Afbraak en opbouw.

on woensdag 27 februari 2019




Vanmorgen was ik in de provisiekast en ... nee he .... de bekende stank!

Als je zelf ook weckt, dan ken je die lucht. De geur van bederf. Een weckpot is gaan gisten. Het is een soort combi van rotte eieren, rotte vis, en bedorven kaas. Haha zo'n pot verraadt zichzelf meteen door die lucht.

Ik weet wel hoe het komt. Ik heb vorig jaar het bonenvak tevéél bemest. Dat is dom, want dan krijg je dikke bonen, met dikke zaden erin. En die zaden bevatten veel eiwit, en dan gaat het soms gisten, in zo'n pot. 






De kippen zijn er weer blij mee! Die maakt het niet uit, dat het een beetje zuur smaakt. En ruiken kunnen ze ook al niet.

Over af en toe zo'n bedorven pot moet je niet treuren. Dat hoort erbij, als je weckt. De pot gaat gewoon in de vaatwasser, en is weer klaar voor gebruik, komend najaar. Want dan gaan de bonen er weer in.





Dit jaar gaat het vast beter. Miriam en ik hebben vandaag het bonenvak omgespit, en waar die groene bonen komen, die geweckt gaan worden, daar is alleen maar een beetje compost opgegaan. Geen kruimeltje mest.

Hopelijk volgend jaar geen stinkende potten! 💨

Wij hadden maar één klus vandaag en dat was dat vierde vak omspitten. Er stond nog veel onkruid in en het was zwaar. Dus dat was echt genoeg voor vandaag!






☕☕


En vanavond mocht ik even om het hoekje meekijken, bij de opbouw, van iets moois.

Er komt een natuurboerderij in Nieuwleusen. Een geweldig initiatief van een groot aantal Nieuwleusenaren. En van een vriendelijk echtpaar, dat zomaar anderhalve hectare land weggeeft.








Mooi plan. Goed onderbouwd. Dit soort dingen geeft de burger moed!

Want aan de ene kant .... de afbraak van de natuur ..... je wordt ermee doodgegooid en kan er flink van in de put raken. Het is zelfs al een nieuw woord ... klimaatdepressie.

Maar gelukkig zijn er ook mensen die de schouders eronder zetten en er wat aan gaan doen. Die gaan bouwen. Mensen met lef en energie.

Bouwers! Toplui!! 😊😊

5 reacties:

Lies zei

Het vierde vak -> hoedje af, Clarien !
Heel mooi vooruitzicht, 'Natuurboederij' !
Lie(f)s.

Griemmank zei

Staande ovatie voor de mensen, die gewoon DOEN en niet zitten te MIEPEN. Ik ben d'r van, Clarien. Je houdt ons wel op de hoogte over deze acties, he?

Anoniem zei

Zomaar een paar vragen die bij mij opkwamen bij dit blog. Wat is een natuurboerderij? Is een gewoon boerenbedrijf dan geen 'natuur'boerderij? Wat is 'natuur'?

Clarien zei

Anoniem het is eigenlijk een kinderboerderij, maar dan met nog veel meer faciliteiten. Het is ook aantrekkelijk voor volwassenen. Er wordt veel aan educatie gedaan, dus mensen kunnen er veel opsteken over de natuur. Er zijn heel veel dieren, voor al die kinderen die thuis misschien geen dieren hebben maar wel graag willen aaien en spelen met dieren.

En verder... moet het zich denk ik ook nog allemaal ontwikkelen.

En je hebt gelijk hoor, een gewone boerderij barst van het leven en van de natuur. Maar helaas de meeste kinderen komen nooit op zo'n plek. Dit is vlakbij een nieuwbouwwijk dus voor velen toegankelijk.

Vragen beantwoord?

Anoniem zei

Helemaal top.