Wat lees je zoal, en maak eens ijs.

on zaterdag 21 juli 2018
Zaterdagochtend ... leesochtend. Zo was het vanochtend tenminste. Na het rondje 'dieren' en 'huis' plofte ik naast Paul neer, met een stapel boeken in de schaduw.

Wat lezen jullie? Dikke pillen, of meer tijdschriften? Serieuze kost of spanning en romans?

Ik lees alles, maar wel het liefst non-fictie. Geen verzonnen verhalen. En .. als er tijd voor is. Dat is meestal laat op de avond. Of, zoals nu, op de zaterdagochtend. En ik lees alles door elkaar. Meestal liggen er op mijn stapel bij de bank zo'n zes of zeven boeken open, en een paar tijdschriften. En kranten. En artikelen.Als bestuurslid van de Natuurbeschermingsvereniging krijg je ook allerlei artikelen over de natuur in eigen regio. Dat is mooi. Je leert snel veel over je buurt op die manier.

Zoals, dat er vlakbij IJhorst een paar gebieden zijn die nóg mooier en natuurlijker worden ingericht. Sommige mensen met een boerenerf krijgen zelfs vergoedingen als ze bepaalde natuurlijke kenmerken op hun erf versterken. Er bijvoorbeeld voor zorgen dat hun erf meer insecten aantrekt, en kikkers en vogels. En de bodem meer water kan vasthouden.

Heel waardevol. Paul en ik gaan er binnenkort eens langsfietsen, langs dat gebied.


 Pompompom. We zitten nog steeds te lezen. Ik had twee boeken over kruiden. Kruiden met geneeskracht. En dan kijk je es om je heen. Wat staat er hier zoal?

Want de zomer is hét moment om een voorraadje aan te leggen voor de winter. Mooie bossen plukken, en drogen in huis. Het gaat lekker ruiken. En ziet er mooi uit.

Maar er is niet veel ... op het moment ...Een enkele bloem, hier en daar. Maar bossen? Nee.

De mooie bloeiende borders van Klaasje zijn zo kaal als wat. Het gras is geel. Wij sproeien de siertuin niet en, nou ja, dat is te zien.


Grappig genoeg zijn het juist de wilde en geneeskrachtige kruiden, die het nog wél volhouden. Zo vitaal als die zijn! Ik ben blij dat we ze daar - per ongeluk - hebben laten staan want daardoor hebben de insecten nog wel honing.

Een soort guldenroede is dat, dacht ik

Ik wandel es rond. Wat is er nog meer te vinden voor de thuisapotheek?

Heel veel duizendblad, in de paardenbak. En ook de lijsterbessen stralen fel oranje alsof er niks aan de hand is. Die zijn ook eetbaar, vooral de gekweekte zoete variant. Qua smaak lijkt het een beetje op de duindoornbes.

Er zit veel vitamine C in die bessen. En ze zijn iets laxerend dus je moet er niet teveel tegelijk van eten.  😊 Je kunt ze beter koken en er jam of gelei of bijvoorbeeld likeur van maken.
Boerenwormkuid. Ook een heel sterk kruid, dat vroeger tegen wormpjes werd gebruikt, maar nu niet meer. Er zijn daarvoor nu betere middelen. Je kunt het nog wel goed gebruiken om textiel of wol mooi zachtgeel te verven.


🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦🍦


En dan. Het ijs!! Hoe maak je dat? Het is zo simpel als wat. En ik was er echt nooit opgekomen als ik die ijsmaker gisteren niet toevallig had zien staan. Ga er eens naar kijken bij een kringloper. Ze kosten haast niks en ik zag er hier al twee staan. 

Want met dit weer .. wat is er nou leuker dan ijs maken? Je kunt er alles in doen wat je hebt. Vers fruit natuurlijk, maar ook groenten en kruiden. En dan yoghurt of room, of beide. Of bijvoorbeeld vanillevla of custard of cocosroom. En noten, specerijen, waarom geen tikje chilipeper bijvoorbeeld? Chocola, honing, siropen, een tikje likeur. 

Met zo'n ijsmaker is het heel makkelijk. Je stopt het koelelement een nachtje in de vriezer. En dan maak je je mix.

Ik nam wat fruit dat al aardig ver heen was, en het sap van één citroen. En oja ook een halve rauwe biet. Voor de grap.

En daarna hetzelfde gewicht aan yoghurt erbij, met een scheutje room en nog twéé eetlepels suiker. Alles in de blender, goed lang laten malen, want je wil geen stukken harde biet in je ijs.

 
Het koel-element weer in de ijsmaker zetten, de mix erin gieten, en starten maar 

Omdat het erg warm was in de keuken heb ik er een paar doeken overheen gelegd, als isolatie. Maar dat is misschien onzin. Na een half uur draaien was het mooi stevig ijs geworden. Héérlijk romig. Maar ook een beetje sorbet-achtig door dat fruit.


Ja echt lekker! En ook weer zo leuk dat je alles wat je zelf al in huis hebt kan gebruiken. Je hoeft echt niks te kopen. Ga gewoon in je keukenkasten en fruitschaal en groentelades kijken wat je ook alweer had.

Van die biet proefde je haast niks trouwens, voor diegene die de kinderen stiekum wat extra groenten wil geven. Hooguit gaf het een iets meer 'aardse' smaak.

That's all folks. Ik wens je een lekker warm weekend! En mocht de hitte je naar het hoofd stijgen doe dan als de dieren. Doe helemaal niks.

Alleen maar languit liggen op koele stenen en de hele tijd ga-a-apen!
Tot maandag!

3 reacties:

marie zei

Heerlijk hé, wij maakten ook sorbet ijs. Met suikerstroop en vers ruit. Zo makkelijk.
Helaas heeft onze ijsmachine de geest gegeven en geen te koop bij de kringloop hier😢

Renske zei

Dat ziet er heerlijk uit. Ja, niets doenmet die warmte. Rosie hier ligt er net zo bij al Bekkie, lang uit en zo sloom als wat.
Jullie ook een fijn weekend.

Daphne zei

Klinkt als een heerlijke zaterdag.
Ik lees het liefst tijdschriften, want nu we veel op de camping zitten word ik veel te v eerl afgeleid om in een boek te duiken😊.
Thuis lees ik bijna nooit meer, ik haak voor de ontspanning (lees dan een patroon, geld dat ook als lezen??😋) en knutsel graag, maar lezen lukt dan niet (Ik heb een druk lijf, sta altijd aan als ik wakker ben).
Dat ijs klinkt als "HEERLIJK", ik ga regelmatig naar de kringloop, dus ga het zeker in de gaten houden.
Fijne zondag, ons gras ligt er net zo bij trouwens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...