Bossie neemt alvast een hapje.

on woensdag 5 mei 2021






Eigenlijk ging het heel makkelijk, die tabletjes uit de vorm halen. Ik had alles een nachtje in de vriezer gelegd, en de volgende dag wipte je de inhoud er zó met een mes uit.


Dus nu hebben we behalve een paar 'nette' blikjes en potten, ook een heel bakje vol met kleine ronde stukjes lotion. Het is best handig, zo'n ronde vorm, je kunt het gewoon net als een stuk zeep over je handen wrijven om ze in te smeren.


Eierdopvorm en poffert. Papiertje erom ... en je hebt een mooi weggevertje!






Nu liggen er ineens twéé schoteltjes naast de kraan. Eén, met een stuk zeep, om je handen mee 'stuk' te wassen (wat van de premier moet) en eentje met een blokje frisse zachte lotion, om ze lekker mee in te smeren en ze weer te repareren!


Paardenbloempower!!! 😊





Ondertussen, buiten. 


Zoals je gisteren zag komen de boontjes op. En ik heb nog geen bonenbak. De bonen stonden vorig jaar op de grote moestuin, maar dit jaar is die kleiner en er is geen plek voor bonen. Eerlijk gezegd was ik de bonen vergeten.


De palen lagen nog steeds in de paardenbak en nog stééds zijn ze niet opgeruimd. He, lastig. Maar toen is één en één gecombineerd, en heb ik op de plek waar die palen liggen dus maar een bonenbak gemaakt. Waar dan weer wat van die palen in kunnen.


Het is een simpel principe. De grond is daar niet geschikt om groenten in te kweken. Want het is paardenbak, dus 100% zand. Met een klein toplaagje van kweekgras. Dus je moet de plaggen afsteken, en dan een geul graven, en die volstorten met geschikte aarde.


Eén geul. Of twee.







Zoals je ziet zijn de plaggen er gewoon naast gelegd, maar dan op de kop. Dan heb je meteen een wat diepere bak, en die plaggen kunnen niet meer uitgroeien. Die bestaan uit ongeveer alléén maar hardnekkig kweek. 


In het midden, tussen de geulen, liggen géén plaggen. Dus daar heb ik eerst dikke dakpannen van kranten in gelegd, en daarop weer zand geschept uit de geulen.






Stééds meer zand scheppen. De geulen moeten flink diep zijn, want bonen willen graag diep wortelen. Vooral pronkbonen. Die hebben enorme wortelkluiten.


Ik schat dat de geulen zo'n twintig centimeter diep zijn. Door de opstaande rand van de plaggen zijn ze dan netto zo'n dertig centimeter diep. Al het zand uit de geulen heb ik rondom de geulen en ertussenin geschept. 


Toen dat klaar was .... toen kwam een truuk. Want je kunt die geulen dan volstorten met mulch of aarde, maar je moet je realiseren, dat de bodem van zo'n geul mors en morsdood is. Dat zand ... dat is helemaal dicht geslibd, en daar kan geen bacterie of gist of worm in leven, daar onderin.


Dus, heb ik op de bodem éérst wat hooi gelegd, en daarop wat mest (klein beetje!) en water, en daarop wéér wat hooi. Dat is om de belangrijke diertjes uit te nodigen om onderin die geul te komen wonen. Daar is nu eten en lucht en vocht voor ze! 🍔💨💧💧  ...... 🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛


Zo maak je de geul óók onderin 'levendig'.






En toen dus palen. In beide geulen vier palen, zo óm de meter.


Met een grondboor gaten maken, palen erin, zand erin, water erbij en aandrukken. En toen was er nog een groene rand, tussen de plaggenlagen in, waar het kweekgras al helemaal startklaar zat om lange witte wortelstokken in de mooie nieuwe geul te steken .... en dan die hele bak weer vol met kweekgras.😠😠


Kijk maar, daar bij die pijlen daar zit het kweekgras zich al helemaal te verkneukelen!!






Dus daar steken we een stokje voor. In dit geval, een krantje. Een heleboel kranten. Dikke pakketten tegen de zijkant aan, en dat houdt ze wel een seizoen tegen.


Tot slot gaan er vele kruiwagens met compost op. Het is gewone verteerde-planten-compost, zonder mest, want daar kunnen bonen niet goed tegen.







Mocht je zelf ook een klein moestuintje starten dit jaar, en je je misschien afvragen wat je nou eigenlijk voor kruiden moet gaan kweken, blader dan eens een kookboek door!


Al die heerlijke recepten, er gaan altijd kruiden in. Koriander bijvoorbeeld, is echt een must. En lavas ook. Beide zijn makkelijk op te kweken. Basilicum is al iets lastiger want heeft nogal wat warmte nodig. Dille moet in het begin wat vocht hebben maar gaat verder prima. Bieslook? Appeltje eitje! Dat groeit binnen no time overal, ook tussen je tegels. Zelfde geldt voor oregano, tijm, citroenmelisse, en veel meer.


Kruiden zijn echt makkelijke jongens. Ook als je háást geen groene vingers hebt. En als echt niks lukt zaai dan gewoon rucola!😊


En dan .... nou .... smullen!!





Ik heb ondertussen weer de halfjaarlijkse voorraden besteld. Olie en muesli en zaden en noten. Dat soort dingen. En meer. De olie die je hier ziet bestelde ik bij Eva, uit Portugal. Heerlijke olijfolie. Quinta das Arras. 


Ook bestellen we rijst, in zakken van vijf kilo. En, over rijst gesproken ...


 




... hoe het daarmee gaat?


Het is nog steeds zoeken naar ... hoe het moet. Ik kan er niks over vinden, over rijst kweken in Nederland. Omdat het te koud is hier? Nou, we zullen wel zien. Voorlopig komt het mooi op, en heb ik vandaag weer een deel van de jonge plantjes overgeplaatst in emmers. 





En dat gaat dan weer mee naar binnen. Zolang als mogelijk. Als de rijst groter wordt moet je het uitplanten. In de warmte, en liefst op natte grond.


Maar voorlopig blijft het nog binnen. Gezellig naast de naaimachine. Hier zie je die eerste bak, van een paar weken geleden. De planten groeien mooi lang uit. 





 


En Bossie neemt alvast een hapje.



3 reacties:

Marjariet zei

Hallo Clarien,

Misschien moet je voor het rijst project ook eens naar een video van LiZiqi kijken op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=xSDMTIe90AY&t=94s over rijstteelt.
Water/moeras lijkt essentieel voor de groeiperiode, daarna mag het langzaam droger worden, zodat de oogst mogelijk is. Een klein moeras in de paardenbak wellicht?
Ik volg je blog met veel plezier.
Marjariet

Lies zei

Heel mooi, Clarien, je bonenveld!
Lavas, bieslook, tijm, citroenmelisse... groeien hier heel makkelijk in potten. Worden ook vaak gebruikt.
Je rijstveldemmer doet het!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Moi Clarien,
Wat ben je toch altijd lekker vindingrijk, nu weer met je bonen bak.
En weer prachtig uitgevoerd!
En je bent een voorbeeld van goed en eerlijk eten, leverd héél véél energie 😉
Ik geniet ook altijd van je positieve blog!!!

Groet'n uit de tuin van " de Bruin " (Greetje)