Quatre mains en paardenbloem fritters.

on zaterdag 8 mei 2021






Bier, en paardenbloemen. Een perfecte combi. Je kunt natuurlijk paardenbloembier maken, maar dat bedoel ik dit keer niet.


Zoals je weet maak ik graag gerechten met wat ik zoal op mijn pad vind. Zo was ik van de week bezig in de paardenbak, en daar stuitte ik zomaar op een prachtige voorraad verse jonge brandnetels. Helemaal schoon en fris door de regen. Ik heb de toppen eraf gehaald, en die ..... zitten inmiddels allang weer in onze buiken. 


In de vorm van soep, saus, pesto, name it.






En zo was ik vanmorgen op het maisveld bezig. Daar rondom staan allemaal paardenbloemen. Toen droogde de regen op, werd het licht, en gingen de paardenbloemen overal open. Weer dat prachtige geel. Dus ik heb een paar handenvol van die bloemen geplukt en meegenomen, voor paardenbloem fritters!


Lien en Sen hadden inmiddels een pan vol met pompoensoep gekookt, voor bij de lunch. En de tafel was al gedekt. En daar kwam ik aan met die bloemen.


'Liek, help je even?' vroeg ik. (De soep stond al op tafel maar was toch nog veel te heet) 


En zo maakten we samen in een handomdraai een schaal vol met knapperige paardenbloem fritters. Ik had dat ooit ergens gelezen, en we hebben het recept verder wat gegokt. We namen één kop bloem (ik nam roggemeel) en één kop bier (water mag ook), wat zout en uitgeperste knoflook. Daarvan beslag kloppen. Ik deed er ook nog wat honing bij, vanwege het bittertje in de paardenbloemen.


Dan haal je de bloemen één voor één door dat beslag, en frituurt ze knapperig bruin in de hete olie. Nou hebben wij geen frituurpan, maar een laag olie in een koekenpan kan ook. Na een minuut draai je ze om en frituurt de andere kant. 


Het is écht een werkje voor vier handen, want dan gaat het razendsnel!!








Wij deden het als volgt ....


.... ik pakte een bloem, haalde hem door het beslag, roeren, er moet echt overal rondom beslag zitten, en wipte ze in de olie. En meteen de volgende. 


En Liek die draaide ze na een minuut om, en legde de bruine 'frittertjes' op een bord met keukenpapier, om uit te lekken.











Het kán wel in je eentje, denk ik, maar dit, a la quatre mains, is natuurlijk véél leuker! Het ging in een razend tempo. Na tien minuten zaten wij al aan tafel, achter de dampende soep, en achter een grote schaal vol met heerlijke frituur die ook nog gezond is!


Lekker, mooi, makkelijk, gezond, en gratis uit je tuin! Nou. Iets om te proberen dus!





En mocht je nog meer paardenbloem recepten willen proberen .... je kunt er ook een schitterende egaal gele jelly van maken. Dat is net zo als met jam, alleen zeef je de bloemen er dan eerst uit. En gebruik dan alleen de lintbloempjes. Wel iets meer werk, maar dan krijg je die verrukkelijke zacht-zoete paardenbloem smaak, en niet dat bittertje van de groene knop.


Paardenbloem. Wat een veelzijdig voedsel!!





 


Wel snel erbij wezen hoor, want al bloeit hij de hele zomer door, in het voorjaar is hij op z'n best! Enne .... oja .... minstens driekwart voor de bijen laten staan he? Hoewel dat je moeilijk zal vallen als je eenmaal de smaak te pakken hebt!


😊😊🙋


3 reacties:

Lies zei

Ziet er verrukkelijk uit, Clarien!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat een leuk idee.

Willem zei

Als het zo kort gefrituurd wordt zou je ook wat gemalen kokos door het beslag kunnen doen. Lijkt me een aardige tegenhanger voor het bittertje dat de paardenbloem van nature heeft.
Het gezegde "Bitter in de mond maakt het hart gezond" zal ook wel voor de dierenwereld opgaan. Als kind had ik wel eens konijnen en de paardenbloemen werden altijd als eerste opgegeten, daarna de klaver en dan pas het gras. En toen mijn eigen kinderen cavia's hadden zag ik hetzelfde fenomeen. Eerst de paardenbloemen en dan pas de rest.