Luie luizen, en schattige kalfjes.

on vrijdag 10 januari 2014

Bladluizen zijn luie beesten Ze prikken hun snuit in de sapstroom van een plant, en door de druk vanuit de plant laten ze zich vollopen. Dat kost hun geen centje energie!

En dan hebben ze aan de achterkant twee uitlaatpijpjes, waar het 'teveel' wordt afgevoerd. HANDIG! Als wij dat ook hadden zou obesitas uit de wereld zijn!

De lessen van Bart gingen dit keer over............ beestjes. Die je groenten aanknagen en opvreten. En wat je daar zoal aan kunt doen. Stukken van je tuin verwilderd laten bijvoorbeeld. Zodat je spinnen, oorwurmen, lieveheersbeestjes, gaasvliegjes en zweefvliegen lokt. En die moeten dan korte metten maken met luizen en ander ongedierte.


Hoe boeiend, al dat gekriebel op de bodem van je tuin.......... al die mini-oorlogjes.....

Tijd voor wat groter spul. We gaan we in de pauze even bij de kalfjes kijken. Iedere keer als we op de Warmonderhof zijn, zijn er weer een paar nieuwe bij. En er zijn ook weer een aantal verdwenen natuurlijk..... in de kalfsgehakt!Dit zijn twee hele nieuwsgierige kleuters. Ze sabbelen mijn broek bijna aan flarden, en Martina's hand wordt gulzig opgezogen. Die beesten willen alleen maar zuigen natuurlijk! Wat een prachtige lange wimpers hebben ze. Om jaloers op te worden!

ginger baby
Het winterrantsoen voor de koeien ligt ernaast. Stro, hooibalen, en een enorme berg suikerbieten. Die al prachtig beginnen uit te lopen. Maar dat maakt de koeien voor de koeien niks uit. Die eten dat toch wel.


De composthoop op de Warmonderhof blijft de hele winter aan de akkerrand liggen. Officieel mag dat niet.... uitspoeling enzo... 

Maar bij zo'n mooi biologisch bedrijf knijpt de controleur misschien een oogje dicht? Of ze hebben geen uitspoeling door een goeie opbouw van de compost?


De grote kas ligt lekker in de zon te stoven. Alle groente is nu geoogst, de kas is leeg, en weer bemest. Nu wachten op de eerste aanplant van dit jaar!


Ik wil dit weekend ook beginnen aan de plek voor de kas. Ik weet al waar hij gaat komen. Op een wind beschutte plek, tussen twee zeecontainers in. Er ligt al een paar maanden een plastic zeil op deze plek, om het onkruid alvast wat weg te krijgen. Daar gaat dit weekend dus de schep in!


En dan moet er een kas gekocht worden! Ik heb er al eentje op het oog. Zondag meer!

0 reacties: