Theedoeken en nog veel meer textiel. (1)

on vrijdag 25 januari 2019







Theedoeken dat zijn echt zo ongeveer mijn favoriete gebruiksvoorwerpen. Je kan er zoveel mee! En hoe meer je ze gebruikt hoe minder plastic je gebruikt en ander wegwerpspul.

Ik verzamel ze. Vaak, als ik theedoeken zie in kringloopwinkels, neem ik ze mee. Beetje sleets? Juist goed want dan nemen ze nóg meer vocht op. Ze moeten er wel leuk uitzien. Dat wel.

Theedoeken. Om dingen in te bewaren, om dingen doorheen te zeven, om ramen mee te lappen en weer te drogen, en ook om dingen gezellig te maken en ze er leuk te laten uitzien.





Als onderlegger op een versleten dienblad, of een theedoek dubbelvouwen en gebruiken als placemat, of als servet. Of beide.

Ik gebruik ook theedoeken om groenten in te bewaren, in de koelkast. Als je de groente losjes in een theedoek rolt en in de groentelade legt, dan blijft het vrij lang goed. De doek neemt wel wat vocht op, dus het droogt ietsje in, maar niet veel. En sla en kiemgroenten enzo blijven heel goed, het wordt niet snel papperig.

Probeer het maar. Scheelt jou (en de planeet) heel wat plastic- en aluminium folie! 😊






Toen ik bij de opticien was voor de nieuwe bril vroeg ik hoe je nou het allerbeste en veiligste je bril kan schoonmaken.

Wat zei ze? Met een oude theedoek. Echt waar! En ook nog met een vloeistofje, waarvan ik een flesje mee kreeg. Maar als dat flesje op is, ga ik gewoon op de bril wasemen en hem met een theedoek schoonmaken. Of met een oude zakdoek, net als Willem.

Die brillendoekjes, je weet wel, dat wegwerpspul, per stuk verpakt, die zijn volgens de opticien te agressief voor de toplaag van de bril. Nou, dat wist ik niet. Ik wist wel dat ze agressief zijn voor de planeet. Nu gebruik ik ze dus niet meer.

Paul wel hoor. Zo gaat dat bij ons. Elk z'n eigen keuzes. 😊






Watje nog meer kan met theedoeken?

Nou, brood bakken!

Kijk maar. Je ziet hieronder een kom met vers gemalen rogge. Zo'n anderhalf kilo, dat is voor twee flinke broden. Er staat ook een klein bakje in met een schepje verse bouillon, oja .... dat is weer een heel ander project!! Dat is zo'n heerlijk spulletje, helemaal uit eigen tuin en érg makkelijk om te maken.

Maar daarover een volgende keer. Anders wordt het vandaag te lang.






Ik maakte het deeg dus met de grof gemalen rogge, dan een mespuntje gedroogde gist erdoor roeren. Toen de bouillon opgelost in ongeveer 1,3 liter lauw water, en dat erdoor geroerd. Je neemt nét iets minder gewicht aan water dan aan meel.

Nu heb je een heerlijk geurend deeg. Roer even, en zet een nachtje weg.

De volgende dag meng je het weer door, misschien is het te nat dan gaat er wat bloem door. Dan strooi je bloem over het aanrecht, kiep het deeg erop en verdeel in twee helften. Maak bollen en ....





...... die bollen gaan dan in twee kommen, waar een theedoek in ligt die dik bestrooid is met bloem.

Wéér die theedoeken!! 😊  Dan strooi je nog wat bloem over de bol, vouw de theedoek losjes dicht en leg een bord op de kom. Zet de kommen weg en wacht, een uurtje of wat. Hoe warmer je het laat rijzen, hoe sneller het gaat.

Maar .... je weet .... slow food is good food .... en mij is laatst verteld dat langzaam rijzen van brood  veel gezonder is dan snel. Dat is scheikunde. Het graan en de gisten werken dan beter en vollediger samen. Minder kans op allergieën, onder anderen.

