Bijenles 2, en meer.

on woensdag 26 mei 2021


Over de bijen heb ik al een tijdje niet geschreven. Hoogste tijd dus weer! Ook al omdat .... nou ja .... dat vertel ik wel aan het einde van deze blog! Eerst de theorie!


De bijencursus die ik volg is een online cursus. Eerlijk gezegd is dat nogal karig. Het is absoluut een degelijke, en uitgebreide cursus, met veel filmpjes en details. Maar het échte imkeren leer je natuurlijk vooral door de praktijk. En daarom ben ik erg blij met mijn mentor Jan D.


Ik ga nu iets vertellen over bijen houden. Mocht je dat interessant vinden, en misschien zelf ook overwegen om bijen te houden, lees dan ook even deel 1, dat vind je hier.


Op 27 april appte Jan. 'Ik ga morgen de bijen checken!' Dus ik heb toen mijn afspraken verzet, zodat ik daar bij kon zijn. Het is met bijen houden namelijk zó, dat je niet ver van te voren een afspraak in de agenda kan plannen. De bijen checken, dat doe je op het moment dat het weer bijvoorbeeld ineens warmer wordt, en droog. Dat kan je niet van te voren plannen. 


'Kijk,' zei Jan. 'Dit is de onderplank. Van die plank kun je heel veel informatie aflezen over de bijen.' Oja? Wat dan bijvoorbeeld? Want ik zag alleen maar allemaal kruimels liggen op die onderplank.😊


Jan roert er wat in. 'Kijk, je ziet verschillende kleuren stuifmeelballetjes. Die laten ze soms per ongeluk vallen. Aan die verschillen kun je zien dat ze op verschillende planten vliegen en dat is een goed teken.'


Behalve stuifmeelballetjes zag ik ook een soort ieniemienie glassplinter. Maar dat was natuurlijk helemaal geen glas. Dat was was. Haha. Bijenwas! De bij die maakt die was-plaatjes in zijn borst, van suiker of honing, en 'zweet' dat dan uit. Het zijn daardoor mooie platte plaatjes. Kun je ze zien bij die pijlen?


(dubbelklik op de foto voor een vergroting)

Verder kun je aan de onderplaat zien aan welke kant van de kast zo'n volk vooral zit. Want daar liggen méér kruimels. En, zijn er bijvoorbeeld 'deksels' bij van voercellen? Dat zijn cellen waar honingvoorraad in zit.


Er was, op die 28 april, nog maar weinig honing verzameld, doordat het toen steeds nog zo koud was. Jan geeft mij het advies om vooral wat koolzaad te zaaien in de buurt van de bijenstal, zodat de bijen vroeg voer hebben. Koolzaad bloeit erg vroeg.


Nou, ik schrijven en schrijven!! Jan praat veel en alles is eigenlijk belangrijk wat hij zegt. En een beetje binnensmonds praat hij ook nog, soms (en ik ben hardhorend) ..... dus ik hoop maar dat alles klopt. Zo niet, dan hoor ik het wel weer van eventuele imkers die meelezen hier, in de reacties!😄🐝🐝


We bekijken alle raten in de onderste kamer. In de bovenste is weinig activiteit geweest, want door de kou kropen alle bijen gezellig onderin bij elkaar. We bekijken het darrenbroed en het werksterbroed. Dat zijn twee verschillende soorten broedcellen. Die van de darren zijn boller.


Ook kijk je of de cellen mooi aaneengesloten gevuld zijn. Dan weet je dat de koningin heel productief was, en netjes één voor één in alle cellen een eitje heeft gelegd.Soms is er één hele dikke cel bij. Dat is een speeldop. Een soort 'oefenen' voor een koninginne cel.


Jan haalt er een raat met wintervoer uit. Die gaat in een oude koelkast en kan volgend jaar worden hergebruikt voor jonge bijen. Er gaat dan een nieuwe lege raat voor in de plaats. Je moet altijd nieuwe raten geven, de bijen moeten altijd ruimte hebben om te bouwen en dus 'beziggehouden' worden. Zo'n nieuwe lege raat (die maak je zelf) zet je altijd tegen een raat aan die gevuld is met broed.


Ook ging er even wat mis. Een raat viel per ongeluk wat hard naar beneden en het zijsteuntje brak eraf. En de bijen werden wat onrustig. Ik dacht ..... HELP .... wat nu? Hij kan niet terug in de kast zonder steun! Maar dan herken je de ervaren imker. Jan bleef heel rustig, pakte ergens een schroef vandaan, en draaide die met de hand op de plaats van de steun. 


Nu kon hij weer in de kast worden gehangen.


 Nou, de koningin hebben we niet gezien. Maar aan alle broedcellen kun je goed zien dat ze er is, en dat ze heel actief is. Dus, alles in orde. Binnen een half uur was het klaar, en ging de kast weer dicht.


Je moet rustig zijn als imker, maar ook weer géén treuzel, want die kast moet zo kort mogelijk geopend blijven.


