Maisbrood op maandag.

on maandag 24 februari 2020




Ik ga natuurlijk niet uitleggen hoe je een scheur of een winkelhaak in een broek repareert. Want daar zijn andere blogs voor. Veel betere. Die dat netjes stap-voor-stap uitleggen. En er zijn zát youtube filmpjes, met handen die met mooie steekjes en met mooie nagels heel netjes zo'n gapend gat weer dichtmaken.

Dus, dat doe ik niet.

Wel heb ik een tip. Als je een scheur dichtmaakt, en je doet dat net als ik, met een lapje erachter, en dan héél veel zigzaggen om de scheur dicht te maken, neem dan een OVERSIZED lapje. Want wat er altijd gebeurt, als je zo'n scheur dicht hebt, dat er dan nét naast die gerepareerde scheur een tweede scheur komt.

Met een oversized lap erachter, maak je het hele versleten deel weer sterk.





En toen we toch op zolder waren, de katten en ik, gingen we maar eens even de granen inspecteren. Er staat nog een hoop rogge in plastic bakken, wat niet zo'n goed idee is. In plastic krijg je sneller beestjes in je granen.

Van Annie kreeg ik laatst per post een hele mooie échte Franse graanzak. Daar zit nu al een deel van de rogge in, en dat hangt aan de trap. Ik ben van plan om meerdere van die graanzakken te maken, maar het komt er steeds niet van.

Nu dus ook weer, want die scheur had voorrang. 😊





Wat we wél hebben gedaan afgelopen weekend is een flinke hoeveelheid graan malen. Het is eigenlijk beter om het graan pas te malen als je het nodig hebt. Want graan wat gemalen is, gaat snel achteruit in kwaliteit. Maar ja, elke keer zo'n klein beetje malen .... pfffff .... wel een gedoe.

Daarbij is mijn kleine koffiemolentje ook nog kapot.

Dus, twee emmers vol graan zijn gemalen in de grote elektrische graanmolen. Eén emmer met maismeel en één met roggemeel. We kunnen weer even vooruit.

Als je zo'n voorraad meel hebt staan, dan ga je ook veel sneller aan het bakken. Gisteren heb ik een maisbrood gebakken. Eerlijk gezegd is hij nu al op. Hoe dat kwam?





Nou, eerst maar even het recept. Het basisrecept wat ik gebruikte ging uit van de volgende ingrediënten:

125 gram maismeel
75 gram bloem
1 el suiker
tl bakpoeder
tl zout
1 ei
25 gram zachte boter
2,5 dl melk

Ik heb het aangepast (aan wat er bij ons voorradig is)(en aan mijn bakblik) en gebruikte dit:

150 gram maismeel
100 gram roggemeel
1,5 tl baksoda
1,5 tl bouillonpasta
4 mini-eitjes
30 gram zachte boter
3 dl karnemelk
2 eetlepels suikerbietenstroop

Je mengt eerst de droge ingrediënten. Dan meng je de rest, even mixen, en dan de twee bij elkaar voegen en weer mixen. Dat beslag gaat in een ingevette ronde vorm van 20 cm diameter. Omdat mijn vorm groter is, 24 cm, heb ik extra ingrediënten genomen.






Bakken op 200 graden, ongeveer een half uur. Tot het bruin is.

En klaar is je heerlijke maisbrood!






Je kunt er alle kanten mee op. Hartig en zoet. Ik at het vandaag als ontbijt, met een bakje aardbeien uit de vriezer, die ik even had verwarmd.





En we aten het bij de lunch, bij een kom pompoensoep, met wat zilvervliesrijst die over was van gisteren.

Hop hop hop hop hop hop daar gingen weer zes stukken maisbrood.

En als je nou dacht, ik ga maar snel even langs bij Clarien om een stukje van dat heerlijke maisbrood te proeven, och, dat had ik nou écht gezellig gevonden!!

Maarre ......





Bij de koffie ..... ja hoor ..... daar gingen de laatste stukken. Met wat boter en wat suikerbietstroop ..... en het wás me toch lekker!!

😊😊

Maar gelukkig is er nu die grote emmer vol met maismeel! Dus hij gaat gauw in de herhaling!


Vanavond waren we nog in Utrecht. Bij Poek en Steijn. Die zijn een paar maanden geleden verhuisd, van een huurwoning naar een koopwoning. Dat is een hele stap voor een jong stel. Paul had geholpen met de verhuizing, maar ikzelf was er nog helemaal niet geweest. Schande!

Maar gelukkig, nu wel. En zo was de maandag ook weer om.






4 reacties:

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit dat maisbrood. Mooi te zien hoe jij steeds met andere ingrediënten weer iets lekkers op tafel kunt zetten. Probeer dit af en toe ook. Soms valt het mee, soms valt en soms. Mijn moeder zei altijd: “ aangebrand en half gaar, houd je mond en eet maar”. Zo erg was het gelukkig nooit. Wil nu ook iets uitproberen met roggemeel, gekocht in Oostenrijk. Hiep hiep hoera de Spar bestond er 60 jaar. Roggemeel 50 eurocent per kilo. Qualität Aus österreich, naturrein type 960. Verder niets vermeld, zoals op een Nederlands pak meel. Geen idee over rijzen, gebruik gist en toevoeging van andere meelsoorten. Jij misschien? Alvast bedankt. Groet MiekeR

Clarien zei

Oh ja ik heb ook net gisteren een brood gebakken van het roggemeel. Zal het recept binnenkort delen! Was het volkoren, dat meel aus osterreich? :)

Lies zei

Die te grote lap ken/gebruik ik, Clarien.
Dat brood, mmm...(!) niet.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Nee Clarien, het is geen volkorenmeel, maar wit. MiekeR