Flits.

on donderdag 14 februari 2019



Het gereedschap.




De werkplek. 
(half aardappelveld gespit)




De buurman.
(kijk de bijen vliegen al!)




De kas.
(leuke kleine klusjes in de warme zon)





De bladen.
(ideeën opdoen)





3 reacties:

Lies zei

De beelden spreken, Clarien.
Lie(f)s.

Willem zei

Van mijn vader had je een schouderklopje gekregen als hij de foto van het spitgereedschap had gezien. Mooi schoongemaakt na gebruik en ordelijk weggezet. Het enige, -heel kleine-, smetje dat hij eventueel gevonden zou hebben is dat je de spaden etc. niet opgehangen hebt, maar op de stenen gezet hebt.
Wat mij opviel was dat de spitvork, wat de tanden aangaat, erg veel lijkt op de mestvorken die in mijn kindertijd gebruikt werden om de mest over het land te verspreiden. Ze waren alleen wat breder in mijn herinnering. Maar dat zijn ook herinneringen die al gepensioneerd zouden zijn als het mensen waren, en het is bekend dat herinneringen ook 'met de tijd meegaan'. Strovorken hadden ronde tanden, maar mestvorken plattere tanden en aardappelvorken hadden dicht opeenstaande tanden met een 'bolletje' op de punt.
Wat een bijzondere bijenkorven, -iemenhuuve zeiden we in Drenthe-, heeft je buurman in zijn bijenstal. Hangende korven. Ik had ze nog nooit gezien en ook nog nooit van gehoord en zal dus eens opzoeken wat de achtergrond is van die eivormige behuizingen voor de bijen. Wat ik me afvraag, zit de invliegopening bij dit type korven aan de onderkant, of toch ergens aan de zijkant.

Clarien zei

Zit aan de onderkant.

Het korven, met de hand gevlochten van mooi sterk roggestro. En je kunt ze dus niet openmaken en ook dus ook niet de honing wegnemen.

Zééér bij-vriendelijk dus! ;)