Hillie wat eten we vandaag?

on maandag 11 februari 2019

Ontbijt. Op maandag wegens de drukte meestal geen pap, maar een snelle boterham.

En zoals je ziet koop ik voor de koeien inmiddels groente erbij. Als ze nog langer uit onze eigen voorraad mee eten, houden we zelf niks over. Voederwortels in zakken kun je hier in de buurt overal kopen. Ze zijn niet biologisch, maar dat is voor een paar weken dan maar even niet anders.

En Bella en Bonnie malen ze net zo makkelijk weg als onze eigen wortels. Kan hun niks schelen, wel of niet bio.

Na de ochtend ronde buiten, was het huis weer aan de beurt. Ik begin altijd met de kachel uithalen, omdat dat zoveel troep geeft. De as gaat in de koperen emmer. En dan alle afval naar de bijkeuken.


Daar zie je ons afval, open en bloot. Ik doe er niet kinderachtig over. Afval is niks om je voor te schamen. Hoe 'groen' en duurzaam je ook probeert te leven, je hebt altijd afval. Neem bijvoorbeeld je gekochte voedsel, het is bijna altijd verpakt.

Koop je een biologisch katoenen hemdje? Nou, dan zit er een plastic zak omheen.

Maar toch proberen we elke dag erop te letten. En dat lukt vrij aardig. Zo hebben we haast geen restafval meer. Alleen dat kleine zwarte emmertje. Dat is halfvol, na tien dagen.

Verder is er in een week één emmer met pmt afval (die witte) en één met groenafval. Dan nog 4 glazen flessen, en een klein beetje papier. Kranten gooi ik namelijk bijna nooit weg. Ze zijn heel handig als verpakkingen, als schoonmaakprop, onderin afvalemmers, in zadenbakken, enzovoort. En uiteindelijk, half verteerd, belanden ze meestal op de compost.

De as gaat in een groot vat. Dat gaat allemaal over het land in maart, voor de kalium. Het groenafval gaat in een compostvat. Ik wil het niet zó op de open composthoop gooien want er zit ook kaaskorst en visafval en dat soort dingen in. En die ratten hoef ik niet meer terug.

In een compostvat kun je het bewaren tot het weer aarde is, en dan kan het zó door naar je tuin.

Het papier in de papierbak, lege flessen gaan ééns per maand in de glasbak.    

Als je trouwens in een winkel kunt kiezen tussen een glazen verpakking of plastic, kies dan voor glas. Glas is een van de duurzaamste materialen die er zijn. Het kan eindeloos worden gerecycled. En het vervuilt de planeet niet. Het is gewoon zand.

Nou, nog even het plastic in de pmt bak .... en dat was het afval weer voor deze week! Er gaat niet veel de deur uit.


En vanmiddag was er de hele middag overleg.

Waarover? Daar kan ik nu nog niet zoveel over zeggen. Wel, dat het een begin is van een prachtige samenwerking. Die zomaar kan leiden tot een flinke vergroening in onze gemeente!

Uiteraard ..... hou ik je op de hoogte! 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
En tot slot, hebben we thuis nog een nieuwigheid. Op maandag. Omdat Paul wat korter gaat werken, kookt hij op maandag!! 

Jaja ik weet het, sommige mannen koken de hele tijd. Haha maar Paul dus niet. Het is niet zo zijn ding. Hij doet wel veel andere klussen hoor.

Nu heeft Paul geluk. We wonen namelijk pál naast een boerderijwinkel. En daar kuiert hij tegen zessen naar toe en dan zegt hij .... Hillie wat zal ik es koken vandaag? En dan komt Hillie met heerlijke recepten op de proppen.

Zoals vandaag ... aten we hutspot broccoli, met verse paprika, en met gebakken vega blokjes en blauwe kaas.
En walnoten. Dat had hij er zelf nog bij bedacht. Op de foto ziet het er een beetje groezelig uit maar het was verrukkelijk.

(hmmm .... misschien iets voor een nieuw rubriekje ... Hillie wat eten we vandaag? 😊)


2 reacties:

Lies zei

Wordt boeiend, Clarien, en dat 'Hillie'eten -> lekker !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Het is bijna verfrissend te noemen dat in deze blog ook foto's van afval en alledaagse klussen voorbij komen. Ook die kanten horen erbij! Op sommige andere blogs zie je vooral de succesfoto's en dat geeft een vertekend beeld.