Hot Dog.

on woensdag 25 juli 2018Heet he?

Maar vanmorgen viel het hier nog mee. Er was wat sluierbewolking en een zacht briesje, en je kon nog wel op het land wezen. 

En dat moest ook wel, want de mussen eten alle tarwe op. Bijna alle aren langs de buitenrand zijn aangepikt. Korrels eruit, en op de grond ligt alleen nog het kaf. Als ik nóg een week wacht hoef ik de tarwe niet meer te dorsen. Dan hebben de mussen dat schoon op. 

En ik wilde graag toch wat tarwe. Het is een klein proefveldje van 30 vierkante meter, dus dat ging ik vanmorgen maar maaien.

Helaas ging het niet met de zeis. De tarwe is veel korter dan de rogge, en ik heb het veel te dun gezaaid. Het is heel iel, dus de zware zeis schuift er overheen, in plaats van dóór het stro heen te snijden.

Nu heb ik het afgeknipt. Bosje voor bosje. En meteen al het groene onkruid eruit gehaald. Wat een klus weer he? Maar als je dat onkruid erin laat zitten, dan krijg je bij het schonen een deel van die onkruidzaden in je tarwe.

Om negen uur begonnen, en om drie uur was het klaar. Toen was het wel warm inmiddels, en de bosjes stonden mooi te drogen tegen het hek.
En dan weer van die schoven maken. Maar hoe? Het stro is te kort om mee te binden.

Nou, simpel zat. Gewoon met touw en een schaar.

Hierboven zie je het gebruikte gereedschap. Ik heb veel verschillende dingen geprobeerd. Ook met de sikkel en met een broodmes. Maar gewoon met de grote tuinschaar ging het beste.

Volgend jaar moet het dus veel dichter worden gezaaid. En er moet meer compost en mest op de bedden van de tarwe, zodat het langer wordt. Dan zal het wel lukken, maaien met de zeis.

Na het maaien en opbinden heb ik nog aren gelezen. Dat deed Ruth ook, de Moabitische vrouw uit het gelijknamige bijbelverhaal, op het land van boer Boaz. Dat betekent dat je de afgevallen en gemorste aren opraapt. Die bij het maaien zijn blijven liggen. Vroeger mochten de maaiers die niet oprapen, want die gevallen aren waren voor de armen. Die mochten dat oprapen en daar hun brood van bakken.

Boaz gaf zijn knechten opdracht om voor Ruth extra aren te laten 'vallen'. Het is een mooi verhaal, over naastenliefde. En ook over romantische liefde, want Ruth en Boaz trouwen uiteindelijk. Ik heb dat verhaal heel vaak gelezen, als de preek te taai was. 😉

Er waren bij mij heel wat aren gevallen. Niet door een romantische Boaz, maar vanwege dat maaien met een schaar. Dan mors je veel.

Maar goed, het veld is schoon. En daar achter die tarwe daar ligt het courgette veldje en daar lagen  aan deze kant allemaal verstopte courgettes. Van die boten zijn dat nu.

Twintig keer soep, zeg maar.

Nou dat was buiten. Toen ik binnen kwam lag de hele familie inclusief hond en kat op apegapen. Toch is dat het beste wat je kan doen rond in de middag. Liggen.

's Ochtends en 's avonds kan je nog wel buiten werken, en dan 's middags een paar uur op de bank. Siësta houden. In warme landen weten ze dat allang. Wij moeten dat nog leren. Als zomers zoals deze normaal worden.

Voor Paul géén siësta vandaag. Integendeel. Hij fietste eerst al op maandag naar Amsterdam, naar zijn werk. En daar had hij zijn spullen klaar liggen voor drie werkdagen. En vanmiddag, in die loei hitte, fietste hij van Amsterdam weer terug naar Punthorst.

Terwijl wij binnen op apegapen lagen. Bink hoor!We houden de boel potdicht. Niet dat het veel helpt met die dunne gordijnen van ons. Maar donkerder voelt koeler.

Nu even twee dagen afzien. Tropisch wordt het. Ik vind het vooral zielig voor de dieren, zoals de koeien op het land, met hun warme vacht. En ook voor Brit die een hele dichte bontpels heeft.

Een echte hot dog is ze. Iemand tips voor een koele hond?

🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶


16 reacties:

Annemarie zei

Een collega van mij is een echte hondenkenner en zij vertelde deze week weer aan een andere collega dat je een hond goed kan koelen met natte, koude doeken op zijn buik ipv op de rug. Zelf heb ik totaal geen verstand van honden maar ik geloof haar graag en wie weet helpt het.

Renske zei

Ik had vroeger een koelmat voor de hond. Niet dat hij erop wilde liggen, die eigenwijs. Toen er maar opgezet en dat vond hij toen wel lekker. Dat is trouwens een mat met speciale korrels erin die zich volzuigen met water en dat verdampt weer als de hond of kat erop gaan
liggen. Erg handig.
Wat een leuke foto trouwens, alledrie voor pampus liggen.
Heb je nu geen spierpijn van al dat werk van de laatste dagen?

Renske zei

Even voor je opgezocht, dit had ik: koelmat Werkt echt goed.

Siska zei

Hond scheren met de tondeuse. Ze scheren de schapen nu ook een keer extra om ze te helpen.

Enne, een goede boerderij zou koeler moeten zijn dan een nieuwbouw huis. T is hier 28 graden....

