Paroles, paroles.

on woensdag 6 februari 2019

Vanochtend kwam Niek, collega uit het bestuur, langs, om iets te bespreken wat we volgende week willen gaan doen. Of eigenlijk, wat we willen gaan zeggen. We willen volgende week iets aankaarten in de raadsvergadering van de gemeente Staphorst, en ik kan je zeggen .... ik ben er knap nerveus van. 

Het is dat het zo belangrijk is .... anders liet ik dat klusje mooi aan me voorbij gaan.

Maar ja, je kunt niet alleen maar .... op het land werken, je met je dieren omringen, en mooi in je uppie een zelfvoorzienend leven leiden ... je moet ook de wereld in en je boodschap overbrengen. Vind ik. Ook al is het soms niet leuk. Het is wel belangrijk.

(Ik bleef liever gewoon thuis bij de appeltaart en bij poes)
En vanmiddag ..... kwam vriendin Marjan langs! 

Lieve gezellige Marjan. Ze was op doorreis en kwam even een kopje thee drinken en bijkletsen. Het kwam heel mooi uit, want ik had net op de eettafel een uitstalling gemaakt van alle projecten waar ik zoal mee bezig ben. Tuin, teeltplan, dieren, sportlessen, vereniging, boerderij, gemeente ..... het was wel een héle grote hoop. Oja, en blog, die ook nog. 

Sjonge. Kan ik niks schrappen? Maar het zijn allemaal vre-se-lijk belangrijke dingen. 😉💪  

'Je kunt soms ook teveel op je bord hebben,' zo sprak zij .... zéér wijze woorden.


 

We hadden een hele leuke middag. En ... ze had een goeie tip.

'Zet bij de projecten die je hebt een tijdlijn,' zei ze. 'Met een doel erbij. Wat wil je bereiken, en wanneer? En als je dat moment bereikt hebt, dan kijk je of het doel bereikt is, en beslis je of je ermee doorgaat. Of het doel wat je gehaald hebt waard is om ermee door te gaan. En of je nog plezier hebt aan het project. Of niet.'

Dat gaf mij echt opluchting, om het zo te zien. Je gaat de dingen niet aan voor tien of vijftien jaar, maar bijvoorbeeld voor één jaar, of twee jaar. Of soms, zelfs maar voor een kwartaal. Dan bekijk je het weer. Is het nog leuk? Bereik ik mijn doelen? 

Dan beslis je weer. Gaan we door of niet? Heeft het zin?

Dan hoef je er niet de hele tijd over na te denken. Maar alleen op die evaluatie momenten. Het geeft veel rust, tussendoor. Mij gaf het vandaag in elk geval rust! Dankjewel Marjan voor je tip! 🙋
Nóg meer bezoek!

Pieter kwam eten vanavond. Dat is ook zo'n gezellige prater! 

Dus vandaag was het nogal veel praten. Haha dan merk je dat je toch een beetje een lonely tuinder aan het worden bent. De héle dag praten ... ik ben het haast niet meer gewend! 

Met dieren praat je gewoon niet zoveel.

                                         


En toen moest ik aan dit liedje denken.


8 reacties:

Renske zei

Maar dieren praten ook tegen je en met je. We verstaan ze alleen niet. 😉

Lies zei

't Leven is inderdaad niet alleen...
Marjan is een wijze madam, Clarien, maar jij ook !
Gezellige muziek om mijn avond af te sluiten...
Lie(f)s.

Griemmank zei

Nooit jaren vooruit kijken en plannen, het heeft totaal geen zin, want het gaat altijd anders dan je denkt. Het is net als met een boek lezen: ik begin eraan, lees ca 15 procent en vind ik het dan niet boeiend genoeg, dan gaat het definitief dicht. Jij hebt erg veel op je bordje omdat je alles leuk en interessant vindt, dat kan een valkuil zijn. De kans dat je ondersneeuwt is vrij groot. Het wordt namelijk steeds moeilijker om het overzicht en de volgorde te bewaren. Je gaat álles even belangrijk (leuk kan ook) vinden en dat kan gewoon niet. Verder geef ik je een favo-zinnetje dat ik veel gebruik mee: 'Loopt er bloed uit? Nee? Nou, dan kan het wel even wachten.'
Einde preek :-)

PS: Ik reageer met Google account, anders moet ik op 40 plaatjes gaan zitten klikken van jouw beveiligers.
Wieneke

M.A.C. zei

O dat stukje taart om zo in te bijten,heb je daar een recept van?

Willem zei

@Wieneke, ik ben geboren en opgegroeid op een boerderij en weet uit ervaring dat een boerenbedrijf niet te managen is zonder meerjarenplanning. De grote lijn voor de komende jaren moet gewoon vastliggen, anders hop je van incident naar incident. Ik ben het wel met je eens dat je niet krampachtig vast moet houden aan details in een (meerjaren)planning. Dat kun je wel, moet je zelfs, doen als je een maaltijd bereidt. Eten koken kent wel een strakke en gedetailleerde planning. Voor het welslagen van de maaltijd zijn details vaak doorslaggevend.
Eerlijkheidshalve hanteer ik ook vaak zinnetjes als : "loopt er geen bloed uit? Straks ben je aan de beurt" of "heb je het hooi los liggen en komt er regen?" "Haast? Moet je de koeien melken?" Ik heb de boerderij van mijn vader niet overgenomen, maar ben wel een beetje besmet door mijn opvoeding met het jargon.

Clarien Cornelisse zei

MAC dat was taart van Liesbeth, met hun eigen room en fruit! Ik zal wel weer even vragen om het recept.

Wieneke, Willem, dat jullie meedenken doet veel goed! Loopt er bloed uit ... haha. Ja dat is wel een goeie om het zo te bekijken.

Maar ja .... ik vind dus dat de aarde wel bloedt, en flink ook .... en dat we geen tijd meer te verspillen hebben. Daarom ren ik soms iets te hard.

Griemmank zei

Clarien en Willem: Ach, ik reageer vanuit mijn eigen karakter en mijn eigen ervaring uiteraard. In mijn (betaald) werkzame leven had ik veel te maken met deadlines en last minutes en was ik budgetverantwoordelijk. Ik moest leiding geven aan anderen. Ik heb geleerd om inderdaad wel de grote lijnen en het uiteindelijke doel in de gaten te houden, maar flexibel om te springen met de details. Als je alles met dikke touwen vastlegt zit er geen beweging meer in. Ik vind mensen altijd erg met details doende en dan komt er al gauw een warrig geheel. Ze gaan als kippen zonder kop rondrennen en dan krijg je dingen als burnouts en erger. Kalmte kan je redden en morgen is er weer een dag. Soms kun je niet anders dan aanpassingen plegen. Het kerkhof ligt trouwens vol met onmisbare mensen. Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor anderen zorgen. Het zijn wijsheden, die uit ervaring voortkomen. Ik geef direct toe dat dieren en ook mensen die van je afhankelijk zijn niet kunnen wachten. Die gaan altijd voor. Maar er moeten keuzes worden gemaakt en je grenzen.... die moeten ernstig worden bewaakt.

Anoniem zei

Goed dat je gaat inspreken! Vanuit ervaring weet ik dat raadsleden dit enorm op prijs stellen, zij zitten daar juist voor de burger. Het geeft vaak een andere kijk op de zaak. In deze fase van besluitvorming heb je ook nog de meeste invloed. Relax; doe je zegje! Misschien worden er nog wat verhelderende vragen gesteld. Maar volgens mij weet je daar prima raad mee ;-). Eigenlijk reageer ik nooit, maar nu kon ik het niet laten. Leuke blog heb je!