Kom je nog wel eens van het erf af?

on zaterdag 5 september 2020





'Kom je nog wel eens van het erf af?' vroeg iemand laatst. 'Kom je nog wel eens in de bewoonde wereld?'


Haha, nou, nee. Eigenlijk niet. Háást niet. Moest ik toegeven. Ik ben altijd maar thuis. Behalve zaterdag voor de pilateslessen, en soms op zondag als ik naar mijn moeder ga. 


Maar vandaag .... moest ik een pan kopen! Een koekenpan! Die van ons dat was zo'n tefal-dinges, waarvan de bodem niet meer goed was. Zéér ongezond, zo'n pan. Dus er moest een nieuwe komen. Nou hebben we het geluk dat de Blokker een hele nieuwe vestiging heeft in Nieuwleusen-Zuid. Haha ja écht, er is een Nieuwleusen-Noord en een Nieuwleusen-Zuid. En zelfs een Nieuwleusen-midden geloof ik. Had je niet gedacht he van zo'n dorp!






Goed. Op naar Nieuwleusen-Zuid dus, op zoek naar een goeie koekenpan. Niet zo'n goedkope, die meteen wéér kapot is, maar een goeie. Dat zijn ook meestal de dure. Deze had een keramische coating, en dat is gezond, staat op de pan. Nou val ik altijd voor 'gezond' dus die namen we.


Nog even rondkijken. Als je haast nooit ergens komt is de Blokker een heel avontuur! Wat is er allemaal te zien? Nou kijk, er zijn bijvoorbeeld bosjes graan te koop, en bosjes gras. Echt! Wat een marketing joh! Was ik daar ook maar op gekomen, toen mijn gerst er nog zo mooi uitzag. Nu is die gerst door vogels opgegeten en hangt slap en zielig erbij.


 





En wat ik nú pas zie, op de foto, zijn die schitterende medicijnflesjes, daar op die stelling, achter de bossen graan. Die zijn echt leuk, en zeer geschikt denk ik voor de olie-tjes die we allemaal aan het maken zijn van de kruiden. Binnenkort maar weer even naar de Blokker!😊


Oók nog naar de Kruidvat. Toe maar! 😅 Allemaal op één dag! (gekheid hoor, daar kom ik regelmatig) Maar daar viel de oogst tegen. Ik wilde onder anderen biologische wattenschijfjes kopen. Want de zelfgemaakte make-up-pads zijn niet echt geschikt om nagellak mee weg te halen.


Maar die wattenschijfjes hebben ze ineens niet meer. Wel tien andere soorten. Soft. Sensitief. Duo-pak. Noem maar op. Maar allemaal van niet-biologisch katoen, en met bleekmiddelen enzo. Echt jammer. Misschien denk je, wat máál je nou om wattenschijfjes, maar ik denk dan ... het was zo mooi dat die er waren. Maar haast niemand koopt ze dus. Omdat ze twee dubbeltjes duurder zijn? Maar het is toch voor je planeet? 


Maar goed. Niks aan te doen. Dan koop ik niks. Ha! 


  





Maar goed. Ik kom dus nog wel eens van het erf af, ja.


In Moeskers Moestuin is alles biologisch. Dat merk je onder anderen aan de enorme hoeveelheid gefladder en gezoem van allerlei diertjes. En óók heel veel nesten, hebben we. Zoals deze. Het is er één van een heel rijtje wespennesten.


Het zijn vrij kleine nesten, ik schat maar een wesp of honderd per nest. Hier op die steen zat een hele tros maar toen ik dichtbij kwam vloog de helft weg. En ik durf er niet lang dichtbij te blijven, want dan worden ze een beetje opdringerig. Het nest zelf zit in de ijzeren paal onder de steen.


