Beloning.

on dinsdag 5 februari 2019
Je moet natuurlijk niet alleen maar de hele tijd héél hard doorsjezen, de hele tijd in de vijfde versnelling héél hard werken. Nee, je moet ook tussendoor uitrusten, en jezelf af en toe belonen. Anders loopt het een keertje spaak, en raak je opgebrand. 

'Burned out.' 

Maar eigenlijk wilde ik het eerst even hebben over kalk. Want dat strooide ik op de tuin vandaag. Kalk is een belangrijk mineraal voor de bodem, maar ook voor mensen natuurlijk, voor je botten enzo. 

Ik strooi maar een héél klein beetje kalk, véél minder dan op de verpakking staat, omdat door de compost die op de tuin gaat ook al heel wat kalk wordt aangevoerd.  


Het is leuk werk om kalk te strooien. Het lijkt net alsof je het hele land schoon wast, met een brede zwaai van je arm strooien de witte korreltjes overal heen. Net wasmiddel.

Nu is er weer kalk op het land, en kunnen de koeien dat opnemen via het gras, en via de melk die kalk weer aan ons geven.

Je kunt die koe en die zuivel ook overslaan hoor! Als je veel groene groenten eet dan krijg je genoeg kalk binnen. Dan heb je die zuivel niet per se nodig voor sterke botten.

Ja ..... en toen begon vanmiddag het grote spitten weer. Het is bijna een heilig moment, als in februari voor het eerst weer een stuk grond gekeerd wordt. Nou ja, het was maar een klein stukje, want .... over botten gesproken .... je moet dat spitten wel langzaam aan opbouwen in het voorjaar, want anders krijg je ruzie met je onderrug! 

Het spitten is voor mij de basis van de tuin. Door het mooie rustige spitten, waarbij je de de wormen spaart, het bodemleven zo goed mogelijk intact houdt, en en passant even alle kweekwortels uit de grond weghaalt, leg je de basis voor het succes van je moestuin.

Je kunt het ook anders doen. Alleen maar mulchen, bijvoorbeeld, en niet spitten. Maar na 20 jaar tuinieren, en alles te hebben uitgeprobeerd, heb ik de beste ervaring met deze methode. Daarbij, het is super fitness, echt top voor je spieren en botten.

Maar je wordt er wel moe van. Ik spit zo anderhalf uur achter elkaar, en dan komt er elke keer een beloning! Choco-koffie bijvoorbeeld!!


 


En dan even lezen.

Elke klus afwisselen met rust, en een beloning. Als ik dat niet deed was ik allang gek geworden van mezelf en van al die plannen.

Wat óók een beloning is? Af kruisen!! 😊😊
8 reacties:

Lies zei

Heel mooie start, Clarien !
'k Ben eigenlijk een beetje woordeloos als ik die supergróóóte lap grond bekijk...
Lie(f)s.

adelheid zei

Leuk filmpje! Zo krijgen we een beetje een idee van de grootte van je stuk grond. Gaaf hoor. Zo mooi landelijk, rust uitstralend, en ik kan de frisse lucht hier bijna ruiken! Sterkte met spitten ;)

Yvonne zei

Heb je wel eens overwogen om een grelinette (woelvork) te gebruiken?

tientonnerelf zei

Leuk om jouw stem ook eens te horen !

Clarien Cornelisse zei

Yvonne ik gebruik de grenilette soms, tussendoor, als er een tweede teelt op een bed gaat. Maar voor het voorjaarswerk is hij voor mij niet geschikt, onder anderen omdat ik daarmee niet alle wortelstokken van kweekgras eruit kan krijgen.

Willem zei

Of het waar is weet ik niet, maar ik heb eens gehoord of gelezen dat in mijn grootvaders tijd, -als hij nog leefde zou hij nu bijna 140 jaar zijn-, kweekwortels gedroogd werden en in tijden van nood(?) als veevoer gebruikt werden. Op zich niet echt onlogisch, want we eten toch ook allemaal wel eens taugé en andere kiemgroenten. In dit blog wordt het ook regelmatig genoemd.
Wat mij wel weer bevreemdt is dat de kweekwortels eerst gedroogd werden. Waarom eigenlijk als het toch opgegeten wordt. Ik kan me niet voorstellen dat die wortelstokken het spijsverteringskanaal van een dier overleven.

Marie-Louise zei

Ik zie altijd op tegen het spitten. Zwaar werk en inderdaad heb ik binnen de kortste keren rugpijn. Dit jaar heb ik op een deel van de moestuin karton gelegd. Maar ik vind het geen succes, het wordt een beetje een kledderzooi. Dus ook ik zal gewoon weer aan het werk moeten. Gelukkig heeft mijn man er geen hekel aan. Ik heb ook wel eens lopen denken of zo'n freesje huren misschien een idee is.

Veronique Van den Bossche zei

En toch Marie-LOuise, heb ik 5 jaar geleden het tuinieren terug opgepakt omdat Frank Anrijs het mulchen en NIET SPITTEN aanraadde...Ik zag het spitten toen al lang niet meer zitten.Nu 5 jaar later heb ik een hele grote groentetuin, nog steeds zonder spitten, alle energie wordt gebruikt om te bedekken voor de winter.(Dat is veel minder zwaar dan spitten)Karton hoeft niet meer als er weinig onkruid is,compost, gras, stro, smeerwortelblad...Het duurt nog meer dan een maand voor ik start in de tuin...En de grond is zo los dat een spitvork of grelinette perfect werkt.