Maart.

on vrijdag 1 maart 2019




Zo druk als het nu is ... op 1 maart ... zo was het de afgelopen jaren niet. Vorig jaar vroor het dat het kraakte, op 1 maart, en konden we niks doen op de tuin. 

Dus gingen we toen maar taart eten.







En het jaar daarvoor, op 1 maart, toen deden we ook al niks.

Het weer was op zich prima, maar we hadden de de teevee op visite. Ik herinner me het nog goed. Ze waren al wel drie keer een hele dag geweest, en ze waren erg aardig, maar hielden ons ook van het werk af. Je deed niks, zo'n dag.

Ik was wel een beetje klaar met de teevee, op 1 maart.







Maar uiteindelijk leverde het wel een grappig filmpje op. Moet je nagaan, vier dagen opnames, voor één kwartier uitzending! Mocht je het es willen zien, kijk dan maar hier.

Affijn, het is alwéér 1 maart, en dit keer zijn we drukker dan druk.

Vandaag moest ik eerst weer naar Groningen, en kon pas om half vier hier thuis aan de slag. Wat doe je dan nog, zo'n paar uurtjes nog maar. Och, op de composthoop is altijd werk.





Ik heb de hoop gekeerd, en een deel van de compost is op alle fruitbomen gegaan.

Alle fruitbomen ... nou dat zijn er niet meer zo heel veel, want vorig jaar met de hete zomer lukte het niet om alle jonge bomen in leven te houden. Van de tien appel- en tien perenbomen, zijn er slechts zes peren en vijf appels over.

Ze krijgen allemaal een lading verse compost om de stam. Jonge bomen hebben een beetje hulp nodig. Bij oudere fruitbomen hoeft dat niet meer. Die strekken hun lange wortels alle kanten op en  halen voedsel van heinde en ver.

En wijzelf halen ons voedsel juist weer van heel dichtbij. De sla kwam uit de kas.




En wat voor dressing daar op ging? Op die salade van jonge doperwt? Nou, in plaats van een dressing erop, ging er een pizza onder. Smaak zat! 😊

(Er zat nog een leuk verhaal aan vast. Want Paul was de kok. Twee pizza's, en sla dus, en het ging even mis, en het brandalarm ging af. Die hij met de bezemsteel dan weer uit doet .....





....... maar daar hebben we het even niet over.)

Ik wilde het wel even hebben over de burgers, die Nicolette maakte. Ze app-te het recept door. Het zijn burgers van raapjes, je weet wel, die jonge knolletjes die je vroeg in het voorjaar al kan kopen. Maar met radijs kan het ook.



 

Je maakt ze met selderijzout, paprikapoeder, twee eetlepels meel, twee geraspte raapjes, twee eitjes, en geraspte cheddar kaas. Dat meng je en je vormt er burgers van. Bakken in hete olie. 

Volgens Nicolette waren ze verrukkelijk ..... en zo zien ze er ook uit!  

En nog meer leuke app-jes vandaag. Eentje van Alja, over onze zaterdagse inloop wandelingen. Erg mooi weergegeven en schitterende foto's!! Kijk maar hier.

Zo lees je nog es wat. Lang leve whatsapp. 😊




3 reacties:

Lies zei

'k Kan het filmpje niet bekijken, Clarien, ergens een beveiligingsprobleem (bij mij!).
Lie(f)s.

Doodongewoon zei

Wat een verschil he, de start van vorig jaar maart en dit jaar maart. Gisteren zei een Inuit in een programma over Groenland dat hij merkte dat al negen jaar een fjord niet meer dichtvriest waar dat voorheen elke winter het geval was. Dat is toch een trieste constatering.
Jammer van je appel en perenboompjes maar je zult van de overgebleven exemplaren vast genoeg oogst hebben! En ook leuk om het verslag van de zaterdagochtend inloopwandelingen te lezen via de blog met prachtige foto's!

Willem zei

Jammer nou, de nog zeer jonge traditie die zich dreigde te settelen werd onbarmhartig om zeep gebracht dit jaar. Ik bedoel "Maart begint met taart". Het lijkt me een goede dag om het begin van de meteorologische lente in te vieren. Een beetje te vergelijken met Sint Pannekoek van Jan Kruis.
Voor vega-burgers zag ik onlangs nog een recept van Annemarie Deursen, van de blog "Mijmeringen" Volgens haar een stuk lekkerder dan wat de supermarkten aanbieden. Heb ze (nog) niet gemaakt, maar eerlijkheidshalve; het lijkt me dat je al gauw lekkerder burgers hebt dan die, welke in de supermarkten aangeboden worden. Mijn (eenmalige) ervaring daarmee was niet van dien aard dat het voor herhaling vatbaar was. En toch had ik ze van een gerenommeerd merk.