Fruitbomen snoeien

on donderdag 30 januari 2014

Januari. Hét moment om de fruitbomen te snoeien!
De hele week al zijn wij bezig in de boomgaard van Land en Boschzigt. Daar staan zo´n 45 fruitbomen. Meest appel, maar ook wat peer en wat pruimenbomen.

De appels en de peren gaan we snoeien.

Maar eerst moeten de schapen naar het andere weiland gebracht. En ook hun voederkooi natuurlijk. Duwen Margriet!!


We beginnen met het openmaken van de kooien om de stammen. Die zitten eromheen, omdat anders de schapen de bast van de bomen wegvreten. 

Het is een rotklus om die kooien los te maken. Ik snap nu waarom er zoveel achterstallig snoeiwerk onder aan die bomen zit! 

gewoon mini boompjes groeien er!
............ en dat moet allemaal weggesnoeid. En dan moeten die kooien natuurlijk weer dichtgemaakt. Met stugge ijzerdraadjes. En met HE-LE koude vingers..... wat een klus... man man


ach als je haar maar goed zit :D:D

en kijk es, zo'n mooi kevertje dat geduldig wacht op de eerste bladluisjes....


Als alle onderaanwas is weggehaald bij de bomen.....


.......... gaan we door naar de kruinen. Gekruiste takken gaan eruit. Ook de ´parapluutjes´ die je soms ziet, als het jaar daarvoor fors gesnoeid is, worden op 1 of 2 lootjes teruggesnoeid.Hier en daar moeten er forse takken worden weggehaald, om in de rest van de boom meer licht te krijgen. Meer licht betekent groter en zoeter fruit. 
Bij een ander jong boompje buigt Jasper de takken naar buiten uit en ankert dat vast aan de grond. 

Appels groeien het beste aan horizontale takken. Vandaar.


En bij weer een andere jonge appel, die nog geen vorm snoei heeft gehad, en vooral lange verticale takken heeft, wordt fors teruggesnoeid. Bedoeling is om hier ook de groei van meer naar buiten wijzende takken te stimuleren.

ervoor

en erna...

Zorg er bij het snoeien van takken voor dat je ze OF helemaal glad aan de stam afknipt, OF vlak (schuin) boven een naar buiten wijzende knop:Want dan gaat de tak op die naar buiten wijzende knop weer uitgroeien. Is de bedoeling!

Terug in mijn eigen tuin. 

Wat daar staat te dringen, zijn de doperwten en de sugar snaps... Die zitten al een tijdje in een natte doek, en zijn al flink op gang gekomen! Dus die stop ik in een kistje met aarde. Ze blijven buiten, want ze kunnen wel wat vorst hebben.Laag aarde eronder, laag erop. En nu een paar weken wachten, dan kunnen ze de grond in!

2 reacties:

Unknown zei

bedankt voor de fotografische uitleg.
takken horizontaal afbuigen met touw,januari 2015 ga ik ook aan de slag met mijn 20 fruitbomen.

Clarien zei

Machiel zorg er wel voor bij het uitbuigen dat je het touw zo ver mogelijk aan het begin van de takken vastmaakt, en niet te strak. Naderhand kun je het wat strakker vastmaken. Bij deze snoeiklus was er namelijk wel 1 tak afgebroken doordat de snoeier het touw te ver van de stam had vastgemaakt. Succes met je bomen!