Zó simpel!

on woensdag 10 februari 2021






's Ochtends eet ik meestal pap. Met fruit. Dat zijn dan vaak aardbeien en bessen uit de vriezer. En soms ook wel stoofperen. De pap maak ik door één kop roggemeel (of een combi met maismeel) te roeren, in kokend water. En daarna gaat er ook nog een scheut melk bij. Dat maakt het lekker romig. Het is gewoon melk uit de winkel. Want we hebben (nog) geen melk van onze eigen koeien.


Nu was ik benieuwd naar al die nieuwe soorten 'plantaardige melk'. Zou dat iets zijn voor in de pap?  Dus, op onderzoek in de winkel. Wat zijn er allemaal voor soorten. En wat zit er eigenlijk in? Kunnen we het ook zelf verbouwen?  


Er is een heel schap vol, met plantaardige melk. 









Nou je ziet het wel he? Nee, je ziet door de bomen het bos eigenlijk niet meer.


Maar voor mij was de keuze simpel. Kokosmelk, amandelmelk, sojamelk en rijstmelk vallen af. Dat kan ik niet verbouwen. Nou ja, soja en rijst misschien nog wel, maar lastig. Dus blijft over .... havermelk! Haver is een duurzaam lokaal product. Dat vraagt weinig van de bodem en past in ons klimaat. 


Zo'n pak ... is niet goedkoop. Want de fabrikanten stoppen er allerlei 'extra' spullen in. Carbonaten en fosfaten en allerlei vitamines en zout en weet ik wat. En dat hoef ik allemaal ook al niet. Niet nodig. Ik wilde graag ... alleen maar haver. Maar zo'n pak bestaat niet. Logisch, want daar verdien je niks aan natuurlijk, aan een pak met alleen maar een handje haver erin, en water. 


Dus, zelf maken dan maar. En dat bleek dood- en doodsimpel. Men neme, een pannetje, strooi daar een handvol haver(mout) in én een liter water, en breng dat rustig en al roerend aan de kook. Dan, mixen, en zeven door een doek. En klaar is je liter heerlijke havermelk!


Je kunt het ook in stappen doen. Met voorweken. Maar dan moet je maar even kijken op het www. Ik vond dat zelf niet nodig. Wel heb ik er een mespunt zout bij gedaan. 






Je houdt wel wat over. De zemelen. Wat natuurlijk wel jammer is, om die niet op te eten. Je zou ze nog ergens door kunnen doen, door koekjes misschien. Ik heb ze aan de kippen gegeven.


En hoe smaakt dat dan? Roggepap met havermelk? Het klinkt als iets van heel vroeger, om van te gruwelen misschien ... hahaha .... maar het is prima pap! Echt waar! Ik was ook verbaasd, dat twee granen bij elkaar zo'n lekkere romige pap kunnen maken.






Als je het vet mist, kun je er natuurlijk een klontje boter door doen. Maar ja, dan heb je dus wel weer zuivel nodig. Ik vond het zelf wel prima zo.


En nu op naar de haver-cappuccino! 😄😄





En vanmiddag was er voor het eerst sinds zondag weer tijd voor heerlijk binnen wat scharrelen. Brieven schrijven. Mensen zaadjes sturen. Freubelen. Niksen.


Ook stootte ik per ongeluk een vaas met takken om, en zag toen pas, dat die takken al aan het bloeien waren. Het zijn takken van de kers, en ze bloeien vroeg. Gelukkig zijn de bloesems stevig en vielen er niet allemaal af.

   









En daardoor word je dan weer afgeleid. Die bloesems zijn zo mooi, ze deden me een beetje denken aan de bloesems van de Gelderse Roos, in het miniatuur. En de Gelderse Roos, die was uitverkocht, laatst, toen ik bij de kweker was. Ik had hem graag willen hebben.


Dus ik ging vanmiddag eens op zoek, of je die Gelderse Roos ook zelf kan stekken. Want er staat er eentje in onze voortuin. En ja hoor. Dat is geen enkel probleem. Hij laat zich héél makkelijk stekken. Maar wel het beste, ná de bloei, zei het www.







En zo ben je zomaar een uurtje aan het surfen. Allemaal nuttige en leuke dingen kwam ik tegen. Allemaal klusjes voor het vroege voorjaar. 


Stekken is zo'n mooie en simpele methode, om je hele tuin in een ommezientje vol te krijgen met kleuren en bloei en insecten en ook heerlijk fruit!!


Nou, tot slot waren er nog allemaal losse papiertjes en aantekeningen, die in een schrift geplakt moesten worden. Editha had laatst een recept, óók al zo simpel, voor het zelf maken van lijm.


Niks tubes en plastic en verpakkingen en chemische lijmstoffen .... maar gewoon .... een klein pakje aardappelzetmeel. (Wat je overigens óók zelf kunt maken uit aardappels, net als maizena uit maismeel, maar dat is voor een andere keer)






Je neemt een pannetje. Haha ja hoor, het is weer hetzelfde emaille pannetje. Mijn favoriet! En daar gaat water in, een kopje of twee, en een ruime eetlepel zetmeel. Dan roeren, en blijven roeren, terwijl je het geheel aan de kook brengt.


En dan ... heb je lijm! Hoe simpel kan het wezen!  (de vlekken die je op het papier ziet dat is overtollig water, als het opdroogt is dat weg)







 


Ook veilig voor kinderen! Ze kunnen het zelfs eten!