Willem zei

Op fiets van Punthorst naar Amsterdam; voor een getraind fietser, en ik begreep dat Paul dat predicaat ten volle verdient, misschien niet iets om van zwaar van onder de indruk te raken. Maar voor mij als recreatief pedaleur die zich beperkt tot ritten van 150 á 200 km per week, met e-ondersteuning, heb er grote bewondering voor. Een beetje afhankelijk van je bestemming in Amsterdam heb je het toch zomaar over een afstand van 120 á 130 km. Hierbij neem ik aan dat hij door de Flevopolder rijdt en niet de weliswaar veel mooiere, maar ook navenant langere zuidelijke lus over de Noord-Veluwe, dus langs het Veluwemeer pakt.
Samengevat: Petje af voor de prestatie, vooral als je het de hittegolf van de afgelopen dagen in aanmerking neemt.

Jouw opmerking over de koeien bracht me aan het denken; vanuit mijn kindertijd weet ik dat er in ieder weiland wel een of meer bomen stonden die schaduw gaven. Het vee zocht op zonnige dagen die schaduw maar wat graag op. Een paar weken terug zag ik, ook op een zeer zonnige dag, dat alle koeien in hun loopstal gebleven waren, terwijl ze gewoon de wei in konden als ze dat wilden. Runderen zijn, van heel lang geleden, bosdieren is me ooit eens verteld en het bewijs dat ze die genen nog in zich dragen, werd op dat moment aanschouwelijk geleverd. Heb de afgelopen week niet kunnen controleren of de bewuste koeien in hun gedrag volharden, want een chirurgische ingreep houdt mij even weg van de fiets. Heb echter de verwachting het stalen ros nog deze week weer te kunnen bestijgen.

En wat de hotdog betreft; misschien op een beschaduwde plek de grond wat nat maken zodat de ondergrond aanmerkelijk koeler is dan de omgeving. Op een grasveld of een beboste omgeving is het ook altijd koeler dan op de stenen, ook als die in de schaduw liggen. Stenen hebben de, vooral in de zomer, hinderlijke gewoonte dat ze veel warmte op kunnen nemen. In de winter is dat niet erg, maar 's zomers nogal overdreven.

Anoniem zei

ik geef Cala ( mijn hond) een teil met water en wat lekkere snoepjes erin. zo gaat ze vanzelf in de bak staan om de stukjes eruit te halen ;)

Marc Dufraing zei

Wij hebben voor onze hond zo'n blauwe schelpzandbak gevuld met water. Zij gaat erin staan en ook liggen zodat ze lekker nat en fris wordt. alleen opletten met het in huis komen dan even later - afhankelijk van het tijdstip na het 'baden' wordt je huis min of meer nat.

Esther zei

Moi die graanveldjes. Ik heb wel eens "gemaaid" met de elektrische heggenschaar (op zonnestroom hoor :-)

adelheid zei

Nee, van honden heb ik geen verstand... Maar ik vroeg me wel af: zitten er geen luiken (meer) voor de ramen? Dat zou je toch verwachten bij zo'n oud boerderijtje! Met gesloten luiken hou je het binnen goed koel. Ik heb al met jaloezie naar zo'n oud Veluws huisje met dichte luiken gekeken van de week.

Renske zei

Een hond mag je niet scheren (afhankelijk wat voor vacht je hebt). Een hond is geen schaap.
Zeker niet zo hond als Brit. Alleen honden die een vacht hebben die getrimd moeten worden is een vacht die je kan ‘korten’, maar niet als je zo vacht of kortharige hond bent als Brit.

Anoniem zei

Fijn dat jullie met deze hitte zo goed voor Brit en Bekje en de andere dieren zorgen. Ik vind je man wel een doorzetter, petje af om als amateur zo,n eind te fietsen met dit weer. Adelheid heeft gelijk, mijn ouders hadden ook luiken aan hun huis en die deden ze dicht met warm weer en bij erge kou ook vaker in koude winternachten. Scheelt echt. Het schilderwerk heeft ook niet zoveel te lijden van felle zon. Heb zelf rolluiken maar dat is bij jullie geen gezicht.

Aukje zei

Ik scheer mijn honden altijd voor 30 april.Het bevalt ze prima.Zo kun je zelf beter zien of ze ergens een wondje hebben of medebewoners zoals teken.En voor de winter hebben ze weer een vacht.En waar staat het dat je dat niet mag doen?

Renske zei

Aukje, ik heb dat van mijn trimster. Je maakt de vacht stuk, dit is wel afhaneklijk wat voor soort hond je hebt. Ik had een Norwick terrier en als je die gaat scheren, dan krijgen dit soort honden een hele andere vacht dan wat ze normaal hebben. Dus je kunt niet zomaar een hond scheren.

Es zei

Hier staat een zwembad voor de doggies en een plek onder de notenboom daar liggen ze graag op het zand.
In een zwembad kun je de voetzolen en de buik goed koelen. Idd nooit natte lappen over de rug dat geeft een averechts effect.
Als ik in de schaduw blijf blijven mijn honden het ook..
Nog even doorbijten...
Mijn wielrenner fietst nu in Italie een monstertocht boven de 35 graden die mannen van ons hebben maar een heldhaftige hobby :p
X Es

Clarien Cornelisse zei

Dank voor de adviezen. Het geeft niet als ze soms tegenstrijdig zijn, ik heb er toch veel aan want ik ga dan googelen enzo en dan kom je er wel uit.

Wij proberen Brit nu te laten zwemmen in de Beentjesgraven. Maar dan moet Paul er ook in. Hahaha. Beiden zijn nog aan het twijfelen, ik laat het weten! :))

Anoniem zei

Afkoelen=Oppassen

Blauwalg-Zwemmersjeuk-Botulisme-Ziekte van Weil

Zie artikel vandaag in de Stentor

Brigita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...