Leuk he? Dat hebben we mooi weer allemaal geleerd! Op de online cursus heb ik ook veel geleerd over 'vliegplank aflezen' en dat soort dingen. Maar die online cursus ga ik niet weggeven hoor. Dat is niet eerlijk voor die docent!😊Goed. En wat deden we vandaag, thuis? Allemaal verschillende dingen. Zoals, de paardenbloemazijn zeven. Herinner je je het nog? Er was paardenbloemazijn, -honing, en -olie. De olie is gebruikt voor lotion. De honing heb ik gezeefd en die doen we nu overal doorheen. En de azijn stond nog te trekken in de koelkast. 


Maar nu niet meer!Nu staat hij in een flesje binnen handbereik. Want zoiets moet je niet bewaren. Dat moet je opmaken! Volgende maand maken we een andere azijn met weer andere kruiden!


En er was ook nog een kratje overrijp fruit. Die is tot appel-perensap verwerkt in de ontsapper. Pitjes bewaren. Die gaan weer een paar weken in de koelkast, om ze daarna te zaaien. Appelstruiken zijn heel mooi en goeie drachtplanten voor bijen. Ook kun je er bijvoorbeeld een mooie bloeiende haag van maken.


De appels die ik vorige keer in de koelkast .... een beetje was vergeten ... je weet wel, met van die lange taugé-kiemen .... die zijn lang niet allemaal opgekomen. Ongeveer tien van de veertig kiemen hebben het overleefd en zijn inmiddels uitgegroeid tot mini appelboompjes.


Eigenlijk heb ik er geen plaats voor. Maar ze moesten tóch uit hun potjes. Appels gedijen niet zo goed in potten. Dus ik heb ze maar even zolang tussen de bessenstruiken geparkeerd. 


Een soort mini-nursery.


Ook was ik nog bij Wim en Jacky. Wim wilde wel graag weer een moestuintje. Maar dan heel klein. En makkelijk. Of ik kon helpen? Ja hoor, en met twee kratten compost, en veel plantjes, ging ik er vanmorgen heen.


Haha drie jaar geleden maakten we hier ook al een moestuintje. Nou, niks meer van terug te vinden! Allemaal mooi wild kruid staat er nu. We hebben een klein deel daarvan weggehaald, en toen gespit.


Wim ook flink aan het spitten hoor! Kranige tachtig plusser!


Vervolgens de compost erover verdeeld en wat door de grond gewerkt. En toen kon het plantgoed erin. Wat bietjes, uien, pompoenen, prei, en tomaten. Wim had zelf ook tomatenplantjes gekocht. Daar gingen stokken bij voor de steun en toen was het al klaar!


Een mini tuin van nog geen vijf vierkante meter, maar waar je toch veel plezier van kan hebben!En ik kreeg ook nog wat mee! 
 


En daarnét .... appje van Jan:


Er is mij een bijenvolkje aangeboden, als je belangstelling hebt laat zsm weten, kan eerst wel bij mij staan!


Wat dacht je? YESS!8 reacties:

Anoniem zei

O, Clarien, je eigen bijenvolk!
Geweldig!

Groeten
Loes

Lies zei

Boeiend, Clarien, voor een bezige bij als jij.
Tof, je appelboompjes!
Wim kan kweken.
Bijen -> nu voor écht!
Lie(f)s.

Clarien zei

Nu voor écht ja ... ineens. Gelukkig eerst nog veilig bij Jan. Zelf moet ik me nu gaan beraden op wat je nou eigenlijk allemaal nodig hebt, voor zo'n volk. En de plek in orde maken waar ze moeten komen. Best spannend eigenlijk, en een hele verantwoordelijkheid erbij!

Nou, je leest het wel weer hoor! :))

Marguerite zei

Wat lijkt me dat leuk.
Een eigen bijenvolkje.
En past ook helemaal bij jou.

RiaN zei

Wat duidelijk vertel je dit, ik vind het heel interessant!
En: weer wat geleerd!

Willem zei

De afgelopen tijd heb je enthousiast geschreven over paardenbloemen in je weiland en over de gunstige eigenschappen die ze bezitten, naast het simpele feit dat het ook een genoegen is om een weiland vol paardenbloemen te zien.
Realiseer je je echter wel dat bijen ook gek zijn op paardenbloemen. Het is, naar mij verteld is, een uitstekende drachtplant voor de bijtjes. Maar je wilt ook fruitbomen hebben en ik neem aan er ook van oogsten. Van Betuwse fruitkwekers weet ik dat ze, voor de bijenkasten geplaatst worden in de bloesemperiode, op de paardenbloemen een ware heksenjacht uitgevoerd wordt en ze, bij wijze van spreken, met het geweer in aanslag klaar liggen om elke paardenbloem tijdens de bloesenperiode een kopje kleiner te maken. Paardenbloemen schijnen een veelvoud aan nectar en stuifmeel te bevatten in vergelijking met fruitbloesem en daarom zullen de bijen er eerder op vliegen dan op bloeiende fruitbomen.

Clarien zei

Haha echt? Wat een rare wereld toch! :)) Bij mij mogen ze eten wat ze willen hoor. Paardenbloem, fruitbloesem, zelfs uit de honingpot snoepen. Dat mag ook! :))

MC zei

Dat belooft :))
Dat bijenvolkje zal zich mogen verwachten aan een heel origineel "hotel", dat weet ik nu al.
Dit wordt beter dan Netflix :)