Nog steeds géén roggebrood.

on donderdag 19 juli 2018



Nee. We zijn er nog niet.

Hoe gaat dat dan verder, met dat graan? Ik zal je stap voor stap meenemen. Met hopelijk aan het einde van de rit (maar dat kan nog wel een week of wat duren .. ) ons eigen roggebrood.

Vandaag hebben Miriam en ik op proef alvast wat schoven uitgedorst. Omdat ik wilde weten hoe rijp het graan was. Vorig jaar deed ik dat ook al, met mattekloppers, en ik zal je zeggen dat gaat prima! Want die andere dingen .... 'dorsvlegels' enzo .... die hebben we niet. 





Je mept gewoon zo hard je kan op een bundel stro, en het graan springt er aan alle kanten uit.

We begonnen op het gras, maar uiteindelijk zijn we op het erf verder gegaan want een harde ondergrond is beter. Eerst legden we een groot zeil neer, en daar gingen de schoven op. Vier of zes stuks tegelijk, met de aren naar het midden. En daar sla je dan hard op, met zijn tweeën.

Dan alles omdraaien, en nog een tijdje meppen. Tot de meeste korrels eruit zijn.







Haal nu het stro weg, pak het zeil bij elkaar, en gooi de inhoud in een emmer.

Vorig jaar ben ik erg lang bezig geweest om te bedenken hoe je dat koren nu schoon krijgt. Want er zitten strootjes en dingetjes in die groter zijn dan de korrels, maar ook zaadjes en dingetjes die veel kleiner zijn.

Uiteindelijk kwam deze methode eruit: éérst alles door een krat gooien. Daar gaan de korrels wél doorheen maar de grotere dingen niet.







Dan goed uitschudden, boven een schone kruiwagen.

En dan ...  de truuk met de twee zeven! Je gaat in de wind staan en werpt de korrels van de ene in de andere zeef. Steeds maar om en om. Met een beetje harde wind is het dan zó schoon. Want alle kleine lichte deeltjes waaien weg maar de zware graankorrels vallen omlaag.








En ze stonden wij dan. Mooi werkje weer.

Na een half uurtje was al het gedorste graan gezeefd. Zo'n zes kilo netto gewicht. Van slechts tien schoven. Natuurlijk hebben we niet alles uit die schoven schoon uitgedorst. Dat lukt niet met deze methode. Maar tachtig tot negentig procent hebben we zeker.

En nu? Roggebrood bakken?





Haha nee helaas nog niet. Nog geen tijd voor gehad. Voorlopig gebruik ik de rogge alleen maar om pap van te maken 's ochtends. En soms voor pannenkoeken. Dat brood, dat komt in een volgend blogje.

Paul zat ondertussen met collega Bart in de paardenstal te werken, en we gingen voor het gemak vandaag maar even kant en klare belegde broodjes halen. Bij bakker Timmer hier in Nieuwleusen.

En daar deed ik aardig wat ideeën op voor roggebrood. Die ronde broden (foto boven) met pompoenpitten zien er mooi uit, en lijken ook makkelijk om te maken. Gewoon een rond deeg maken, dat door pitjes heen halen, en dan in folie in de oven gaar stomen. Zoiets, lijkt me.

En dan heb je ontzettende trek ... en dan moet je wachten op je broodjes .. en dan zie je dit allemaal ....





Ze hebben ook alle kleuren cakes. Dat brengt je ook op ideeën. Pompoencake kennen we al .. maar waarom geen bietencake of courgette cake? Of een combi. Sinaasappel-meiraap cake. Ik zeg maar iets.

Iemand nog een leuke?

De broodjes waren in een wip op. En toen ik twee uur later kwam met wéér een dienblad vol lekkers, trof ik de twee mannen hard aan het werk. Haha .. maar dat was schijn! Ze doken meteen op het blad! Oh lekker .... cake!!  ( 't Blijven jongens he 😄)






En wij hebben een tweede bed aardappels gerooid.  

Met deze droogte moet je soms eerder oogsten. Anders doen planten soms rare dingen en krijg je kleine en taaie gewassen. Daar heb ik het binnenkort wel even over. Waar je op moet letten. 

De resten van het aardappelbed gingen op de compost. En nu zijn er daar achter op de tuin al vier bedden leeg geoogst. Ik ben er nog gaan zaaien.






Groenbemesters heb ik daar gezaaid. Hele mooie. Zoals Wikke, en Afrikanen. Dan hebben we in het najaar nog bloemen. En honing voor de bijen, en zaad voor de vogels. 

Verder .. is er helaas op dit moment niet veel kleur en fleur meer te bekennen in de natuur ... alles is bruin en geel. Voor kleur en fleur moet je bijvoorbeeld ....

.... bij de bakker wezen! 😊






5 reacties:

Anoniem zei

Is dit de enige manier om het roggezaad te oogsten? Is wel veel werk hoor. Goed van jullie.

Anoniem zei

Slimme oplossing van jullie. Je zou eens kunnen kijken op een boedel dag, of je misschien een ouderwetse wan of wanmolen op de kop kunt tikken.

Clarien zei

Renske nee hoor. Dit is gewoon de Moeskers Moestuin manier.

Normaal gesproken gebeurt het met een combine. Die maait en dorst en maakt pakjes van het stro en schoont het graan, allemaal tegelijk, in één half uurtje. :D

Anoniem ik struin alle boeldagen af hier in de buurt. Maar die dingen zijn helaas zeldzaam geworden ... net als een goeie zeis en een dorsvlegel.

Aukje zei

Op tweedehands.nl staan dorsvlegels te koop.Maar ik denk dat jullie zelf wel zo handig zijn om naar aanleiding van de foto die erbij staat zelf een te maken.
Persoonlijk zelf vind ik de stok wat te kort,en dan moet je gebukt staan,maar ja ik ben tamelijk lang.

Willem zei

Oogsten is vergelijkbaar met eten koken; je bent een behoorlijke tijd bezig met het voorbereidende werk en als het eenmaal op tafel staat is het in een mum op. Maar als het allemaal goed gaat heb je er toch veel voldoening van.