'Wilde Look' Broodjes

on woensdag 22 januari 2014

Leven van het land   nou... in de zomer lukt dat nog wel...




Maar de winter... heel ander verhaal! Om dan van je land te leven, moet je alles goed hebben gepland. Zorgen dat je herfst en wintergroente teelt. Ook leren hoe je die groenten kunt bewaren.

Maar ook..... verdiep je es in wilde planten en kruiden. Er zijn zoveel eetbaar! Kijk hier es op de bosbodem, hoeveel groen daar al weer groeit!



Je moet wél weten wat je doet. Er staan ook giftige planten tussen!

Vandaag wilde ik kruidige broodjes maken, en zocht naar het kruid 'Look zonder look'. Ja zo heet het echt. Het groeit altijd op deze plek in het bos, en zit bomvol vitamines en mineralen. En.. zoals de naam al zegt, het heeft een knoflooksmaak.

Lang leve de zachte winter!! Het look komt al boven de grond!!

look-zonder-look

vogelmuur

Ook andere kruiden gingen mee, zoals vogelmuur en jonge brandneteltjes.

Veel eetbare kruiden vind je ook in je eigen tuin. Zevenblad, jonge paardebloem, allemaal eetbaar en gezond. Maar pas op, wel zeker weten dat het de goeie is!

Keukenkruiden zijn ook redelijk winterhard. Tijm groeit bij mij overal, tussen stoeptegels, en op de meest onvruchtbare plekjes. Salie staat ook nog fier rechtop! En op de nieuwe tuin nog een flinke pluk knoflookstengels geknipt, zodat we al met al een behoorlijk pakketje groenvoer hebben.


salie

met de klok mee: knoflookblad, jong aardbeiblad, look uit het bos, jong brandnetel, en muur

salie, tijm, takje rozemarijn, en wijnruit

Verder nog nodig: 
500 gram bloem en/of volkorenmeel, 
1 eetl gist
1 eetl zout, 
150 gram geraspte kaas, 
scheutje olie
275 ml lauw water.. 




Maak een deegje. Eérst het zout in de kom, meel erop, gist erop en doorroeren. Nu de olie en het water erbij. Mengen, goed doorkneden (minuutje of 10). Als het te stug wordt, klein beetje water erbij. Te slap, bloem erbij.

Het moet een mooi verend deegje worden. Dit zet je dan in een kom weg op een warme plaats. Natte lap erover.



Als je deeg een beetje gerezen is, na een uurtje ongeveer, mag het uitgerold met de deegroller. Zorg dat je een rechthoekige lap krijgt van ongeveer deze grootte..



... en dan kun je hem versieren! Eerst de kaas erover. Van al het (gewassen) groenvoer de blaadjes afknippen, en dit fijn knippen. Een kruidenschaar is handig. Maar kan ook met een mesje of gewone schaar. En dat spreid je er ook over uit. Zorg dat je een onbedekte rand onderaan houdt.





En nu oprollen! Je begint bovenaan. Probeer zo strak mogelijk te rollen, zonder het deeg in te drukken. Als de rol klaar is druk je het laatste stuk een beetje aan. Zodat het vast zit. Dan in plakken snijden en op bakpapier op de bakplaat leggen.



ik snij gewoon met het vleesmes, lekker scherp


Nu kun je het met wat boter of olie inkwasten. En dan voor de tweede rijs in de oven, op de laagste temperatuur (bij mij 50 graden). Zelf zet ik dan een bak heet water onderin de oven, zodat de broodjes niet te droog worden. 

Als het weer iets gerezen is, na zo'n 3 kwartier, haal je het water weg, en zet de oven op 220. Na 10 minuten op 200. Nu is het met zo'n 20 minuten klaar.

HELP, omdat ik dit blog aan het typen ben, ben ik bijna te laat.... BIJNA aangebrand!! Gelukkig gaat het nét goed.  

Hier zijn de 'Wilde Look' Broodjes ...........


Wij eten ze vanavond met een winterse preisoep.

(En morgen gaan we dan die sla-zaadjes voorzaaien. )

0 reacties: