Wat eet je in een jaar?

on vrijdag 8 februari 2019




Hééél veel chocola?

Haha ja dat ook natuurlijk! Maar waar ik op het moment mee aan het rekenen ben, is hoeveel we moeten verbouwen dit jaar, om de hele levende have op de boerderij weer een jaar te kunnen voeden.

De dieren, wijzelf, en dan ook nog kunnen weggeven aan vrienden en familie. 't Zijn behoorlijke hoeveelheden! Je praat echt over duizenden kilo's.

En al die duizenden kilo's voedsel, dat begint héél klein en heel simpel.





Hierboven zie je twee kiembakken. De eerste is de sla. Die moet daar weg. Het is binnen te warm voor de sla, die moet naar een koele en lichte plek.

Ook de zonnepitten komen mooi op. Die mogen gerust binnen blijven want dat zijn warmte-kiemers.

En dan moest ik vandaag de pootaardappels uitzoeken. Want die mogen ook het volle licht in, zodat ze uitlopers krijgen. Het is erg hard gegaan met de aardappels, sinds de koeien er ook van mee eten. Er zijn nog maar twee kratten. Zo'n zestig kilo.

 




Ik wil weer graag de mooie rode Raja's kweken. Lekkere piepers zij dat, goed bewaarbaar, en met een hoge opbrengst. Maar je kunt ze niet meer kopen. Dus moeten we uit onze eigen voorraad pootgoed maken.

Zo'n grote aardappel, daar kun je wel zes planten uit opkweken. Snij hem in stukken en zorg dat in elk stuk minimaal één oog zit.

De beste exemplaren gaan op dienbladen, en de lange witte uitlopers haal je er af. Er groeien straks in het licht korte stevige groene uitlopers aan, en dat is wat je nodig hebt.






Alles gaat nu in de kas. Zoals je ziet is de nachttemperatuur nog vrij laag, maar daar kunnen die kiemers wel tegen. Als het gaat vriezen moeten ze wel naar binnen.

En dat zijn dan weer een paar stapjes, op weg naar hopelijk grote oogsten, straks, in de zomer. Wat eten we zoal? Wat heb je eigenlijk nodig?

Natuurlijk kun je niet alles zelf telen. Dingen als koffie, cacao, specerijen, sojasaus, olie, suiker en zout, moeten we allemaal nog gewoon kopen.

Ook vleeswaren en zuivel hebben we (nog) niet zelf. Alleen eieren, die wel.








Fruit is iets wat je natuurlijk goed zelf kan kweken. Alleen duurt het wat langer. Een jonge appelboom heeft toch wel vier tot vijf jaar nodig om een aardige oogst op te leveren. En tropisch fruit zul je ook moeten blijven kopen.

Of gewoon ..... niet. Want er is namelijk fruit zat in Nederland te kweken. Appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien, druiven, frambozen, bramen, triljoen soorten bessen, zelfs abrikozen, citroenen en vijgen kun je hier opkweken.

Who needs verweggistan-fruit? 😊

Bij AH hadden ze nieuwe soorten brood. Met bieten en met wortelen. Grappig! Het deed mij denken aan mijn schijf-van-vijf-brood, wat ik in Bussum vaak maakte. Bijvoorbeeld brood met palmkool, peper en wat blauwe kaas. Dat soort dingen. Je kan echt van álles door je brooddeeg heen kneden!





Nou ..... weer es proberen?

We gaan een mooi groenten-brood maken! Met bijna alleen maar onze eigen ingrediënten. Ik heb 500 gram groenten geraspt. Een biet, een paar wortelen en een ui. Daar ga je trouwens flink van huilen, van een ui raspen!

Vervolgens een deeg gemaakt van 400 gram gemalen rogge, 400 gram gemalen tarwe, en 400 gram bloem. Daardoor ging één eetlepel gedroogde gist. Roeren. Toen in één liter lauw water een eetlepel verse bouillonpasta opgelost. Je mag ook gewoon zout nemen of kruidenzout natuurlijk.

Het water mengen met het meel, en dat dan bij de geraspte groente scheppen. Goed mengen, en wegzetten met een bord erop.



 
 



Of het wat wordt met dat brood??

Haha ik ben net zo benieuwd als jullie! Maar de kleur is alvast heel mooi! We gaan het wel weer zien morgen. Het mag nu eerst een nachtje rijzen.

En dan, waar het eigenlijk over ging vandaag. In mijn gedachten. Wat hebben we zoal nodig? Want ik kan nu wel als een gek gaan spitten en gaan zaaien, maar klopt de berekening wel? is er niet teveel van het één en te weinig van het ander?

Meten is weten, dus ik heb alles opgeteld, wat ik nu inschat wat we ongeveer eten met de hele beestenboel, en wijzelf.








Het is héél wat. Als we het hooi niet meerekenen, komt het in totaal op ongeveer 5000 kilo groenten en graan. Dat komt natuurlijk vooral door de koeien.

Of het in één keer gaat lukken om dat allemaal zelf te verbouwen, op 1200 vierkante meter? Ik weet het niet. Maar het is helemaal niet erg want anders kopen we gewoon weer brokken voor ze. Ook voor hond en kat blijven we voorlopig brokken kopen. Want dat slachtafval .... dat is er ook nog lang niet! 😀

Maar het is leuk om te weten waar je ongeveer naar toe wil. En nu dus maar weer verder spitten. Voor onszelf en voor de weggeef!




De tabelletjes zal ik nog eens precies, en wat groter, opschrijven en hier plaatsen. Voor als je het niet kan lezen op de foto's. Dus dat komt nog.




5 reacties:

Lies zei

Wat een hoeveelheden, Clarien... !
Hier liggen dan patatjes voor amper twee gróte potten...
Ben benieuwd naar je brood.
Lie(f)s.

Willem zei

fascinerende gedachte dat een zaadje van tien tot honderd milligrammen uiteindelijk een krop sla opleveren kan van vele honderden grammen. Die massa moet je, linksom of rechtsom, uit de voedingsstoffen in het substraat en de atmosfeer gehaald worden. Uit 50 gram pootaardappel, kun je wel een kilo eetaardappelen krijgen. Wat een ineffectieve plant in vergelijking met bijvoorbeeld een (krop)sla- of knollenzaadje.
Meestal denk je er niet bij na, maar het is goed beschouwd een wonder van de natuur. Dus laten we zuinig zijn op onze aardkloot en wat meer respect opbrengen voor diegene die ons voedsel verbouwt. Voordat het eten op je bord ligt heeft het al een hele geschiedenis achter de rug, waarvan, helaas, de meeste mensen zich geen rekenschap geven. Vaak zelfs niet in geïnteresseerd zijn, want 'je haalt het toch in de supermarkt'.

Naomi zei

Wat knap! Heel bemoedigend. En als ik je blog leest, klinkt het bijna makkelijk ook!

Anoniem zei

Ik ben benieuwd naar het brood het klinkt alvast gezond! Knap al dat rekenwerk! Voor de beesten is 't misschien wat krap. Je mag wel rekenen op 180 dagen dat ze binnen staan en hooi vreten, en per koe dan 1 pak op 1 dag. Fijn weekend!

Anoniem zei

Interessant om mee te kijken naar verbouwen op deze schaal. Is toch wat anders dan een moestuintje 'voor erbij'. De verwondering die Willem benoemt herkennen wij hier ook, heel boeiend om die metamorfose te zien.