 



Het is niet zo'n héle enge wesp, deze. Het is de Franse veldwesp (opgezocht op www) (en Paul zei toen meteen, 'Ja ik zag er al een met een stokbroodje lopen' 😄)


En die zijn lang niet zo gek op zoetigheid als onze bekende 'limonadewesp', dus ze komen niet snel bij mensen in de buurt. Ook steken ze alleen maar als ze in gevaar zijn, net als bijen. Dus, het is een echte tuinvriend, deze wesp. Net als andere wespen bestrijdt ze véél ongedierte op je gewassen, en is ze ook een goeie bestuiver.


Ik loop graag een rondje door de paardenbak. Die wordt steeds groener en kleuriger, door alle compost. Hier langs een rand heb ik late zonnebloemen gezaaid, en daar onderlangs een rij goudsbloemen.  







En daar achter, in een verre hoek, daar waren in het voorjaar die keurige zeven verhoogde bedden, voor de kruiden en wat groenten.


Nou, ze zijn weg. Die zeven bedden. Verdwenen onder een kruidenexplosie. 






Er valt nog wel veel te halen in deze hoek. Want de 'wilde' en de 'geplante' kruiden groeien zusterlijk naast elkaar. En alles is welkom in de oogstmand! Ook het mooie wilde duizendblad.


Deze bos wil ik gaan drogen, en dan fijnmalen tot poeder. Dat kun je gebruiken als natuurlijk wondpoeder. Een heel simpel te maken middeltje dus. Och, het duizendblad staat vast ook wel in jouw eigen tuin of ergens in je buurt. 


Duizendblad is ook een handige voor op je composthoop. Af en toe en paar handjes van het kruid op je hoop, en het composteren gaat een stuk sneller. 


   




Door alle regen zijn sommige tomaatjes helemaal opengebarsten. Het is een mooi gezicht. 


Ook wel een beetje eng. Het zijn nét kleine vleesetende monstertjes. 


 




Maar het mooie van al die regen is, dat het beregenen, dat gedoe met al die loodzware slangen en die pomp, dat is voor dit seizoen ...... voorbij! 


De lange slangen kunnen weer worden opgeborgen. Eerst uitrollen, dan rechtdraaien (want er komen elk jaar van die draaiingen in, geen idee hoe) en dan weer oprollen en gelukkig loopt het water er dan vanzelf uit. Dat scheelt heel wat kilo's.


Dan opbergen op zolder. Dág slangen!








Eén keukenwerkje maar vandaag, dat was het drogen van paprika's. Niet meer in de zon helaas. Die is niet meer warm genoeg. Hij was zelfs niet meer warm genoeg om die paprika's rood te krijgen. 


Ik ga zo even wat van die eerste gegiste wijn proberen. Die hier voor mijn neus staat. Even proeven. Is het wijn geworden of is het azijn? Als het goed is gaat het door naar de tweede ronde, en wordt het in een tweede vat overgeheveld.   


 




Dat wil zeggen .... als het echt héél goed is ... dan drinken we het gewoon op natuurlijk! 



13 reacties:

Lies zei

Santé, Clarien! Op een fijne zondag!
Lie(f)s.

Spaarmoeder! zei

We zijn echt in het volgende seizoen he? Fijn weekend verder.

Moestuinmeisje zei

Als je paprika's op z'n kop in een klein vaasje water zet, op een zonnige plek in de vensterbank, kleuren ze vaak nog wel rood.

schrijfselsvanmij zei

Ik lees hier zó graag :-)

Anoniem zei

Franse wespen.. haha die Paul met z'n stokbrood. Kun je duizendblad zaaien? Ik heb het in de wijde omgeving niet gevonden....
Net als smeerwortel is ook geen plant die je hier (in Groningen) vind.

pieke zei

ik wilde je naar de albert heijn verwijzen voor biologische wattenschijfjes, daar komen die van mij vandaag. voor de zekerheid even opgezocht: ook daar uit het assortiment. jammer hoor!

