Honing-proeverijtje. En die arme Wuik.

on dinsdag 9 april 2019Bekijk foto 2 van Bijkerserf 15In een zonnige straat, ergens in Staphorst, had ik vanmiddag een overleg. Met Jan en Martijn, van de natuurbescherming, en met Ruud, van Staatsbosbeheer.

Jan is ook imker. Daardoor wist ik bij dit huis dat ik op het goeie adres zat!

Waar het over ging? Staatsbosbeheer krijgt per 1 juli het beheer over een flink stuk grond aan de rand van het bos. En wij bespraken vandaag wat daar zoal mee gaat gebeuren. Hoe we dat weer zó kunnen inrichten, dat allerlei verdwenen dieren en planten weer een kans krijgen.

Ge-wel-dig!!

Nou ja, ik zat erbij en luisterde vooral. Want veel verstand heb ik er nog niet van. Maar met de oren wijd open, dat wel! En de plannen zijn prachtig! Zomergranen zaaien en bloemenmengsels en misschien een vennetje voor de knoflookpad.


Ik wilde ook wel wat honing kopen, van imker Jan. Toen kwam hij met allerlei verschillende potjes op de proppen en hadden we ook nog een honing-proeverijtje.

Twee potjes nam ik mee. Nét gisteren geslingerd!


En thuis .... was ook weer van alles te beleven.

De koeien gingen naar de wei. Dat was een makkie. Wat hekken neerzetten, zodat ze niet konden weg rennen, en hop daar gingen de dames de wei in. Joepie!!

Nee ze maken geen dansje, zoals je wel bij koeien ziet die uit de stal komen. Voor Bella en Bonnie was het enige verschil dat ze nu weer rijk gras hebben. Ze vraten zich meteen helemaal zat, en gingen uren liggen herkauwen. Lekker rustig, voor mij ook!

 
Ik wilde zaaien op het land, maar heb me bedacht.

Er komt nachtvorst, en dan heeft zaaien niet zoveel zin. We stellen het een week uit. Een ander klusje had ook haast, en dat was een tweede kippenverblijf maken. Ze groeien uit hun hok.

Het oude konijnenhok, dat uit elkaar was gevallen, is met een paar schroeven weer in elkaar gezet. Wat zacht hooi erin, en een paar broedhokjes. En het trapje gerepareerd. En nu is het een zomerhuisje voor de kippen.


Zie je het? Daar links, naast het kippenhok. Er zit nu nog geen kip in. Dat duurt wel even voor ze dat ontdekken.

Ja en dan is er nog het verhaal van Wuik, dat is het oudste kuikentje van dit seizoen. Het is een triest verhaal, maar misschien loopt het goed af.

Wuik is al na een week of zes verstoten door zijn moeder. Zijn moeder, dat is Gipje, een heel mooi geel kipje. Ze is erg in trek bij de hanen. Wuik is haar enige kind (de rest van de eieren heeft ze gewoon laten liggen) en zelfs dat enige kind is haar teveel. De hanen zijn veel boeiender. Ze laat Wuik aan z'n lot over.

Dus Wuik loopt steeds alleen rond, te piepen, en achter z'n moeder aan te rennen. Echt sneu.

Totdat ......

..... hij geadopteerd werd. Vandaag. Tenminste ....

Wuik is het binnenhok ingegaan, en is zomaar onder een broedende hen gekropen. Er zitten ook al wat kuikens onder. Of dat goed gaat? Of hij mag blijven? Hij is een stuk ouder dan de stiefbroertjes en zusjes. Ik weet niet of het hem gaat lukken.

We zullen zien!

En Bella is ook een rare. Heeft ze een weiland vol lekker gras, staat ze stipt om vijf uur bij het hek te loeien om pompoenen en om brokken. Pffff ..... gewoontedieren ..... ik hoop niet dat dat zo blijft. De wintergroenten zijn haast op.

Liek kwam logeren!

Gezellig, ze mag pitten naast de pitten!! 😊

4 reacties:

Anoniem zei

Ik hoop niet dat op het stuk grond waar Staatsbosbeheer het beheer over krigt eerst bomen zijn gekapt.
Zoals je wellicht weet vindt er al een tijdje massale bomenkap plaats in Nederland.
Wat heb je aan nieuwe natuur, als we maar blijven kappen. Onze broodnodige bomen.
Ik hoop dat het in jouw natuurclub ook is opgevallen en dat we hier wat tegen kunnen doen.
gr Guusje

Clarien zei

Nee hoor het zijn braakliggende oude akkertjes. Niks geen bomen gekapt! :))

Anoniem zei

Geniet elke dag van je blogs en ach gossie die arme Wuik (hoe kom je trouwens op die naam?) hopelijk gaat het goed komen. Gewoonte dieren, alhier zijn het de katten die een ingebouwde wekker bezitten!

Gr. Veronique.

Lies zei

Een flink stuk grond aan de rand van het bos -> dat wordt boeiend, Clarien !
'k Wens Wuik alle succes.
Hoe zou je zelf zijn..., de lekkerste brokken krijgen én een aai...
Heerlijk logement ! Slapen bij een stukje toekomst...
Lie(f)s.