Slaap zacht.

on maandag 15 april 2019
Kijk nou, daar komt Wim zomaar aanlopen, tussen de washandjes.

Hij is er vroeg bij. Wat zou er zijn? Nou, dat was nogal simpel, ik was de collectebus van de Hartstichting vergeten terug te brengen, en dat had allang gemoeten. Wat dom weer!

Nu kwam hij hem dus zelf maar ophalen. Gelukkig was ik niet vergeten om ermee te collecteren. Dat was nóg stommer geweest. Nee, de bus was zelfs vrij zwaar ..... maar .....

..... wat ik niet tegen Wim heb gezegd (ook weer vergeten) (maar daar komt hij wel achter bij het tellen) is dat één meneer zijn hele spaarpot met stuivers erin heeft gekieperd. Wel honderd of meer. Hahaha daar is Wim wel even zoet mee dus. 

Enne .... nog even over die minder plastic tips ... wees niet bang, ik ga je daar niet elke blog mee doodgooien hoor. Gewoon, één tip per week. Dat is genoeg.

Nog wel even dit, over die tandenborstel, die duurzame, van Jordan. Ik zag verderop ook nog duurzame tandpasta. Niet in plastic verpakt maar in karton. Met aloe vera enzo en allemaal natuurlijke ingrediënten.

Bij de Etos, in de aanbieding. Dus, kijk even!

En verder wou ik het vandaag hebben over bedden. Wat is er het belangrijkste aan je bed? Het beddegoed?


Mwah ..... volgens mij niet. Volgens mij is het belangrijkste aan je bed, de bodem. Je matras!

Ga maar na. Als je met een dikke vracht wollen dekens, of onder een superwarm donzen dekbed, op een iel en dun matrasje ligt, dan heb je het nog steeds koud. Dat ligt niet lekker. En dan slaap je niet goed.

Maar als je op een comfortabel en dik en warm matras ligt, dan kan je zelfs onder een oud dekbedje of een sleetse deken, nog heerlijk slapen.

Nou, we zijn er hoor! Want dat geldt dus óók voor die andere bedden, die bedden buiten.
Die groente, en al die gewassen, die groeien ook in bedden. En wat voor óns bed geldt, waar wij in slapen, geldt ook voor hún bed. De bodem is het allerbelangrijkste. Dat, wat ze onder zich hebben.

Dat is véél belangrijker, dan wat je er allemaal overheen gooit en strooit en giet. Wat van onderen komt, dat maakt de plant sterk en gezond. En dat wat van boven komt, dat is alleen maar een lapmiddel. Om dingetjes bij te sturen.

Je kan er kleine aanpassingen mee maken, maar je kan er niet de basis mee leggen.

Het lijkt erop, dat we weer een droog voorjaar krijgen. Een droge zomer misschien wel weer. Ojee en hoe moet dat nu met die tuin?

Gieten?

Lapmiddel!

Maar wat dan? Hoe zorgen we ervoor dat die bodem mooi vochtig blijft? Zodat zaad kan ontkiemen en zodat de plant kan groeien? 

Als je jaar na jaar compost op je tuin verwerkt, dan heb je een ijzersterk begin. Want die verteerde planten in de bodem, die houden vocht vast. Als je alleen maar een zanderige bodem hebt, dan is alles zó kurkdroog. Zorg dus voor zoveel mogelijk compost. Elk jaar opnieuw.

En nu, met het zaaien, is het belangrijk om niet bovenop de zaadjes te gieten, maar eronder. Hoe gek dat ook klinkt. 

Maak een zo diep mogelijke geul, met een stok bijvoorbeeld, en giet er heel voorzichtig water in. Gieter na gieter na gieter. Steeds laten intrekken. Niet te wild gieten, want dan breken de zijwandjes.

Dan heb je een natte bodem. Daar strooi je het zaad op, en dan met beide handen de droge zijkanten er weer overheen schuiven. Nat onder, droog bovenop, als een dekseltje. Het vocht daaronder blijft zo bewaard.

Ooit, in een zeer droog voorjaar, ben ik op deze manier gaan zaaien. En het werkt super!

En nu, vanavond, zit ik ook weer bedjes te maken. Te vouwen. Tijdelijke bedjes, voor zaden. Van buurman Henk kreeg ik een emmertje met gemengd wilde bloemenzaad. En daar maak ik nu zakjes voor, met in elk zakje een handje zaad. Morgen op de markt gaan we die uitdelen aan kinderen.
Ze zijn heel makkelijk te maken.

Je hebt het op dit blog misschien al wel es eerder gelezen. Maar toch nog maar weer een keertje. Zakjes vouwen. Hahaha. Nou, best handig hoor. Voor als je óók zaden over hebt, en ze uit wil delen. Of om je eigen zaden in te bewaren. Doordat ze van papier zijn, absorberen ze ook, en blijven je zaden lang goed.

De bovenste twee driehoekige flapjes vouw je om, en je stopt de vóórste in, net als een laken van een kinderbedje. 


En dan heb je een heel handig bakje. Stop en wat zaden in, en vouw nu ook het tweede flapje om en stop het in.

Welterusten zaadjes, slaap zacht!
 En droom maar van een grote plant worden! Met veel bloemen voor veel insecten!

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱6 reacties:

Lies zei

Toch weer bijgeleerd. Bedankt, Clarien !
Lie(f)s.

moestuinheks zei

Leuke blog weer, Clarien!
vorige week vroeg iemand aan mij of ze de ienieminie tomatenplantjes al buiten kon zetten, ik vergelijk ze met baby's, die leg je toch ook niet van t wiegje meteen in een tweepersoonsbed BUITEN neer???? ze moest lachen maar begreep het wel... en dat was de bedoeling....

Clarien zei

Ik doe het nog niet. Eerst in wat grotere potjes. En pas na de eerste bloempjes gaan ze de volle grond in.

Anoniem zei

Dankjewel voor de tip over het gieten!

Wijn zijn begonnen aan een composthoop dit jaar, maar die compost is volgend jaar pas te gebruiken. Wat kun je nog meer doen in een droog voorjaar? Mulchen met vers gemaaid gras? Compost kopen en hier mee mulchen? Bodembedekkers en bloemen planten tussen de groente?

Lapmiddel vind ik een goede vergelijking, zo voelt het gieten ook echt. En je ziet sommige stukken (klei) grond al snel weer droog worden en openscheuren..

Clarien zei

Anoniem het kan best zijn dat je het onderste deel van je composthoop al dit jaar kan gebruiken. Zeker met dat warme weer gaat het snel. En het hoeft niet helemaal zwarte aarde te worden. Halfverteerde compost daar heeft de bodem meer aan, dan helemaal verteerd. Mijn compost gaat er altijd al met een paar weken op, in de zomer. Vrij ruw spul dus. Ik keer de hopen wel altijd 2 of 3 keer, dan composteert het sneller.

Gewoon uitproberen.

Vers gemaaid gras zou ik eerst wat mengen met ander spul, blad bijvoorbeeld, anders wordt het zo'n 'plak'.

Zelf plant ik niks tussen de groenten. Je zult zien als ze eenmaal gaan groeien bedekken ze zelf de bodem in no time. Het zal eerder te vol staan dan te leeg.

Als je de aarde echt wilt bedekken nu de plantjes klein zijn, neem dan voorlopig even wat karton of die halfverteerde compost. Dat kan je later eventueel weer weghalen.

Unknown zei

Hartelijk dank voor de praktische tips! We gaan ermee aan de slag!