Goeiemaandag!

on maandag 8 april 2019

De was. De zaden. En een snelle boterham uit het vuistje. Zó ziet een maandag in april eruit.

Mijn eerste tuinklus was .... het planten van twee bramen. Gewoon gekocht. Aanbieding. Je kunt nu overal voor een habbekrats bessen en bramen en frambozen kopen. Ik zou het maar doen!

Voor jezelf natuurlijk, lekker!! Maar ook heel goed voor vogels, vlinders, en andere insecten.


Onder de frambozenstruiken groeien vele vele frambozen-stekken. Die heb ik afgestoken, en verderop op een rijtje weer geplant. Kijk maar, daar, waar dat beukenhaagje is doodgegaan ... al twéé keer zelfs. Nee, hier komen géén nieuwe beukjes, maar gewoon frambozen dus.

Beuken zijn mietjes. Framboos is veel sterker. En lekkerder ook nog.

In de hoek van de vaste planten, waar maggi staat, en bieslook, en asperge en rabarber en aardbei en de blauwe bessen, daar hoef ik nooit te schoffelen.

Er is een heel werkleger daar elke dag aan het wieden. De kippen! Ze laten geen onkruidje staan!

Nou, mooi, dat scheelt weer. Dan gaan we maar zaaien.

Van Sijmen heb ik ooit geleerd, als je een grote klus hebt, zet alles eerst allemaal klaar. Dat maakt het werk zoveel leuker, dan dat je steeds tussendoor de spullen erbij moet zoeken.

Nou, meestal lukt me dat niet maar vandaag wel. Op maandag nog wel! 😊 Alles was te vinden, ik had genoeg platte kratten en genoeg potaarde, en de zaden waren ook nog terug te vinden!

Er is mais voorgezaaid, en pompoen en bonen. Twee kratten van elke soort.


Dit jaar waren alle zaden van onze eigen teelt. Als je dat zelf ook doet, selecteer dan goed. Je moet de mooiste en best bewaarde vruchten gebruiken voor zaad oogst. Maar ook .... selecteer de zaden! Gooi platte en kleine pompoenpitten weg. Dat wordt niks.

Alleen de mooie dikke gevulde zaden, die wil je. Geldt ook voor mais en bonen, en voor alles. Kijk en voel goed! Dat scheelt je veel onnodig werk.Verder .... ga ervan uit als je eigen zaad gebruikt, dat lang niet alles lukt. Dat is nou eenmaal zo, met eigen zaad. Dus zaai gerust twee keer zoveel als je eigenlijk nodig hebt.

Als je dan toch plantjes teveel hebt, dan geef je die gewoon weg. Moestuinen zijn hartstikke hip en plantjes en stekjes weggeven dus ook!
Zaai je zaden op een platgemaakt bed, in een krat of pot, druk de zaden een paar centimeter de grond in. Dan de gaatjes weer dichtstrijken, en nog wat potaarde eroverheen.

Met de broes giet je er voorzichtig water over, mooi egaal, en zet de kratten of potten dan op een warme lichte plek. En nu ... wachten.

 De dieren drinken meer met dit warme weer. Ik borstel Bella af en toe, haar dikke wintervacht komt los, en de krulletjes verdwijnen weer. Er zit een mooie gladde vacht onder.

Bonnie wil ik ook wel borstelen maar ze wil niet. Ze heeft wel de kolder in de kop af en toe en rent de paardenbak rond en de kippen fladderen alle kanten op.

En .... er zijn alweer zwaluwen! Heb je ze al gezien? Ik wil ze graag in de schuur hebben en laat de watertonnen af en toe expres overstromen. Een oud boertje vertelde dat dat helpt, omdat zwaluwen modder nodig hebben voor hun nesten.


Ja, het was een goeie maandag! Niks geen blues! 😊
1 reacties:

tientonnerelf zei

Gisteren met een fietstocht ook zo genoten van al het moois. Ja, de zwaluwen zijn er ook weer. Heerlijk hè ? Ik ben altijd zo gek op de scholekster met z'n mooie rode pootjes, snavel en oogjes. Voor mijn betekent hij het voorjaar. Dit jaar waren ze er al eind februari. En `s-nachts hoor je ze vaak overvliegen.