De bodem van de kas

on zaterdag 11 januari 2014


De bodem.... daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil. Je loopt er op. Je schoffelt er wat in, gooit er wat zaadjes op. En hup, er groeit wat uit. Beetje water erop, beetje zon.

Ooit wel es goed naar een handvol aarde gekeken?
Wat is het eigenlijk, grond? Beetje zand, wat klei, wat humus. En een bende aaltjes, een hoop schimmeltjes, wormpjes, torretjes en een stuk of wat miljoen bacteriën.

Wat voor de meeste dingen geldt... geldt in het bijzonder voor de tuin: de bodem is het belangrijkst!! Daar moet je goed voor zorgen. Anders kun je het tuinieren wel laten. Dan wordt het niks!!

En nu, in de winter, is HET moment om die bodem goed te krijgen. Er staat nu niks op. Dus je kunt goed kijken, ruiken, wroeten in de grond. En dan aanvullen, bemesten, composteren, spitten, nou ja, wat er maar nodig is.

Als je goed voor de bodem zorgt, zorgt de bodem voor gezonde planten.

Vandaag ben ik begonnen met de bodem voor de nieuwe kas. Die kas is er nog niet, maar de bodem kan alvast worden bewerkt.

Eerst gaat de bovenste laag eraf. Wel jammer, want hierin zit veel bodemleven, maar het is één en al kweek, dus weg ermee. De tweede laag zand wordt ook afgegraven, voor op het pad. En dan komt er aarde en mest op. En compost.

Pfffffff........ ik ben al moe voor ik begonnen ben!
De kas die ik in gedachten heb is deze. Dus ik moet een stuk van twee bij vier weggraven voor de kas, en nog een stuk eromheen voor een pad. Het is een lastig werkje, want het stond hier vol met braamranken. En die wortelen diep. Met van die taaie stekelige wortels.

De kruiwagens worden omgekieperd achter de vijver. Daar is de grond een stuk lager, dat kan wel een beetje opgehoogd.
Dit is geen klusje voor EEN dag! Morgen verder.

Maar even een waarschuwing ophangen voor wie toevallig langs komt morgen.... ;-)
Hoe gaat het met het zaaigoed, wat in december is gezaaid? De spinazie en de raapstelen zijn al een paar weken geleden ontkiemd, gewoon onder de blote lucht. En het groeit....... héél erg langzaam...

Ach ja, een paar uurtjes licht per dag is wat weinig. Maar toch... groei!spinazie

raapstelen

De tunnels maar weer afdekken vandaag. Er is vorst voorspeld!

0 reacties: