Stormstress.

on woensdag 13 maart 2019De dag begon met sterke koffie. Filterkoffie is eigenlijk het lekkerst. Je kan het zo sterk maken als je wil. Mooi om te zien hoe die druppeltjes dansen op het oppervlak ... 

En waarom sterke koffie? Och, gisteravond was ik nog laat in touw bij de dieren. Er was géén schade, maar wel dikke stress, bij de kippen. 

Rond een uur of elf, toen de storm hier op z'n hevigst was, ging ik nog even kijken. Paul was niet thuis. En de negen kippen die normaal in de boom overnachten, waren in rep en roer. De helft van het troepje was uit de boom gewaaid. Zoeken zoeken, waar zijn die kippen? Bleek dat ze verkleumd en al in een hoekje in het buitenhok zaten, pál in de wind en regen.

Ik heb toen aan de buitenkant wat van die rode platen  gezet, zodat ze meer beschut zaten. Veel meer kon je op dat moment niet doen.

Vanmorgen moest daar een andere oplossing komen. Die rode platen kunnen zo omvallen.

Dus zijn er nu kleinere platen geplaatst, tegen de binnenkant. Er is nu op de stok ruimte voor alle boomkippen, mochten ze naar binnen willen. Daar zitten ze beschut. 

De hokjes zijn ook schoongemaakt. Het was namelijk zelfs nat geworden in de hokjes. En er slapen meestal wel een paar kipjes in. Onder anderen Gipje, met haar kleintje.Nou, alles weer pais en vree bij de kippen.

Omdat ze met dit weer veel binnen zitten, kregen ze wat extra voer. Geraspte groente met wat graan, en een restje kaas erdoor geraspt.

Het grappige is dat die kippen dus hetzelfde aten als wij. Alleen heb ik de mix van ons gebakken, in porties. En dan zijn het ineens burgers.

En wij hadden géén kaas. Want die was op. Die hadden de kippen opgegeten. 😊 Maar we kregen er eitjes voor terug!


Bij de koeien was alles goed gegaan vannacht. Geen schade. Geen overstroming. Geen stress.

Nou ja, de koeien hebben nooit stress. Die zijn zo makkelijk. Bella stopt haar hele kop onder de waterstraal, als de tonnen gevuld worden. Zou zo'n beest nou nog niet genoeg hebben van al die nattigheid?

In de kas is ook geen spoor van schade, en de plantjes groeien rustig door. Geen zuchtje wind te bekennen hier binnen. Van elke plant haal ik een blaadje of twee. Dan heb je net een bakje vol. Het groeit gewoon weer aan, net als basilicum.
En vandaag ook weer meest binnenwerk dus. Lessen voorbereiden. Leuk werk hoor, zo'n les maken, maar het begint wel te kriebelen.

Er is buiten zoveel te doen!


Maar kijk je ziet de zon alweer in het water schijnen!


5 reacties:

Lies zei

Koffie 's morgens giet ik ook zo op, Clarien, wel zonder melk.
Gelukkig heb je geen stormschade.
Als 't bij jullie lekker is, waarom dan niet bij de kippen hé ?!
Knappe 'afsluit-foto' !
Lie(f)s.

Willem zei

Wat ik niet begreep was dat de kippen uitgerekend op een plek gingen 'schuilen' waar ze vol in de wind en regen zaten. Was dat de enige plek waar nog hoge zitgelegenheid over was? Ofwel, was er onvoldoende zitruimte op de stok in het nachthok? Het zal wel genetisch bepaald zijn, maar ik weet niet beter dan dat kippen niet op de grond overnachten. Ze zitten altijd hoger te slapen. De naam 'hanenbalken' is niet zomaar ontstaan voor een onderdeel van een kapspant.
Die foto van het koffiekopje met de dito druppeltjes haalde bij mij een bijna-jeugdtrauma naar boven. De druppeltjes hadden dezelfde kleur als 'halitran-druppels', een geconcentreerde versie van levertraan uit de jaren '50. Het voordeel van halitran was dat je er enkele druppeltjes per dag 'zolang-de-r-in-de-maand' was, van moest innemen, teneinde je vitamine D-gehalte op het vereiste niveau te houden. Levertraan was gewoon smerig en daarvan werd je geacht een eetlepel per dag van te slikken, en de smaak van die druppeltjes kwam verhipte dicht in de buurt. Ter compensatie kregen we de druppeltjes op een theelepeltje suiker toegediend. Toen ik later een film zag waarin Julie Andrews het liedje zong van "A spoon full of suger makes de medicine etc …" begreep ik volkomen de reikwijdte van het lied en kon de halitran een plekje geven op mijn harde schijf.

nicole orriens zei

Arme kippen! Wat apart dat ze geen beschut plekje zochten! De foto's van je koffie vind ik er supergezellig uit zien.

Spaarmoeder! zei

Heerlijk koffie! Storm is altijd stressvol voor dieren. Maar de kinderen zijn dan ook altijd drukker. Terwijl die toch heel veilig binnenzitten:)

The Dutchess zei

Arme kippen..en wat een leuk blogje weer ..Heerlijk die koffie...zoals bij mijn oma !
Hartelijke groet ...volg je met interesse en plezier !