Sunflower Powerrr!!

on woensdag 16 januari 2019













Hoe gaat het met de jonge zonnebloemplantjes? 

Officieel ... heten ze microgreens. Kleine kiemplantjes, die in aarde zijn opgegroeid. Je eet ze als ze nog héél jong zijn, als ze net hun derde en vierde blad hebben.

Het lijkt op de bekende kiemplantjes zoals de alfafa tauge en de tuinkers. Maar het is toch net anders. Je laat ze eerst vóórkiemen (heb ik dus niet gedaan) en dan laat je ze opgroeien op echte pure aarde. Liefst van buiten. Schone aarde, die een klein beetje is bemest. Bijvoorbeeld door regenwormen.

Met name de jonge zonnebloemen hebben enorm veel te bieden. Er zit een heel scala aan mineralen en vitaminen in. Ik geloof de hele serie vitamine B's. En dat zijn er nog al wat. En gezonde vetten, en chlorofyl (bladgroen) en nog veel meer. 

Maar vooral ..... ze zijn lekker!!!!! Echt. Geloof je niet! Ze zijn vrij dik, en knapperig stevig, en smaken zo goed omdat er dus ook wat vetten in zitten. Net als bijvoorbeeld avocado, die door de vetten ook zo'n rijke smaak heeft.

Nou, hup, zaaien met die zonnepitten! 😊😊😊  










Het filmpje hierboven legt alles heel goed uit. (ik deed dus een en ander verkeerd maar ik laat bij de volgende serie wel zien hoe het volgens het filmpje moet)

Er is vast ook wel een Nederlands filmpje over te vinden. Ga kijken, en verbaas je over de kracht en power die zo'n miniplantje voor je in petto heeft!

Tot zover de microgreens. Die héél belangrijk zijn in een zelfvoorzienend leven!

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱



Ik heb vanmorgen gewerkt aan het teeltplan voor dit jaar. Nou, eigenlijk alleen nog maar aan de tekeningen, maar dat is de basis. Het wordt wel een beetje ingewikkelder .... in 2019 ... omdat we ook zelf  het veevoer willen kweken dit jaar.

Dus .... voederbieten en knollen en mais en veel wortelen, en ook extra pompoenen. De koeien zijn dol op pompoenen. Ze hebben al bijna de helft van onze voorraad opgegeten.






De moestuin wordt dus twéé keer zo groot.

Hellup.

Hoe dat moet? Twee keer zoveel werk? Ik weet het nog niet precies. Er komt vast wel hulp opdagen. 

En het zal natuurlijk een stuk makkelijker zijn, als we wat meer met apparaten gaan werken. Het voormalige roggeveldje, waar nu dat veevoeder komt, dat gaan we frezen, in plaats van met de hand omspitten. Dat scheelt al heel wat uurtjes.

En verder? Nou, tja ... Paul ging een dagje minder op kantoor werken ..... haha. Enzo.





Jaja het is wat, met die koeien. Want vreten, dat kunnen ze héél goed. Er gaat per dag heel wat in. Ook in die kleine Bonnie.

Grappig, vanmiddag was de stal weer uitgemest en was er een dik pak schoon stro uitgespreid. En toen gingen ze beiden van dat stro eten. Terwijl er zat hooi lag. Ik wist niet dat koeien ook stro aten. Er zit natuurlijk nog wel wat rogge graan in, want het is niet zo secuur uitgedorst.

Maar ze eten de hele plant op. Ook de dorre stengels. Die beesten kunnen echt alles verteren!





Als ik de voerbak van het hooi schoonmaak ligt er op de bodem een dikke laag verpulverd hooi. Het zijn de restjes uit het hooi, te klein voor de koeien om te eten. Ik gebruik dat pulverhooi als bedding voor de kippen. Het zijn korte stukjes, dus het gaat niet tussen de poten vastzitten. Denk ik.

En er zitten ook nog es miljoenen graszaadjes in. Het is dus dubbel feest voor de kippen.

Dit hieronder is niet zo'n goed voorbeeld. Het was veel meer versnipperd. Echt bijna zaagsel.






En kijk, net als we zo'n beetje klaar zijn, komen Wim en Jacky es kijken hoe het zoal bij ons gaat. Meteen een mooi einde van de werkdag.

Ik wilde daarna alleen nog wat graan malen, voor brood, maar dat is mislukt.





Eerst twee kilo rogge van zolder gehaald. Toen de nieuwe graanmolen geïnstalleerd, met allerlei schroefjes moet je dat vastzetten. De zeef erin. Ik neem altijd de fijnste, dan krijg je mooi fijn roggemeel.

Alle rogge erin gieten. Stekker erin. Op het knopje drukken.

Doodse stilte.

Hij doet het niet! 

😖 Alle rogge er weer uit gieten en het apparaat uit elkaar, en weer in elkaar. Een onsje rogge valt natuurlijk op de grond. Rest van de rogge weer erin. Knop weer aan. Niks.





Geen idee wat dat nou weer is. Maar dat brood, dat wordt hem niet vandaag.

😕😞


3 reacties:

Anoniem zei

Kan de oplossing net zo simpel zijn als bij mijn staafmixer?
Die deed t opeens weer nadat ik de stekker in t stopcontact deed.. ahum.

Succes!
Siska

Willem zei

Ik weet niet beter dat de koeien op stal, -nog een grupstal in de vijftiger jaren-, ook dagelijks wat stro gevoerd kregen, als ruwvoer. Het merendeel van het stro werd weliswaar als strooisel voor de koeien, varkens, kalveren en pinken, gebruikt, maar ze vraten het ook wel. Paarden kregen haverstro. Of de koeien dat ook kregen weet ik niet meer. Het strooisel voor de kippen was turfmolm en daarin konden ze hun krablust helemaal botvieren. Muizen bleken er ook van te houden bleek altijd bij het wisselen van het strooisel. Ik weet niet hoeveel en wat je de koeien bijvoert, maar in het gras buiten zit nu niet veel voeding meer, misschien hebben ze gewoon behoefte aan extra mineralen. Ervaren veebonken kunnen vaak aan de vacht van de koeien veel aflezen. Misschien een praatje maken met een buurman veeboer?

Heb je de maalinstallatie al aan de praat? Vaak zit er op dergelijke apparaten een extra schakeling/beveiliging en doet hij het gewoon niet als een bepaalde vergrendeling niet geactiveerd is. Misschien is het gewoon een slecht contactje. Systematisch de boel nalopen is vaak het enige wat je doen kunt in zo'n geval. En als je een pietje-ongeduld bent; gewoon er een schop tegenaan geven. Het zal zelden tot spontane reparatie leiden, maar het lucht wel op.

Lies zei

Wat een héérlijk maaltje staat jou te wachten, Clarien !
Wandelpad op je tuinplan -> 'k las wonderpad(!)… zal het ook wel zijn als alles (na veel werken) weer groen/kleurig wordt.
Echt pech, dat malen...
Lie(f)s.