Je 'shizzle' in orde hebben.

on zaterdag 7 juli 2018Onze oudste dochter Anke en haar vriend Steyn hebben allebei hun studie afgerond. En ein-de-lijk kunnen ze nu op zoek naar een echt 'mooi' appartement. In plaats van die uitgewoonde studentenkamers van de afgelopen jaren.

Ze hadden vorige week een bezichtiging in Utrecht. Voor het eerst. Spannend!! Want de markt voor appartementen is zo krap, dat je heel blij mag zijn als je het 'mag' huren.

Er werd wat over ge-appt op de familie app. En Robbert had een tip voor zijn zus.

'Zorg dat je alle documenten bereikbaar hebt. Verhuurders hebben voorkeur voor huurders die alle shizzle goed op orde hebben en dit snel kunnen delen.'

Alle shizzle goed op orde hebben.


Robbert bedoelde natuurlijk dat ze de contracten van hun kersverse banen kunnen laten zien. En hun bankzaken en financiën. En dat soort dingen.

Je shizzle. Ik vind het een prachtig woord. En ook een hele goeie tip van zoonlief! 

Want dat is natuurlijk niet alleen maar zo als je een appartement wil huren. Dat geldt ook bij een sollicitatie. Alle documenten netjes online hebben. Kennis hebben van het bedrijf. Diploma's, CV,  cijferlijsten en referenties bij de hand hebben.

Het geldt voor iedereen. Het leven is zoveel relaxter als je je shizzle op orde hebt.

Ik had mijn shizzle de laatste maanden niet zo goed op orde. En dat gaf onrust. Want zoals je misschien weet heb ik nogal wat 'projecten' draaien. Heel veel verschillende dingen. Het zijn allemaal mooie dingen, en dingen die ik ook echt wil doen. Waar ik mijn leven aan wil besteden.

Het milieu, en de medemens, dat zijn voor mij de hoofdzaken.

Maar soms dwarrelt alles door elkaar in je hoofd. Dan ben je met het ene bezig en maak je je druk om het andere. Of je maakt je druk, en voelt je onrustig, maar weet niet precies waardoor dat komt.

Herken je dat?

Sinds Robbert dat zei, over die shizzle, ben ik mijn eigen shizzle maar eens op orde gaan brengen. Op een hele simpele Moesker Moestuin manier. Ik heb een lijst gemaakt van alle projecten die op dit moment op mijn bord liggen. En dat zijn er dus dertien. (maar ik ben er vast een paar vergeten)

Zodra je dat opschrijft geeft dat al rust. Oh, dertien hoofdtaken. Okee. Ik noem ze vanaf nu 'mappen'.

En nu ga ik elke maandag een half uurtje zitten, en kijk al die mappen na. Wat moet er deze week in welke map gebeuren? En op welke dag plan ik dat in?

Vind je dat teveel gedoe? Ja dat lijkt misschien wel zo. Maar het grote voordeel is, dat je er dus ook voor kiest om op sommige dagen een heleboel mappen niet te openen. Die kunnen dicht blijven.

Dat geeft heel veel rust in het hoofd!!

Neem vandaag. Zaterdag. Ik hoefde maar drie mappen te openen.
Familie, moestuin en dieren.

In de praktijk ga je natuurlijk ook soms zitten tobben over iets uit een van de andere mappen. Maar dan spreek ik mezelf streng toe. Nee, niet aan denken. Die map zit vandaag dicht. Die komt morgen wel weer.

Misschien heb je er wat aan. Als je ook zo'n mens bent die altijd tien dingen tegelijk doet. Schrijf je shizzle op. En open niet elke dag al die mappen.

Bekkie en Brit waren lekker op dreef vandaag. Brit wil altijd met Bekje spelen en soms wil Bekje dat ook. Het gaat er vrij ruig aan toe. Af en toe zit de hele kop van Bekje in Brits bek. Een echte leeuwentemmer is ze!En zoals je kon zien stonden er vandaag ook wat tuinklussen op de lijst.

Compost op het kolenbed. Ik had laatst een hele rij doorgeschoten raapstelen uitgetrokken, en laten liggen. Daardoor is het kolenbed nog steeds mooi vochtig. Het bed is nog niet uitgedroogd. De resten van de raapstelen vormen een bodembedekking.