Anoniem zei

De biologische wattenschijfjes van het Kruidvat Ijn online te bestellen. Je kunt ze online bestellen en in de winkel ophalen.
Keramische pannen zijn beter dan de tefal pannen, maar ook hier begint men kritisch te worden. Ze schijnen ook niet echt gezond te zijn. Je kunt beter RVS-koekenpannen of gietijzeren koekenpannen gebruiken.
Handige tip van moestuinmeisje over hoe je een groene paprika kan laten kleuren.

Clarien zei

Jazeker .. echt een goeie tip van de paprika! Ook de tips van de wattenschijfjes, fijn! Ze schijnen ook nog bij de Hema te zijn.

Wat me vooral dwars zit is dat men ze dus niet koopt. De winkels zijn niet het probleem, maar meer de consument.

Maar soit. Ik ga ze gewoon weer zelf maken. Ook voor de nagellak. Van oude lappen. En dan maar weggooien na gebruik. Zo vaak lak ik toch niet. ;)

En erg bedankt hoor voor jullie meedenken en puzzelen. :)))

Adelheid zei

De Franse veldwesp zit bij ons op de zonnebloemen. En dan niet eens op de bloemen zelf, maar op de stelen. Blijkbaar halen ze daar ook sappen uit of zo, ze lijken vaak laveloos te hangen aan twee voorpoten. Doen ze dat bij jullie zonnebloemen ook?
De niet verkochte bio wattenschijfjes liggen nu bij de Action...
Een prachtige kruidenweide heb je!

Hilde zei

Interessant van die wespen- nog niet eerder gehoord van verschillende rassen. Goed om te weten!

Mrs.Lavender zei

O, ik hoop zo dat het lukt de wijn van druiven, wij hebben het echt van alles gemaakt, brandnetels, vlierbessen en bloesem, paardenbloemen, allemaal hun eigen smaak en in het wild te plukken, maar wel erg lekker, behalve de wijn van druiven, verschillende rassen geprobeerd en allemaal niet te drinken, echt vies.Succes en groet van Gonnie.

Willem zei

@Mrs. Lavender, bij mijn weten wordt vrijwel alle wijn gemaakt van druiven. Ikzelf heb ook een druivenstruik die zeer zoete blauwe druiven produceert. Omdat noch eega, noch ik echt verzot zijn op wijn, -je kunt wel stellen dat we op wijngebied geheelonthouder zijn-, maken we er nooit wijn van of anderszins sap. En omdat we allebei voorzichtig moeten zijn met de suikerinname, eten we ze ook maar sporadisch, maar gelukkig heb ik een paar behulpzame buren die ons er met plezier vanaf helpen. Als het zo uitkomt doen we wat druiven als zoetmaker door de cranberrymoes, maar dan moet het al toevallig samenvallen met de rijptijd van de druiven.

En wat die druiven aangaat; een vriendin van eega heeft ooit eens een stek van me gehad en die was laaiend enthousiast over de wijn die ze ervan maakte. Onlangs sprak ik nog iemand waarmee ik in de jaren '80 een project gedaan heb en die zei me dat hij ieder najaar nog even aan me dacht omdat de druiven, hij heeft ook ooit eens een stek van me gekregen, dan rijp waren.
Wespen, de helft van de Nederlanders is er, om voor mij onbegrijpelijke redenen, als de dood voor, terwijl het juist uitermate vredelievende en vooral nuttige diertjes zijn die alleen maar met rust gelaten willen worden. Als ergens het motto geldt "als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust", zijn het wel wespen, van welk soort ook maar dat in Nederland voorkomt. Ik heb mijn kinderen er ook nooit angst voor aangepraat. Dat had tot gevolg dat dochterlief als kleutertje ooit eens een boeiende beschrijving gaf van een wespenvleugel. Dat had ze op haar gemak bekeken toen een wesp op haar arm neergestreken was. Hoewel, dat bekijken was bij haar vooral aandachtig observeren, met veel oog voor detail.

Anoniem zei

Hallo,
Leuke blog, net ontdekt! Hier bij de Action waren een tijdje geleden biologische wattenschrijfjes te koop. Misschien is er bij jullie ook eentje?

Met vr gr
Nicoline