Moestuinieren makkelijk???

on vrijdag 28 mei 2021










Blogger heeft weer eens iets bedacht, en ik moet je zeggen, ze maken het er niet makkelijker op en ook zéker niet leuker. Nu kan ik ineens géén tekst meer 'tussen' foto's plaatsen maar alleen één grote lap tekst op het einde. 😖


Ik probeer het nu met plak en knipwerk door elkaar te plaatsen maar als me dat teveel gedoe wordt dan kan het zijn dat de blogs er dus anders uit gaan zien. Je ziet dan éérst een lap foto's, en dan een lap tekst. Dan weet je dat alvast. Ik heb het NIET bedacht! 😔😔


Je ziet hierboven nog even de donkere lucht van gisteren, toen ik buiten ging koffiedrinken. Want de zon zou zó komen  ..... elke bui was volgens Buienradar écht de laatste, maar toen kwam er toch nog een ALLERlaatste ... en toen nog weer een ALDER ALDER laatste. Dus dronken we koffie in de regen.


Maar toen, tegen de avond, verscheen er eindelijk een stralende zon, en zo kon ik de bonen in de avondzon .... in de nieuwe bakken uitplanten!








Dat was dan weer heel fijn! En die stralende zon scheen vandaag ook de hele dag. Wat een feest!


Ook laat ik je nog even de tonic van gisteren zien. Het was blad-dag, dus heel geschikt om bladgewassen te zaaien en te oogsten. En ik heb toen weer een tonic gemaakt. Dat is gewoon, bladeren in water. Haha. Simpel en lekker. Vooral als je het goeie blad neemt. 


Ik nam dit keer topjes uit de bessen- en frambozenstruiken. Dat blad is niet alleen heel gezond, maar het smaakt ook erg lekker in een tonic. Daar ging nog pepermunt bij, en meidoornbloesem. Meidoorn is  een heel geneeskrachtig kruid. De bessen, maar ook het blad en de bloemen. Het werkt regulerend voor hart en bloeddruk. Als je Meidoorn wil gebruiken, en al andere medicatie gebruikt voor je hart of voor de bloeddruk, dan moet je dat wel eerst met je arts overleggen.


En Meidoorn ruikt ook zo heerlijk ....... naar mei!










En vandaag dus de hele dag gewerkt in de zon. 


Er was nog wel wat schade ..... vooral ook door de nattigheid van de laatste weken. Want ... weet je nog hoe hier op dit grote nieuwe pompoenbed 80 jonge pompoenplantjes zijn geplant? Een week of wat geleden?


Nou? Wat daar mee is? Die zijn weg. WEG!! Alle tachtig! 


Allemachtig!!






Al die jonge pompoenplanten zijn opgegeten door slakken. Het hooi wat eromheen lag was nat geworden, en daar gleden ze gewoon overheen. Daar kropen ze zelfs lekker onder, overdag, als ik kwam slakken plukken.


Gelukkig was er alweer een nieuwe bak pompoentjes, en die heb ik er vandaag ingezet. En bij elk pompoenplantje voor de zekerheid ook maar meteen een paar zaden in de grond gedrukt. En er is ook alweer een nieuwe bak pompoenzaden gezaaid, want we zijn vast nog niet van de slakken af!











Katten zijn ook dol op zon! Normaal willen ze de hele tijd op zolder liggen maar nu zijn ze niet uit het zonnetje weg te branden!


Wat was er verder? Ja, de eerste tomaatjes dienen zich aan. In de kas dan. Buiten is er nog geen bloem of vruchtje te bekennen. Maar dat zal wel snel komen nu met die zon erbij.







In de hoek bij de nieuwe bonenbakken heb ik nog een extra bed gemaakt voor courgettes. Die zijn óók vandaag de grond in gegaan. Ook al zo'n favoriet van de slakken. 


Tussen twee haakjes ik doe niks tegen de slakken. Geen middeltjes. Alleen weg halen met de hand. Het ene moment heb ik er meer last van dan het andere. Waar veel mollen in de tuin zijn heb ik géén slakken. En als de kikkers volwassen zijn heb ik ze ook niet meer. En je moet je gewassen er een beetje op aanpassen. Géén jonge pompoenen planten als er een lange regenperiode aankomt, zoals ik dus wél  deed.


En leren incasseren. 😜😜


En altijd wat reserveplanten zaaien! Soms wel drie keer op een rij! Haha ....... je krijgt het niet kado hoor. Moestuinieren makkelijk?? Hoor je mij nooit beweren! Wél is het heel leuk en nooit saai!! 



Kijk daar staat de popcorn mais. Op slot en grendel. Achter gaas. Dat is dan weer voor de kippen. Die het anders hadden opgegeten. Ik had ze daar even neergezet, uit de potten, om lekker op te drogen in het zonnetje.


 




En vervolgens is die mais in de grond geplant.


Hoe plant je mais? Weet je het? Je plant (of zaait) het altijd in een 'blok' vorm. In een vierkant. Vooral als het maar een klein veldje is, zoals dit veldje van de popcorn, van maar zestig plantjes. Het veld is 2,5 bij 2,5 meter. Vijf rijen van twaalf plantjes. Als je in een blok zaait dan krijg je betere bestuiving.