11 reacties:

grandma zei

Je kunt de zemelen kun je weer gebruiken door een pannenkoek bijvoorbeeld of door een smoothie 😊

Lies zei

'k Laat af en toe havervlokken overnachten in melk/water in de koelkast, Clarien. 's Morgens afwerken met fruit en honing. Met rogge-/maïsmeel moet dat nóg lekkerder zijn.
Mooi toch, die takken!
Zelfs lijm maak je...
Lie(f)s.

Jeanet zei

Hallo Clarien
Wat grappig dat je net zo’n boek hebt om dingen op te schrijven die je zelf kunt maken of hebt
gemaakt. Ik drink al jaren havermelk in mijn koffie, omdat ik niet tegen melk kan. Is best te doen

MC zei

Zo blij met je post ! Dank je !

Ik wil geen melk of boter meer, al moet ik op mijn eentje de bio-industrie boycotten, dan doe ik het nog. :)

Heel fijn om te zien hoe je havermelk maakt !
Volgens mij kan je het ook maken van kemp, of tarwe, of wat er hier ook kan groeien als graan ?

Ik zie dat je stempels gebruikt, Clarien. Ik was laatst bij AVA en daar kan je geen stempelverf kopen om je stempelkussen bij te vullen. Je moet een nieuwe set kopen... jammer toch ?

Marc Dufraing zei

Met dit verhaaltje komt mijn jeugd weer naar boven - op het einde van de schoolvakantie(juli+augustus in B) - maakten wij steeds zelf een vlieger.
Dan gingen we bij de lokale schrijnwerker 'vliegerlatjes' halen. die kregen we want er was wel steeds wat afvalhout - en hij wist precies wat we nodig hadden. Dan maakten we hiermee een kruis vlieger - met wat vliegertouw verbonden we de 4 punten en dan, nu komt de verbinding met het verhaal, het bruine inpakpapier waarmee we het vlak dicht maakten kleefden we op de overlappingen vast met wat resten gekookte aardappel. Dat plakte ook goed.

Anoniem zei

Handig al die tips en ideetjes zoals pap ,maar het oog wil ook wat de kleur doet mij denken aan een uitgewrongen dweil .
Je moet wel een ijzeren gestel hebben en veel energie om alle ideeën uit te voeren .

Gr Ans.

Willem zei

Behangplaksel bestond vroeger ook hoofdzakelijk uit aardappelmeel en was behoorlijk effectief. Probleem was echter dat in de matig verwarmde huizen van toen, de insecten (en misschien de muizen ook wel) een waar luilekkerland aangeboden kregen. Ze vraten de lijmlaag gewoon op en spaarden daarbij ook vaak het behang niet. Behangplaksel op basis van aardappelmeel stierf zodoende een stille dood. Nou denk ik dat het in de centraal verwarmde huizen een stuk droger is, en de insectenvraat bij behang niet zo'n vaart zal lopen.
Het verhaal van Marc Dufraing over vliegers maken herken ik voor de volle 100%. In noodgevallen gebruikten wij ook gekookte aardappelen, maar meestal werd 'gluton', met zijn specifieke lucht, gebruikt. Later werden de bamboe tonkinstokken erg populair ter vervanging van de vliegerlatjes.
Zit calciumcarbonaat en calciumsulfaat niet van nature in haver? Ik herinner me nog dat haver en roggeland vaak een extra kalkgift (kalkammonsalpeter?) kregen, want dan kreeg je steviger stro en was, met name de hoge rogge, minder gevoelig voor 'gaan liggen'.Dit zijn oude herinneringen van de jaren '50 en '60, dus weet ook niet meer hoe vervormd ze zijn in de loop der jaren.

Clarien zei

Extra kalium levert ook stevig stro op. In maart strooi ik daarom de haard as over de graanveldjes. Van kalk wist ik dat niet maar het lijkt logisch. Wijzelf worden daar ook steviger van! 😄

Ans!!! Uitgewrongen dweil!!😂😂 Ja zo is het precies!! Alleen smaakt het beter!😄

Anoniem zei

Havermelk is inderdaad best snel gemaakt. Het is even wennen in de koffie, er is speciale barista havermelk van een bekend merk maar ontzettend prijzig. Vaak blijft de helft over en staat dan te lang in de koelkast en wordt het weggegooid. Doodzonde. Als je ooit wel melk hebt van eigen koeien ga je dan ook kaas maken? Of denk je dat je tegen die tijd aan vegetarische kaas toe bent? Ik heb een keer cashew-brie gemaakt. Was niet slecht. Maar het moest elke dag 2x gekeerd worden om gelijkmatige schimmelkorst te krijgen. Vraagt dus veel aandacht naast alle zelfmaaksels.
gr, Johanna

Moestuinmeisje zei

Ik maak op deze manier altijd amandelmelk. En een amandelboom kan prima in Nederland groeien. Wel gevoelig voor de krulziekte in het blad.

Zem zei

Spannende experimenten, Clarien: melkprodukten vervangen door plantaardige "melk".
Als je daar verder in gaat, zou ik je willen aanraden óók te letten op het eiwitgehalte in de vervangers.
Ik las laatst ergens dat veganisten moeten opletten dat ze o.a. aan voldoende goed opneembaar eiwit komen, als ze melkprodukten en vlees weglaten.
Jij met je stevige spierarbeid hebt zeker voldoende eiwit nodig.
Er is via Google voldoende info over te vinden.
Succes met alle zware "winterwerken"!
Hartelijke groeten van Zem.