Lekkerrrrrrrr!!!

on zaterdag 9 maart 2019





Je ziet het. Het was weer een dag om van te watertanden!! 😊

Op deze onstuimige maartse zaterdag waren we vanochtend vroeg alweer druk in het bos. Met aan de ene kant de zaterdagochtend wandeling, met koffie en koek, en aan de andere kant, op de hei, werden door veel handen weer boompjes uitgetrokken.

Om 12 uur was er voor iedereen snert! En roggebrood en spek.

Ik moet Anneke nog om het recept vragen. Zij maakt zulke lekkere snert, en volgens mij zit er kip in.





Ook de koeien hadden weer geluk en kregen een hele krat met lekkere dingen. Ze zijn stapelgek op kool, vooral boerenkool.

Nou ze kunnen weer vooruit. En recepten zijn niet nodig! Ik gooi elke dag een emmertje over het het hek en hopla, weg!





Nog even over die kip, in de snert van Anneke ..... wij hebben inmiddels genoeg kippen en hanen om er af en toe eens eentje te braden. Of in de soep te doen.

En de aanwas gaat rustigjes door.





Zodra er een keer tijd is, en een rustig moment, dan gaan we het proberen. Een kip slachten. Met hulp uiteraard. Want ook dat hoort bij zelfvoorzienend leven. Als je af en toe eens vlees wil eten, tenminste.

Ik zeg het maar alvast van te voren. Voor de teerhartigen.

Maar voorlopig eten we nog steeds het kipfiletje uit de winkel, en komen dus om in de kippen en dus ook in de eieren. In een week leggen ze drie bakken vol. Het zijn wel mini eitjes hoor.





En dus ........ toog ik vandaag naar de Slijter!

Voor een fles brandewijn. Want, hoe deden ze dat vroeger in het voorjaar, als de kippen aan de leg kwamen? En je ze niet allemaal opat? Nou, advocaat maken natuurlijk!

Voeg suiker en alcohol aan je eieren toe en je hebt een mooie dikke zachtgele likeur, die lang te bewaren is! Vandaar dat advocaatje met Pasen. Iedereen zat met die eieren!





Grofweg voeg je één deel brandewijn, één deel witte basterdsuiker, en één deel eieren bij elkaar. Vanillesuiker erdoor, schep het in een smalle hoge bus, dat gaat in een pan met kokend water, en roeren roeren.

Ik heb het recept van deze site.

Maar dan weer ietsje anders, op z'n Moeskers Moestuin. Iets minder suiker, en geen hele eieren maar alleen de eidooiers.

Veertig mini eidooiers, gingen erin. Dat was zo'n 300 cc. En het eiwit heb ik ingevroren, om later te gebruiken.

 




Paul vindt het een oudewijven drankje. Haha, zei ik, ik ben inmiddels ook al een aardig oud wijf, dus dat klopt wel.

Ik was er eerlijk gezegd nooit zo gek op, op dat hele zoete spul. Liever een glas wijn. Maarr ..... eerlijk zeggen .... dit was toch wel eeeeeeeerg lekker! Alle schalen moesten natuurlijk worden uitgeschraapt, en het bestek, even met de vinger erlangs .....





En het hoeft niet per se in een glaasje, met slagroom erop. Het kan ook gewoon op een plak cake. Haha, maar snel weer opbergen die flessen! 😋

(hips)







Ondertussen, staan bij de buren de bomen en struiken al in bloei. En bij ons is dus de eerste voorjaarsadvocaat gebotteld.






Het komt eraan hoor! Voorjaar!

Fijn weekend! 🙋


9 reacties:

Lies zei

Lekker, Clarien, na een fikse wandeling, roggebrood met spek én snert.
En een advocaatje..., zo maar eens -> mmm... !
Lie(f)s.

Spaarmoeder! zei

Wat leuk ook die advocaat!

