Tja........... als je belooft om vanaf januari elke week een menuutje uit je tuin te bloggen..... dan word je vanzelf creatief!
Bij het wandelen door de tuin viel mijn oog hierop:
Kweek.... de grootste plaag van de tuinder...... zou je daar niet een lekker receptje van kunnen maken?
Het moet nou niet gekker worden..... gaan we gras eten? Ja hoor. Dat kan prima. Ook vriend Google is het daarmee eens......
Wat doen we er verder in? Dicht bij huis blijven, geen olijfolie dus...... geen pijnboompitjes.... WAT DAN WEL?? Een stukje pittige Bastiaanse biologische kaas. En walnoten, uit de tuin van de buren. En dan locale lijnzaadolie. Een teen knoflook uit eigen tuin. Hoeveel van alles? Van alles een handje, of een scheut.
Het kweekgras goed wassen, en dan kleinsnijden, net als bieslook. Als je dat niet doet draait het motortje van de mixer vast. Alles in laagjes op elkaar stapelen in het bakje van de staafmixer. De olie erover gieten. Hup, staafmixer erop!
Even proeven, en er moet toch nog een klein scheutje sojasaus door. Lijnzaadolie is een tikkie bitterder dan olijfolie.
Snel een bak vol jonge scheuten afgeknipt. En vooruit, ook wat paardebloemblad.
'Het kweekgras bevat behalve suiker en koolhydraten ook eiwit, slijm, fosforzuur, kali en rijkelijk vitaminen A en B. Het verzacht dus ontstekingen door het slijmgehalte, terwijl het de kwade stoffen door zweet en urine afdrijft en het lichaam versterkt door toevoer van vitaminen en mineralen. Het verse sap is natuurlijk het meest effectief.'
Ja, grassen zijn heel gezond zelfs.... denk maar es aan de populariteit van tarwegras. En tarwe is ook een gras, een veredeld gras dan. En daar verdienen de slimme jongens tegenwoordig goud mee, met dat tarwegrassap.
Net als tarwegras, heeft ook kweekgras niet veel smaak.... Dus doe ik er een takje peterselie en een takje koriander bij. Dat heeft beide tot nu toe de winter goed doorstaan.
Helaas, voor de preciezen onder jullie, ingrediënten weeg ik vrijwel nooit af. Het is meer een kwestie van proeven, en aanvullen. Globaal neem ik hier van alle ingrediënten evenveel, en EEN hele teen knoflook.
Pesto is heel persoonlijk. Experimenteer gewoon zelf!!
En.......... LEKKER!!! Beter dan ik had verwacht. De smaak is zachter dan pesto van basilicum en parmezaanse kaas. Persoonlijk...... vind ik deze locale hollandse versie lekkerder dan de Italiaanse! En het is ook nog es heel goed voor je dus!
Nog een tip om pesto te bewaren: doe het in een schoon glazen potje, en giet er nog wat olie op, zodat de pesto door olie afgedekt wordt. Het is nu zo'n twee weken houdbaar in de koelkast.
Even een aanvulling, nav wat vragen op Facebook...
Het is inderdaad niet zo dat mensen gewoon maar onbeperkt gras kunnen eten en verteren..... helaas.... Als dat zo was, zouden we geen voedselschaarste meer hebben!! :D
Maar als je gezonde darmen hebt (vaak vezels eet) kun je best wat fijngemaakt jong gras aan! Je darmen halen de waardevolle stoffen eruit... en de rest komt er vanzelf weer uit!
Even een aanvulling, nav wat vragen op Facebook...
Het is inderdaad niet zo dat mensen gewoon maar onbeperkt gras kunnen eten en verteren..... helaas.... Als dat zo was, zouden we geen voedselschaarste meer hebben!! :D
Maar als je gezonde darmen hebt (vaak vezels eet) kun je best wat fijngemaakt jong gras aan! Je darmen halen de waardevolle stoffen eruit... en de rest komt er vanzelf weer uit!
0 reacties:
Een reactie posten