De oeroude strijd.

on vrijdag 7 mei 2021






De oeroude strijd tussen winter en zomer duurt lang dit jaar. Door de kou ontluiken bomen en struiken langzaam, fruitbomen aarzelen met de eerste bloei, en de populieren, de eiken en de wijnstokken .... zijn nog ronduit kaal. En de seringen .... die gaan maar héél zuinigjes open. Even één oog open, en dan gauw weer dicht. Brrrrr.


Alles is laat. Maar dat komt mij dit jaar wel goed uit! 


Want nu is er eindelijk eens tijd om alles goed voor te bereiden. Ik ben nog steeds bezig met bakken maken. Ook deze dagen weer. Dus als je wel eens genoeg hebt van al die bloembakken en groentebedden en bonenbakken en pompoenbedden die je hier de laatste tijd ziet voorbij komen, dan moet ik je teleurstellen ... want vandaag was het .... een tomatenbak! 😊😊


Oja en een dakgoot. Dat ook. Dus dat is dan ik elk geval weer even iets anders.


De buitentomaten komen weer hier, langs de zuidzijde van de koeienstal. Vorig jaar ging dat zo van ... laag compost op de bodem, stel bamboestokken in de grond prikken, en dan de tomaten erlangs planten. Dat ging wel oké, maar niet super. Dus daarom wilde ik het nu eens goed aanpakken. Een diepe bak maken met flink compost en hooi erin, en ook die dakgoot eindelijk vervangen, na vijf jaar.






Hierboven zie je die dakgoot. Ik maakte hem toen we hier net woonden, van een paar stukken hout, en een restje vijverfolie. De dakgoot functioneerde redelijk, het water werd vrij behoorlijk afgevoerd naar de regentonnen, maar als erg harde buien waren dan stroomde het water er overheen. En hadden we een overstroming in de stal. 


Daar moet dus gewoon een 'echte' dakgoot komen. Ook om de tomaten straks te beschermen tegen die lekkage. 


Nou, op naar de Hubo om de hoek. Ik dacht, ik haal even zo'n goot op, in delen, met de auto, en wat van die klemmen, en klaar. Maar dat liep weer heel anders. Want .... er zijn tig tig tig soorten. 😧😧






En die dakgoten, man, die zijn ENORM. Hoe krijg je ooit een dakgoot van vier meter lang ...... in je Berlingootje?? En welke moet je eigenlijk hebben? En wat voor houders moeten erbij en wat voor sluitstukken en wat voor ...



.... ik kreeg helemaal keuzestress. Het was te ingewikkeld en teveel. En om het thuis te laten bezorgen, ja dat duurt dan weer een paar dagen natuurlijk.


Toen draaide ik mij om om dan maar weer naar huis te gaan, en toen zag ik deze.


 




PVC buizen, door de helft. Slechts twee meter lang. Prima toch? Als goot voor langs eens stalletje? Het hoeft écht geen paleis te worden. Als dat water maar wordt opgevangen. En dan kan ook met zo'n simpel buisje. Dus, daar heb ik vier van meegenomen (de stal is zeven meter lang) en ook nog acht simpeler-dan-simpele klemmen.


Alles paste met gemak in de auto! 😊


Dan de montage. Ik heb de eerste en de laatste klem zo hoog en zo laag mogelijk vastgezet, op de bovenste plank, en de rest ertussenin, langs een touwtje opgemeten, zodat er een klein verloop is en het water de goeie kant op stroomt. 








Die plank is nogal onregelmatig van vorm, dus je moet soms wat smokkelen met de juiste plek, maar met deze simpele klemmen lukte het.


Dan de buizen erin. Maar dat ging dan weer niet helemaal goed. Ik kreeg ze er gewoon niet in.






Het lukte niet om de buis aan de voorkant onder de klem te krijgen. Duwen duwen. Paul zei, je moet ze er vanaf de zijkant in schuiven, maar ook dat ging niet. Dus nu zit dat nog steeds zo, zoals je hier boven ziet. Maar het zit toch goed vast. Ik waag het erop.


(wie weet hoe het moet mag het zeggen)


Toen was de goot af. De oude goot laat ik voorlopig hangen want die zit niet in de weg. Dan de tomatenbak.






Ook voor de bak gebruik ik een simpel systeem. Het kan vast wel veel degelijker, met ankers enzo, maar dit werkt ook. Je zet een paar planken op hun zijkant, en hamert aan de buitenkant wat ijzeren staven of andere stevige staven in de grond. En aan de binnenkant stort je de aarde. Dan staat zo'n plank echt stevig.


Ik had geen planken meer voor de zijkanten van de bak, en heb de paaltjes gebruikt die over waren van onze oude oprit. Nu hebben we een bak met reflectoren op de hoeken!😊


Dan de bak vullen met goeie compost en wat hooi, laag om laag. En tot slot rondom kranten, en daarop houten tegels. Nu alleen nog wat verzinnen voor een afdakje, voor als we een natte zomer krijgen.





En ..... wachten op warm weer ..... zodat de tomaten erin kunnen.


Op een paar kleinigheden na is alles nu klaar. Alle bedden en bakken zijn klaar om de stortvloed aan planten te herbergen die overal in de kas en in huis staan te wachten, op warmte. Zodra het warmer wordt, en dan vooral 's nachts .... nou ..... dan!!!! Dan krijgen we hier een Grote Volksverhuizing!


Tot die tijd moeten we ons behelpen qua verse groenten met de bladgewassen, die rustig doorgroeien, kou of niet, en met de wilde planten.







Vanmiddag, eind van de middag .... léék het er hier al een beetje op! Zonnetje ..... blauwe lucht ... 


...... het komt eraan hoor! Het voorjaar en warmer weer! 





 

Joepie! Vinden ook deze twee dames.



4 reacties:

Willem zei

Het lipje aan de muurkant even omhoog buigen; tot ongeveer horizontaal. Met een waterpomptang gaat dat veruit het gemakkelijkst. Dan heb je de ruimte om de gootdelen er zo in te schuiven. Als alles op zijn plaats zit een tik met de hamer op het lipje geven en de gootdelen zitten klemvast. Ik geef meteen toe dat je die handeling niet tot in het oneindige uit kunt voeren, maar twee keer buigen kan zelfs een aluminium staafje nog wel aan.
Verstandig dat je de oude goot nog even zitten laat, die kan mooi als overloop dienen voor het geval er een stortbui komt en de hoeveelheid af te voeren water de gootcapaciteit overschrijdt. En zoals gezegd; de goot zit niemand in de weg.


in korte tijd veen water afgevoerd meot worden

Lies zei

Misschien even kijken, Clarien?
https://www.youtube.com/watch?v=A2oR7iaSWf4
Die tomaten zullen groeien/bloeien...!
Lie(f)s.

Clarien zei

Mooi filmpje Lies, ik zag wat goeie tips voorbij komen! :))

Lies zei

;-)
Lie(f)s.