Van bijen en bonen.

on donderdag 28 maart 2019




Tijdens de ochtendwandeling hoorden Brit en ik een geluid. Steeds harder. Wat is dat? Gezoem?

De bijen zwermen nog niet, nog lang niet, maar zo klonk het wel. Het klonk als een gezoem van honderden bijen. En dat was het ook. Het was in de bosjes, waar de katjes in volle bloei stonden. De bijen vlogen daarop. Wel honderden bijen zaten er in die bosjes.

Mooi ..... bijengezoem .... zo'n levendig geluid is het!






Na het wandelen lopen Brit en ik meestal door ons weiland terug. Ik ben nog steeds heel blij met die enorme lap grond, waar we een tijdje voor mogen zorgen.

'Eigenaar' voel ik me niet. Dat is zo'n groot woord. Hoe kan je als menske dat hier hooguit zo'n zeventig, tachtig jaar komt kijken, nou 'eigenaar' zijn, van die eeuwenoude aarde?

Je bent helemaal geen bezitter van de aarde. Het is eerder andersom.






Voor zo'n weiland moet je goed zorgen. Ik heb dus een boekje gelezen over weilandbeheer. Maar dat was allemaal zo technisch. Met cijfertjes. En tabellen. Niks aan.

Dus nu doe ik het op gevoel, en kijk gewoon elk jaar hoe het gaat. Of de bodem verbetert. Of er meer beestjes zijn, en hoe gezond de kruiden en planten eruit zien. En ook ... of er vogels komen en bijen en insecten.

Maar .......






...... ik moet wel eerlijk zijn. Het is niet alleen maar natuurbehoud, wat ik doe.

Ik moet namelijk ook twéé koeien voeden, van dit weiland!

En die koeien die vreten heel wat! En het liefste gras! Terwijl het voor de biodiversiteit juist beter is om veel soorten te hebben. Maar weten die koeien veel, die zijn gewend aan gras. Nou ja, Bonnie het kalf eet al veel meer kruiden dan Bella. Omdat Bonnie natuurlijk bij ons is opgegroeid.

Het weiland mag zelf beslissen wat er gaat groeien. Ik ga het niet opnieuw inzaaien. Behalve .... op de mollenbulten. Die worden uitgestreken, en daar zaai ik gras. Zodat er een mooie mix ontstaat met veel verschillende kruiden, maar ook met gras. Voor Bella.

Het is wel de bedoeling dat de koeien steeds meer gaan overschakelen op kruiden. Over een paar jaar wil ik eigenlijk geen gras meer bijzaaien. Alleen de eerste paar jaar.




Dus. Dat wordt ons weilandbeheer.

Wij aten vanavond chili. Van eigen bodem. (Die dikke gele klont die je ziet liggen dat is bevroren zoete mais.)

Het enige wat er nog bij moest, was gehakt, en wat yoghurt voor de saus.







Ik had eigenlijk maistortilla's willen bakken. Maar toen was Paul al thuis en die had razende trek dus we aten er maar een roggeboterhammetje bij.

Een tip, als je ook wel eens zelf bonen weekt en kookt, en dan wat over hebt. Laat het snel afkoelen en bewaar ze niet langer dan een dag of twee, drie in de koelkast.

Bonen bevatten heel veel eiwit, en bederven snel. Je kunt gare bonen het beste in de vriezer bewaren.





2 reacties:

Lies zei

Zàlig hé, Clarien, die bijtjes !
Jouw goed-gevoel doet het... 't Lukt je aardig.
Weer lekkers in je bord !
Lie(f)s.

Barbara zei

Hier ben jij al helemaal mee bezig! https://www.nu.nl/dieren/5814921/ruim-80-procent-minder-vlinders-in-nederland-dan-rond-1900.html