Nu gaat daar bovenop nog een laag compost. Dat ziet er ook meteen wat mooier uit.

We hebben morgen een verjaardag te vieren en ik haalde nog snel wat kleur bij Compagner. Ik kreeg een bak late Petunia's mee, voor bijna niks.

Een volgende keer laat ik wat foto's zien van het interieur. Het is echt leuk daar. Héél vol. Net de Winkel van Sinkel. Ook kleren en huisraad hebben ze. En grappige kopjes en schotels. Maar ook gereedschap en rattenvallen en kippenvoer. Nou ja eigenlijk alles.

Verder moest ik in het mapje 'Dieren' een UBN nummer aanvragen. Als wij ooit een koe willen kopen moet je zo'n nummer hebben.

En daar ging weer veel tijd mee verloren. Een Digid App aanvragen. Okee, dat lukte nog wel. Dan inloggen bij het ministerie van EZ ... dat lukte ook. Uiteindelijk.

Maar een nummer aanvragen lukte niet want de hele website werkte niet. Daar gaat weer een kostbaar half uur! Nou ja .... die koe is er toch ook nog niet.

Kippen zijn er wel. En die zorgen altijd voor veel vermaak.

Zoals vanmiddag ... twéé hanen die ruzie maken om één kip. Ik snap de heren niet. Er zijn zoveel kippen. Maar altijd moeten ze beiden dezelfde hebben. Je ziet hierboven de kip op het muurtje en de hanen aan weerszijden.

Deze haan won! 😉

En de andere haan .. niet getreurd hoor .... die vond een ander hennetje. Je ziet haar achter de regenton.

Nou, de lijst is afgewerkt. En morgen ... een feestdag. Alle mappen blijven dicht!

Maandag gaan er weer een paar open. Tot dan! 😊


🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞12 reacties:

Jeanneke zei

Mooi op orde zo, jouw shizzle!
Is het een idee, Clarien, om onder de letter Z een map (voor jou) Zelf te maken?
Je zet jezelf nooit op de eerste plaats, maar aan het eind van de hele riedel/shizzle heb/neem je zo op gezette tijden, voor-tijdens-en-na al je harde werken en genieten daarvan, ook tijd voor jeZelf. Niet als sluitstuk, maar zoals alles op zijn tijd - jouw tijd.
Een mooi, zonnig weekend gewenst.
Liefs,

Jeanneke.

Anoniem zei

Mappen... hier werkt het niet. Vooral met levende have niet, dan komt er altijd wat onverwachts bij. Maar goed, je UBN nr. moet je aanvragen op mijn.rvo. Denk aan de punt!
Goede zondag!

Wieneke zei

Overzicht = inzicht = rust in de kop. Verstandig, die mappen. Alles tegelijk kan ook niet, dat kan geen mens. Niet overal loopt bloed uit he? Dat is een gezegde in onze familie, die vol zit met rustige regelaars. Niet alles is even belangrijk, je moet schiften. Ik word altijd een beetje lacherig van mensen, die het eeuwig en altijd zo ontzettend druk hebben, dat ze nergens tijd voor hebben.

Aukje zei

Als ik mij niet vergis hebben jullie toch ook (dwerg)geiten?
Waarom moet je dan een nieuw UBN-nummer aanvragen voor een koe.
Wij hadden de geiten,schapen en de kalveren op 1 UBN-nummer.
Of is er in de loop der jaren weer iets veranderd?

Clarien Cornelisse zei

Aukje het zijn niet onze eigen geiten. :-)

Clarien Cornelisse zei

Jeanneke ik heb hem toegevoegd! Goed idee. Vandaag is map Z! :)) Nou ja, en ook familie.

En anoniem, bij mij komt er ook vaak allerlei onverwachts bij. Maar het is vooral dat je onrustige gedachten kan afsluiten. 'Nee, dat is vandaag niet aan de beurt.' Zoiets.

Crafts 'n' Skills zei

Helemaal mee eens! Mijn 'shizzle' is door de rompslomp rondom de verhuizing echt niet zo netjes als ik anders zo graag heb en dat geeft zeker onrust! Met oog op de komende vakantie weet ik wel dat het binnen nu en een maand weer netjes op orde zal zijn. Niets zo prettig als georganiseerd en alles bij de hand!

