Wie A zegt .....

on dinsdag 12 februari 2019






Tja.

Wie A zeg moet ook B zeggen.

Je kunt wel heel hard roepen dat je ergens voor staat. Dat je ergens voor gáát. Dat je ergens echt je verschrikkelijke best voor wil doen. Maar dan? Doe je ook wat? Of doe je niks en denk je ... och ... een ander moet het maar doen.

Zelf hou ik helemaal niet van spreken-in-het-openbaar. Nee hoor. Geef mij maar liever een spitvork. Of een dweil. Of een poes op schoot. Lekker thuis.

Maar in onze gemeente Staphorst was er toch iets aan de hand, waarvan ik vond dat we er echt iets aan moesten doen. Dusssssss ..... vanavond togen we naar de vergadering van de gemeenteraad, en daar deed ik m'n zegje.

Pffffff ...






Mocht je het hele verhaal willen horen, dan kan dat hier

Van minuut 0:57:30 tot minuut 1:13:50 kun je horen waar wij ons zoal druk over maken ....

.... en daarbij, het is best es leuk en leerzaam om een raadsvergadering bij te wonen. Je steekt er vast wel iets van op. En dan ook nog es in Staphorst! Kijken dus!

(Het ging trouwens best goed en we hebben na afloop hele goeie gesprekken gehad met raadsleden en wethouders. Wordt allemaal wel weer vervolgd!)


12 reacties:

Marzeijle zei

Knap gedaan hoor! De link werkt niet maar via google alsnog het live verslag van de vergadering bekeken!

philivd zei

zat hier juist wat te lezen over Staphorst omdat die naam bleef rondspoken in mijn gedachten en ik niet wist wat het was.Maar nu weet ik het weer,het ging over die inentingen en die polio uitbraak.Hebben jullie ook een nachtvrij-luik?

Clarien zei

Philippe, een nachtvrij-luik? Voor de kippen bedoel je?

Marzeijle ik heb de link vervangen, volgens mij doet hij het nu wel weer.

Adelheid zei

Wow, Clarien, wat een sterke inbreng van jouw kant! Mijn man keek ook mee, en hij heeft vroeger vele raadsvergaderingen meegemaakt, dus hij kan het weten. Je bent toch echt de juiste vrouw op de juiste plaats. De reden waarom je er stond, is natuurlijk wel erg triest. Knap van je dat je het zo rustig en ingehouden kon verwoorden, terwijl je vanbinnen toch wel erg verontwaardigd moet zijn geweest!
Succes met al je activiteiten!

philivd zei

Tja,je gaat de geschiedenis van Staphorst eens moeten lezen :) :)niet voor die kippen nee

Griemmank zei

Het ging best wel goed? Correctie: het ging heeeel erg goed!! Je sprak rustig, duidelijk en het verhaal is zelfs voor niet ingewijden uitstekend te begrijpen. Compliment! Ik hoop van harte dat jullie actie op tijd komt en dat de gemeente gaat ingrijpen/herstellen.

Anoniem zei

Knap gedaan, goed verhaal, nu hopen dat de politiek van Staphorst er ook mee wat gaan doen.
Link werk trouwens nog steeds niet, ik heb op die site gezocht naar raadsvergadering en toen naar de datum van de laatste vergadering gezocht.

Lies zei

Je stónd er, Clarien, heel zelfverzekerd !
Lie(f)s.

Willem zei

De link werkt wel, bij mij althans. Heb je in- c.q. toespraak gehoord en bekeken. De eerste 30 seconden waren wat 'hakkelend', maar daarna acteerde je als een volleerd spreker; beheerst, goed articulerend en een goede dictie en tempo. Dus aangenaam om naar te luisteren. Maar ben wel nieuwsgierig geworden hoe jouw pleidooi gevallen is bij het agrarische volksdeel van de gemeente. Je geeft weliswaar aan dat je omwille van een effectieve bedrijfsvoering, begrijpt waarom de zandpaden verhard zijn, maar dat 'die natuurclub' zoals vele boeren erover praten, daar geen begrip voor heeft en wil dat de achteruitgang weer in ere hersteld moet worden. Een onoverzichtelijk kruispunt met vee tegenstrijdige belangen. Je zult je diplomatieke gaven volop moeten aanspreken om tot een voor beide partijen werkbaar compromis te komen. Veel sterkte daarbij toegewenst.
Ik zat me op dat moment af te vragen of het niet realistischer is om de aandacht te verleggen naar de instandhouding van kruidenrijke bermen, ook langs de betonpaden, en daar de energie in te steken. Lijkt me van beide zijden een win-winsituatie.
Naar aanleiding van de vraag van onze zuiderbuur Philippe, heb ik eens gezocht op 'nachtvrijluik' en zag dat het een vermeerderingsobject is. Achteraf kende ik de verhalen er wel van, maar had die link nog niet direct gelegd. Zal wel met de leeftijd te maken hebben.

Clarien zei

Willem we zijn binnen de gemeente op dit moment over meerdere onderwerpen in gesprek. Maandag hadden we een gesprek over een 'Bijenplan' voor de hele gemeente, dat gaat dan vooral over kruidenrijke bermen.

En verder willen we ook graag met agrarische instanties in gesprek. Bijvoorbeeld LTO. Niet om boeren even te vertellen hoe het allemaal moet, maar om te kijken waar we kunnen samenwerken. Kijken of er met wisselgeld gewerkt kan worden.

Zandpad moet echt verhard? Okee, wat stel je er als boer dan tegenover? Maak bijvoorbeeld een wilde akkerrand op een stuk van je akker waar de opbrengst laag is en de wind de zaden niet over je land waait. Of plant een rij bosjes of bomen langs de zuidkant van je akker. Of een houtwal. Een kruidenberm voor de boerderij langs. Dat soort dingen.

.

philivd zei

Het nachtvrijluik is niks anders dan een toegang tot de kamer van een huwbaar meisje waar een geïnteresseerde jongen binnen kwam om met het meisje te praten.Meestal waren de ouders op de hoogte.De jongen ging dan op het bed van het meisje zitten om met haar te praten.Met dank aan wikipedia.

Clarien zei

Oja dat was zo, vroeger. In het Staphorster museum zie je dat ook. Zo'n raampje waar de vrijer door naar binnen kon. Er werd een verhaal bij verteld. Er werd gezegd dat bij gezinnen met veel huwbare dochters, de 'oude vrijsters', die overigens nog helemaal niet oud waren, met 25 hoorde je daar al bij, maar die sliepen dus in het voorkamertje. Via zo'n raampje kwam dan soms een vrijer binnen, en er werd dan zelfs stiekum gehoopt ... dat er wat van kwam. Dan moest het stel trouwen en dan had het gezin weer een dochter minder om voor te zorgen.

Dat vertelden ze in het museum dan he? ;)