Oh en daar zijn de kippen ook alweer. Maar zo te zien laten ze de mais met rust en eten alleen de kleine slakjes er tussenuit. Nou, maar even aanzien dan.







Paul had vandaag personeel! Hij leert de buurjongen grasmaaien, en hoopt daar dan over een tijdje mooi voordeel van te hebben!


De mannen hadden een hoop lol samen! Haha en Paul had er vandaag nog niet zoveel voordeel van. Normaal zit hij op dat ding, nu moest hij er steeds achteraan sjokken!😄







En ik was na het tuinwerk weer aan het prutsen gegaan met die kap voor de tomaten. Het gaat langzaam maar gestaag. Want tijdens het uitproberen verzin je steeds weer nieuwe wensen. 


Zoals .... een kap die op verschillende 'standen' kan. Dus, helemaal open, half open, en helemaal dicht. Maar we zijn nog niet zover hoor. De volgende circusvoorstelling, daar moet je nog even geduld voor hebben!!








Tomtiedom .... de zomer is begonnen! 


Wát een stralende dagen krijgen we. En wat schiet alles nu de grond uit! Ik was er zo druk mee dat ik amper nog achter kom, in de wildernis. Daarnet tóch maar eventjes gekeken, hoe prachtig rood de zuring staat te bloeien daar ... 





8 reacties:

Lies zei

Ze staan fris, Clarien, je bonen. Groene vingers, zwarte handjes, en je stralende glimlach. :-)
Slakken weten me ook wonen, en vandaag waren alle kolenplantjes weg, en kreeg ik enkele duivenpluimen in ruil...
Oh..., hoe tof, dat eerste tomaatje! Hier de eerste bloempjes, buiten.
Lie(f)s.

MC zei

Ik snap niet waarom ze iets dat goed gaat, moeten aanpassen. Gebeurt wel meer. Ik ben niet tegen nieuwigheid, maar als het onhandig is, dan wel.

Fok zeg, je pompoentjes. Maar je maïs is toppie, en nu al tomaatjes ? Chapeau !

Goed idee van Paul om uit te besteden, het is wel een tijdrovend werkje dat maaien !

Fijn om te lezen van een pro dat moestuinieren niet zo heel gemakkelijk is.
Ik vind het soms frustrerend hoe soms de indruk wil gewekt worden dat een baby het kan.
Ik heb heel dikwijls planten die kapot gaan, ik zaai en stek alles, dus zelden een aangekochte plant.

Ik heb altijd horen zeggen dat bonen de maand mei niet mogen zien, maar de jouwe zien er heel goed uit, Clarien.

Aukje zei

Ziet er weer allemaal goed uit.
Misschien heb je er zelf wel aan gedacht,maar kun je aan de voorste palen van je tomatenkas niet beugels bevestigen zoals die van de dakgoot?
Je kunt ze op verschillende hoogtes bevestigen en dan het plastic oprollen en de palen dan in de beugels neer leggen.

groetjes Aukje

Petra1945 zei

Wat een leuk buurjoch, zeg. Is hij al oud genoeg om dat ding te mogen bedienen?

Petra1945 zei

En Clarien, moet je dit eens zien...
https://www.nu.nl/287409/video/imker-verwijdert-duizenden-bijen-van-auto-in-haarlem.html
Die imker heeft niet eens beschermende kleding aan.

Clarien zei

Wow .... mooi filmpje! Veel imkers die ik ken dragen overigens helemaal geen pak. Alleen een kap en soms zelfs die niet. Bijen prikken veel minder vaak dan je zou denken. En zo'n zwerm zoals op het filmpje die is op zich niet agressief, die zijn vooral erop gericht bij elkaar en bij de koningin te blijven. Ze zijn dan niet zozeer gericht op aanvallen.

Maar hoe dan ook, alle respect voor die koelbloedige imker!

Clarien zei

Aukje ja ik dacht ook aan beugels! Maar heb nog niet de juiste maat gevonden.

En Lies ..... ohhhh ... jammer! Kolen, zo lekker, ook voor slakken helaas!

MC ik dacht dat bonenpootdag altijd zo na IJsheiligen viel, dus rond 15 mei. Maar ik moet eerlijk zeggen ik begin meestal vroeger. En dat gaat dan ook vaak mis. :))

Willem zei

Padden zijn ook dol op slakken en ander kruipend gespuis dat ook ban je gewassen houdt. Het voordeel van een pad boven een kikker is dat een kat of hond zich er hooguit eenmaal aan zal vergrijpen, maar de eerste keer is tevens de laatste keer. De smaak schijnt verre van aangenaam te zijn.Een kikker wil nog wel eens slachtoffer worden van een kat. Kikkers schijnen naar vis te smaken of ruiken.
Egels versmaden ook een verse slak niet en het lijkt niet uit te maken welk soort slak. De egel is voor mij het bewijs dat slakken niet kunnen horen, want een voedsel zoekende egel doet dat met veel kabaal en gesnuif.