Willem zei

Een mens is nooit te oud om te leren, ook als je de 70 al ruimschoots gepasseerd bent. Mijn leermoment van vandaag was het leren kennen van het UBN, voluit Uniek BedrijfsNummer. Dat bestond nog niet in de tijd dat ik nog vertoefde op de ouderlijke boerderij. De onvolprezen Wikipedia gaf me uitleg erover en ik kwam tot twee conclusies:

- er moet een rekenkundig onderlegd ambtenaar druk zijn om die nummers samen te stellen want een combinatie van die cijfers moet steeds voldoen aan een veelvoud van tien. Misschien is de overheid al zo vooruitstrevend dat ze er een algoritme voor ontwikkeld hebben. Wie weet.

- je kunt de tekst zo interpreteren dat zelfs een hobbyist die een toom kippen voor de lol houdt, de kippen moet registreren. Werd vooral benieuwd of de regelzucht en de dwangmatige controlebehoefte van onze overheid zover gaat.

Tot slot nog een vraagje; in je overzicht las ik dat je in mapje ook een hoofdstuk hebt "noaberdingen". Zijn dat Groningse of Twentse noaberdingen? Als het gaat om de omgeving waar je nu woont dan is de spelling 'naoberdingen'. In de Nedersaksische spelling is gekozen voor de lettercombinatie 'ao', behalve de beide eerder genoemde gewesten. De reden ervoor is, naar mij gezegd is, dat in het Gronings en Twents de o dominamt is in de uitspraak en in de overige gewesten is dat de a. Een heuse werkgroep van taalkundigen heeft zich erover gebogen en dat werd de uiteindelijk uitkomst. Bij mijn weten woon jij nu in Salland en dat is onderdeel van het Nedersaksische taalgebied.

Clarien Cornelisse zei

Noaberdingen, ja daarmee bedoel ik van die buurtdingen. Bij iemand langs gaan die ziek is, 50 jaar getrouwd is, op kraambezoek, buren helpen met klusjes (en geholpen worden met klusjes), een buurt bbq, dat soort dingen. Een belangrijk mapje. :))

Wat betreft de kippen, die vallen nog niet onder UBN. Vandaar dat wij nog geen nummer hebben. Maar ook daar is regelgeving. Als er vogelziekte is heb je altijd kans dat je je loslopend pluimvee moet ruimen ....

Willem zei

Wat ik eigenlijk bedoelde met de vraag of het Groningse of Twentse 'noaberdingen' waren, was de spelling van het woord. Je had de Groningse en Twentse spelling aangehouden terwijl je op dit moment in Salland woont, waar 'naoberdingen' de juiste spelling is.
Dat verschil in regels geeft wel iets merkwaardigs tot gevolg. De verschillen in taal tussen het Groningse- en Drentse veengebied zijn minimaal, maar iemand die Drents-Veenkoloniaals schrijft moet 'naober' schrijven, terwijl de Groningse Veenkoloniaal voor hetzelfde begrip 'noaber' moet schrijven. Het lijkt me dat ze zoiets binnen de spellingcommissie wel eleganter op hadden kunnen lossen.

Er bestaat een maandblad 'Naober/Noaber' en in de naam/logo zijn deze spellingsvarianten verwerkt. Als je een keer voor een tijdschriftenrek staat let er dan maar eens op.

Lut zei

Dag Clarien,

Even terugkomen op je melding van groentenbouillon maken.
Versta ik het echt goed, dat je de gemalen groenten/kruiden niet droogt,
maar gewoon gemalen mengt met zout en dit zo in de koelkast bewaart, zonder dat je schimmelvorming krijgt?
Ik mag geen smaakversterkers meer hebben (wegens allergieën), maak mijn groentenbouillon nu ook zelf, maar ik droog dat allemaal eerst, en dat kost me toch wel veel energie en tijd.
Dus, als ik het gewoon zo gemalen kan bewaren: top

Clarien Cornelisse zei

Dat klopt helemaal Lut. Ik meng alle groenten versgemalen en rauw, met het zout. Niks drogen. Dat scheelt werk, kost veel minder energie, en het is nog beter voor je ook. Ooit per ongeluk uitgevonden. Haha zo gaan die dingen.

Ik gebruik dus half zout half groente, minder zout kan ook, maar dan heb je wel kans dat er fermentatie optreedt. Wat op zich niet zo erg is maar waardoor wel de smaak verandert.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...