Door de bomen het bos zien.

on zaterdag 16 februari 2019




We tippelen er even snel doorheen vandaag.

Het ging allemaal over .... bomen. Vanochtend met de zaterdagse inloop .... we waren nota bene met een club van vijftien man! .... hebben we boomzaden gezocht, om te zaaien. Maar helaas, waar ik niet aan gedacht had, was dat er nu helemaal geen zaden zijn. Die zijn allemaal opgegeten door de dieren. Of verrot.

Voor goeie zaden, daarvoor moet je in de herfst wezen.

Naja, dan maar géén zaden. Het was een mooie zonnige ochtend. Veel paddenstoelen nog gezien, en sporen van dassen. Willem was er ook bij (niet de Willem van de reacties maar weer een andere). Hij is in de jaren zestig bosarbeider geweest, daarna voorlichter, en uiteindelijk is hij jarenlang boswachter geweest.

Willem wist echt alles. Hij kent ook een geheime plek in het bos, waar onderduikers hebben gezeten in de oorlog. We hebben afgesproken dat we daar een keer met een groep naar toe gaan. Top!




En toen ..... zagen we een moordenaar!!

Een echte moordenaar! Hij vermoordt bomen. Het was de berkendoder. Dat is een grote zwam, die op de stam van een berk groeit, en daar de berk ... van binnenuit opeet. Na een tijdje wordt die plek zo zwak dat de boom omvalt en sterft.

Gruwelijk toch?

Paddestoel groot, berkje dood. De natuur is wreed hoor, het is eten, of gegeten worden.







Als je eens paddenstoelen ziet op een boom, kijk dan vooral ook naar de onderkant. Die is ook mooi. Neem bijvoorbeeld een spiegeltje mee om te kijken, of draai het stammetje voorzichtig om.

Kijk, deze twee, óók doders ..... maar ze zijn van onderen gewoon mooi wit. Geen spoor van de misdaad meer te zien. Ze zien er heel onschuldig uit, je zou niet zeggen dat ze net een moord op hun geweten hebben.








🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲



En vanmiddag .... was het weer andere koek. Maar óók over bomen.

Zoals je misschien weet uit de diverse foto's, ligt ons huis aan de rand van een weiland. Aan de andere kant van dat weiland begint een industrieterreintje. Daar kijken wij op uit. Het is een nogal lelijk uitzicht.

Inmiddels hebben onze buren van De Zonnehorst dat weiland in beheer gekregen. En er is besloten dat er langs dat industrieterrein ....... een wal komt, met allemaal bomen erop! Yess!

Vandaag zijn die geplant. Zevenhonderd bomen.









Zwaar werk joh!!





Maar het is af! De klus is geklaard! 💪💪💪

En alweer ..... is er een terrein teruggeven aan de natuur. En nu maar groeien bomen!

Tot maandag! 😊




6 reacties:

Lies zei

De wet van de sterkste, Clarien ? Met een knap accentje... !
Toch wel een supermooie afsluiter !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Schitterend dat er u een wal met bomen word geplant. Altijd goed.
Jammer dat er geen boomzaden meer waren. Weer war geleerd, in de herfst op zoek gaan naar zaden. Wat voor boomzaden wilde je planten?
Kan je die berkenkiller opeten?
Leuk dat Willem erbij was.

Clarien zei

O het was trouwens niet Willem 'de verteller' van dit blog ... het was een andere Willem! Ik zal het er even bij zetten! ;)

We wilden beukenoten en eikels en dennenzaden zaaien. Uiteindelijk nog wel een paar gevonden, later, en gezaaid.

Haha en ik weet niks van eetbare paddenstoelen. Geen idee. Zou je wel kunnen opzoeken denk ik. Ze zagen er wel smakelijk uit.

Willem zei

Even een vraagje: welke boompjes zijn er allemaal in de singel geplant. Vanaf de foto's is dat niet te zien. Wel dacht ik op een foto een aantal hulststruikjes te zien, maar op de foto van de aanplant komen die niet (zichtbaar) terug.
Afgaand op de plantafstand zijn het vooral struiken die redelijk snel groeien en al binnen enkel jaren het zicht op wat je liever niet ziet, ontnemen. Waarschijnlijk met zo nu en dan er een opgaande boom tussen in. Zo kun je over een tiental jaren een pracht singel hebben, die goed is voor flora en fauna. In mijn gedachten zie ik in het voorjaar al de bosanemoontjes, afgewisseld met sneeuwklokjes, krokussen en andere stinsenplanten, groeien.

Sis zei

De eerste foto van de berkendoders vond ik toch wel erg verdacht. De voorste heeft zich vermomd als stamboe koe maar aan zijn varkensoogje en snuit zie je de ware aard van het beestje. En dan zit daarachter nog zo'n exemplaar verstopt. Jouw vermomming maakt hun schijnbare onschuld veel geloofwaardiger.


groet Sis

Willem zei

Een paar dagen geleden liet je een foto zien van de bijenstal van je buurman. De vorm intrigeerde mij nogal en inmiddels heb ik er iets over gevonden.
Het is een Weissenseifener hangkorf en is ontworpen door Günther Mancke. In het decembernummer van 2015, van de imkersvereniging Arnhem-Velp en omstreken, 'de Bijenstal', staat een lezenswaardig artikel over dit type korf en op de website van 'de bijenstal; www.debijenstal.nl, staan een aantal links naar de achtergronden, de toepassing en de ontwerper. Hieruit blijkt dat de korf uit twee delen bestaat en dus wel geopend kan worden.
Op het landgoed Kraayenbeekerhof in Driebergen staan er ook een aantal.