Will you help me plant the corn?

on dinsdag 30 april 2019


De paardenbloemen van april zijn allemaal gaan pluizen .... en nu staan de weiden vol met roodpaarse veldzuring, botergele boterbloemen, fijn wit kant van fluitenkruid, en langs de slootkant staan de paarse en witte bloemen van smeerwortel.

Elke maand zijn eigen kleuren.Wil je weten hoe het met Bonnie en Bella gaat?

Met Bonnie gaat het goed. Zij heeft een paar dagen bij overbuurman gelogeerd, en stond naast drie stiertjes. Af en toe ging ik kijken, om haar wat koek te voeren, en ze lag mooi rustig om zich heen te kijken. En af en toe stond ze neus-aan-neus met een stiertje.

Zij wilde zó graag naar de kudde, aan de overkant, en we hebben besloten dat ze nu bij een kudde mag blijven. Bij ons .... is ze niet meer veilig. Ze is erg sterk geworden, en kan door de omheining zó weer uitbreken, naar de andere kalfjes en pinken.

Dus .... gaat ze naar een andere plek, met leeftijdsgenootjes. Bonnie is uit huis.

En Bella? Empty weiland syndroom? 


Ja. Eerlijk gezegd wel. Het hele weekend was ze behoorlijk van streek.

'Waar is dat jong van mij?'
'Wat moet ik nu met al die melk?'

Ik heb haar eerst gemolken, om de ergste druk wat te verlichten. Maar toen zei overbuurman dat ik daar maar mee moest stoppen. Want je stimuleert het alleen maar. Okee.

Dan maar extra aandacht en vaak borstelen en extra lekker hooi. Voor ons is dat ook 'therapeutisch' natuurlijk. Want het gaat je niet in je kouwe kleren zitten, allemaal ......

En .... we gaan op zoek naar een ander maatje voor Bella!

Vandaag, toen ik op de tuin bezig was, lag ze rustig te herkauwen, en naar ons te kijken. Wat we deden. Nou, de eerste bonen en de eerste voorgezaaide mais ging de grond in.   Een heel ritueel vind ik het planten van de mais, elk voorjaar.

Het is zo'n veelzijdige voeding. Je kan er brood van bakken, en koek, en pap van koken en het kan in allerlei gerechten als lekkere zoete smaakmaker. En dan .... die verse kolven ... met gesmolten boter en wat zout ..... je (vr)eet je vingers erbij op!

Ook voor de dieren is mais belangrijk. Kippen en koeien eten het graag.

Och ja en hier zie je dan nog even hoe 'the gang' wordt weggejaagd bij de etensbakken. Want ze hebben nog niet door dat er een strikte hiërarchie is. Wie wanneer mag eten. De grote hanen eerst, en de belangrijkste hennen .... en dan de gezinnen met kinderen ... en dan de jonge hennen ..... en dan een tijd niks ....

........ en dan pas, he-le-maal achteraan .... dan mag ' the gang' eten. Als laatsten.

En dat snappen ze niet. Ze proberen steeds vóór te dringen. En krijgen er dan vol van langs.

Maar ze komen steeds terug! Haha ..... ze zijn voor niemand bang! Kijk daar zijn ze alweer!😄
.... en ik had was maisplantjes over ... en die ben ik gaan poten in de paardenbak. Daar is een soort van 'nieuwe tuin' gemaakt van een dikke laag compost. Hier komen ook de pompoenen, dit jaar.

En ik dacht, och ik zet er wat mais neer, alvast. Stukje gaas eromheen.

En daar kwam Bianca ook aangewandeld.

'Wat doe je?'

'Mais planten.'
'Voor ons?'

'Ja, maar nu nog niet. Daarom zit er gaas omheen.'

Bianca kijkt naar het gaas. Ze ziet eruit als een witte brutale kip die er zó overheen gaat wippen. Nou we zien het morgen wel weer.


En met al dat mais planten, en al die kippen steeds in de buurt .... moest ik denken aan dat andere kippetje 

....... The Wise Little Hen .....


..... en dat deuntje heb ik nu de hele tijd in mijn hoofd!

'Will you help me plant the corn?' 🌽🌽🌽🌽


3 reacties:

Lies zei

'n Heel mooi boeket, maakte je weer, Clarien.
Bonnie stelt het wel goed in haar nieuwe thuis. En Bella..., ja..., met wat extra vertroeteling lukt het wel.
Een mooi ritueel, mais planten.
Straks ga ik zingend naar bed...
Lie(f)s.

Wendy zei

Fijn te horen dat het met Bonnie en Bella opgelost is. Zal vast wat geweest zijn. Leermomentje met hartkloppingen, maar leermomenten zijn goed al zal je ze liever met wat minder tumult willen hebben ;-)
Ik doe dit jaar alleen dingen in de groentetuin (eeel kleintje) die het hier doen en waarvan ik weet dat ons gezin het eet. Dus (naast het fruit) veel sla, kruiden, prei, sperziebonen, snijbonen, courgette, NZ spinazie en koolrabi (onder gaastunneltje). Voor andere koolsoorten moet de hele tuin onder gaas want we hebben hier echt heel veel koolwitjes. Hoe jammer ik het ook vind. Ik heb er 5 jaar over gedaan om dat te leren. Een soort uitgerekt leermoment dus....
Dat neemt niet weg dat ik er enorm van geniet om te zien (via dit blog) hoe bij jou op de tuin alles gaat.
Elke ochtend bij de koffie een genietmoment.
Wendy

Wieneke zei

Zo werd het gelukkig allemaal toch nog mooi geregeld. Het is met andere jonge runderen toch wel leuker voor Bonnie, denk ik. En in ieder geval is het veel veiliger! Met Bella heb ik wel een beetje te doen, maar ook voor haar zal vast wel een goede oplossing komen. Jullie zijn zo betrokken bij de dieren, dat ik daar alle vertrouwen in heb.
Dat liedje heb ik niet aangeklikt, want ik ben doodsbang voor een oorwurm :-)