, Jordan maakt het makkelijk! Sorry Oral B, maar ik schakel onmiddellijk om!

 
Hopelijk poetst hij ook goed! 😊

Tot maandag. 🙋


4 reacties:

Lies zei

Zo waardevol '(donker)groene' mensen !
Weer een plastic-je minder..., moe(s)ten we allemaal doen !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Een dikke pluim voor de inzet van de leden van de natuur vereniging!

Volgende maand gaan wij een natuurexcursie organiseren. Nu willen wij niet een klassieke excursie houden. Maar een excursie waarin de deelnemers zelf bezig zijn. Heeft u een goede suggestie om dit te organiseren?

Willem zei

Wat ik me afvraag is of er op dit moment werkelijk minder vogels in het bos zijn, of dat het alleen maar zo lijkt omdat er een fors aantal vogel(tje)s broedt. Als ze broeden lijkt het me niet zo voor de hand te liggen dat ze luidkeels van hun aanwezigheid blijk geven.
Wat het aantal vogels in mijn tuin aangaat; dat is zeker verminderd de afgelopen jaren. Het waren vooral mussen en merels die er huisden, maar enige jaren geleden heeft een ziekte de merelstand nogal gedecimeerd en ook is er een schutting vervangeb waardoor een populaire nest- en schuilgelegenheid verdwenen is. De buurvrouw,-niet die van de noorderzon-, wilde liever geen klimop meer langs de schutting en met haar kunnen we het goed vinden. Dus doe je die concessie.

Clarien zei

Anoniem, als de excursie rond half mei is zou je een dennensiroop-workshop kunnen combineren met een wandeling. Email me als je er meer over wil weten.