Inspectie.

on maandag 14 november 2016
Voor we beginnen met klussen vandaag .... eerst een inspectierondje. Over onze tuin en over het land van de Zonnehorst.

Want met zo'n mooi novemberweertje, grijze lucht en regentje ... dan moet je even naar buiten! ;-)

Nou ten eerste, van mijn knoflook is nog niks nada te zien. Geen spriet die er de kop opsteekt! Hoe dat kan? Misschien was het nog te koud? Of zijn de tenen opgegeten? Er liggen wel hier en daar sporen die op niet veel goeds duiden ....

.... nou afwachten maar!Op de Zonnehorst staan nog rijen en rijen wintergroenten klaar om geoogst te worden. Paarse bladkool en boerenkool en palmkool. Ja kolen zat. Dat is een idee voor de woensdagse winterpot misschien, een kolen-menuutje!

In de verte raken de koeien van de overbuurman ineens in galop. Zeker een hond in de buurt of een misschien door de eerste enkele oud en nieuw knallen? Of hadden ze gewoon ineens zin in een sprintje?

Verderop, groenlof, ja dat heb je ook in de late herfst. Eerlijk gezegd zet ik dat niet vaak op tafel .... ik hou best van een bittertje in de groente, maarre .... niet teveel. Nou ja met blauwe kaas of spekjes is groenlof wel lekker te krijgen hoor. Maar ja ... wat is er nou niet lekker met blauwe kaas en spekjes??

November november ...

............. toch óók een mooie maand. Al is de schoonheid soms wat minder in het oog springend. Maar zo'n kale boom, waar de laatste blaadjes zich nog nét vasthouden, grauwe lucht erachter. Ja dat is toch mooi!

Er is ook nog kleur in november. Het rood van de zuring ........ witte paardenbloem pluisjes, felgroene nieuwe brandnetelkruiden die alweer vitaal de kop opsteken. En de bruine katjes met hun hazelnootkleurige zaden .....

Overal langs de oever van de Beentjesgraven staat het boerenwormkruid nog te knikken met de kleine felgele kopjes. Dat werd vroeger echt gebruikt, tegen wormpjes bij kinderen, maar owee als je wat teveel nam, het kan echt giftig zijn!

Langs de vaart terug naar ons weiland. Nog meer kleuren.

En dan zijn we weer thuis.

Klaar om te klussen met latjes en gaas. We zijn heel wat van plan vandaag, maar waren even vergeten dat het zo vroeg donker is. Na een uurtje moeten we stoppen wegens te donker.


Het wordt een konijnen-ren in termijnen.

2 reacties:

Gerda Keizer zei

Een tip voor de groenlof: als je er stamppot mee maakt en dan de helft van de gewone aardappels vervangt door zoete aardappel/bataat, dan ben je de bitterheid zo goed als kwijt. Ik vind het echt lekker op die manier!

Clarien Cornelisse zei

Thanks ga ik zeker uitproberen. Klinkt heel logisch

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...