Griemmank zei

Mmmmm, advocaat. 'Ik wil het wel, maar dan uit een diep bord', Is een gezegde van mijn moeder, die er dol op was. Wij vinden het vooral lekker op roomijs. Wat een prachtige gele kleur heeft jouw advocaat.

tientonnerelf zei

Leuk toch, jullie zelfvoorzienende leven ! Om van te genieten. En ijs met advocaat.... mmmmmm.

johmar zei

Chocoladevla met advocaat en slagroom hmmmmmmmmmmmmm

Willem zei

Advocaat mag dan een oudewijvendrankje zijn, maar het schijnt de naam wel gekregen te danken te hebben aan (straf)pleiters die er hun keel mee in conditie hielden bij een pleidooi. Dat is mij tenminste ooit eens gezegd. Bij mijn ouders thuis was het een drankje dat aangeschaft werd als er een verjaardag gevierd werd. De enige brandewijn die mijn moeder wel eens dronk was een 'Schilletje'; citroenbrandewijn. Mijn vader was van ZAP, ofwel Zuiver Alcoholvrij Product. De jenever die we altijd wel thuis hadden staan, werd alleen uit de kast gehaald als er vee verkocht werd, of als er een verjaardag of iets dergelijks gevierd werd.
Waar ikzelf nog wel eens een klein beetje advocaat voor gebruik is om in de (uitgebreide) sladressing te doen. Niet teveel, want het gaat gauw overheersen, maar samen met een stengeluitje, een in miniblokjes gesneden appelkwart, een klein beetje zoete mais, een 'zuurtje' en evt. nog iets zoetigs, geeft het een alleszins smakelijke dressing.
De donkergele kleur van de advocaat komt, is mijn overtuiging, doordat de gebruikte dooiers allemaal afkomstig zijn van op-en-top scharrilkippen. Daarvan is bekend dat ze een donkergele dooier hebben. Om die reden geven eierboeren hun kippen ook wel mais, dat geeft ook een donkergele dooier. Of er smaakverschil is tussen eieren van vrije-uitloopkippen en eieren van kippen die alleen binnenshuis kunnen/mogen scharrelen, weet ik niet en ik ben nu ook niet meer bij machte om dat verschil te proeven.

Dufraing MARC zei

Recept om zeker eens uit te proberen - hieronder een alternatief dat mijn zus gebruikt. En ik weet dat ie heel lekker is. Op mijn vraag hoelang de advocaat met haar recept kon bewaard blijven was het antwoord "dat weet ik eigenlijk niet want hij krijgt geen kans om lang te blijven staan ..."

7 eierdooiers
300 gr fijne witte suiker
2 p vanillesuiker
Een halve liter volle  slagroom

Dit allemaal samen 3 min.  kloppen met mixer.

Afdekken en een nacht in de koelkast zetten.

Volgende dag 125 gram pure alcohol(94%) toevoegen. ( met een flesje van een halve liter kan je dus vier keer advocaat maken)
Nog even mixen en drankje is klaar. Hierbij ook een foto van de alcohol die ik koop in de Carrefour.

Adelheid zei

Leuk, die advocaat! Ik heb wel een vraag erbij: heeft het een speciale reden waarom je er alleen eidooiers in doet? Ik heb het altijd gemaakt met hele eieren. Lijkt me veel makkelijker! De smaak was ook altijd prima, en het bleef lang houdbaar. Jouw advocaat is wel mooi geel!
Erwtensoep met kip, ja, waarom niet eigenlijk. Maar niet het kleine kuikentje hoor!

Clarien zei

Top Marc, die ziet er ook heel lekker uit en heel makkelijk. Is het ook lang houdbaar? Omdat het niet verwarmd wordt?

Adelheid, het kan allebei. Maar met alleen eidooiers wordt het dikker, en natuurlijk geler van kleur. En ik had een leuk recept met eiwitten in gedachten, vandaar! :-)