Dus ik laat het deeg tegenwoordig niet bij de kachel, maar op een koele plek rijzen, en wacht gewoon wat langer.

Dan, twee gietijzeren pannen verhitten in de oven, de gerezen bollen in de hete pannen storten, deksel erop, een kwartier op 220-240 graden bakken, deksels eraf, en dan nog een half uur op 200 graden bakken. Jummie!!





En kijk es. Daar zijn ze weer! De theedoeken!!

Als het brood is afgekoel, gaat ééntje in de vriezer, in een oude plastic broodzak, en de ander gaat in een theedoek in het broodmandje. Gewoon op het aanrecht. Om steeds plakken van te snijden.

Ik geloof dat hij zeker een week goed blijft, maar we hebben het nooit getest want hij is altijd zo op.





Nog meer textiel? Jazeker!!

Wat dacht je van vaatdoekjes? Hoe handig die zijn? Alleen al het maken ervan. Ik heb ze ooit gebreid, zo'n tien tot vijftien jaar geleden. Alle kinderen woonden toen nog gewoon thuis en we hadden 's avonds thee uurtje, zo rond een uur of acht, half negen. Gezellig theeleuten en kletsen.

Nou is alleen maar 'zitten' niet mijn ding, dus ik ging dan breien. Haha, zo simpel mogelijk moest het zijn en ook nog snel af. Dusss .... vaatdoekjes breien! Voor de breisters onder jullie ... het ontwerp is simpeler dan simpel, alleen maar rechten!

Je krijgt dan van die mooie ribbeltjes, en dat neemt goed op.





Als je een echte handwerker bent zie je wel, dat er ook sommigen gehaakt zijn. Dat was ook leuk om te doen, en die zijn zelfs steviger, en blijven langer heel, maar ze wringen vrij moeilijk uit. De gebreide zijn het beste!

Ik denk dat de helft inmiddels totaal is versleten, en op de compost gegaan (alles is katoen, géén acryl) en de rest ... doet het nog steeds! Eigenlijk moeten er nieuwe komen maar het thee-uurtje is blog-uurtje geworden .... en overdag heb ik nul tijd om te breien.  





Je vaatdoek véél gebruiken, en wat minder vaak de keukenrol, en al die soorten folie enzo, is gewoon een kwestie van weer even wennen. We zijn nogal bang gemaakt voor bacteriën .... och ... valt wel mee hoor.

Af en toen het kookvocht van je aardappels erover gooien, of het restant van het kokende theewater. Goed uitspoelen, uitwringen, laten drogen. En natuurlijk regelmatig in de was doen.

Dan is het een heel handig en milieuvriendelijk hulpje, dat gezellige doekje!






Nog méér textiel? Yep!

Want gisteren is de grote kledingkast van Paul en mij schoongemaakt. Nou ja zo groot is hij nou ook weer niet. Een stuk kleiner dan die in Bussum. Dus het was destijds echt een puzzel om alles erin te krijgen.

Gister ging alles er dus uit, en heb ik alles buiten gevries-reinigd. Gewoon, buiten, aan een rekje. Alles bleef een uurtje in de vorst en was weer gesteriliseerd!

De vorst reinigt alles!





Er is maar één zo'n rekje, dus het moest om en om.

Eerst hing ikzelf een uurtje of wat buiten, en toen moest Paul de kou in!





Kast schoonmaken, en dan de kleding opruimen. En dan géén afval willen hebben. Dat is lastig. Bij zoveel kledingstukken denk je .... och dat draag ik nooit meer.

Als je véél wegdoet, krijg je véél ruimte in de kast. Top! Hoewel ... het is ook ruimte voor .... weer nieuwe dingen kopen. Zo gaat het bij mij tenminste. Dan zie ik een leuk oranje shirt, afgeprijsd natuurlijk ... en denk ... oja een oranje t-shirt, die heb ik nog niet. Ik heb alleen maar zwart en wit en grijs. Dus ... kopen!

Terwijl je die net vorig jaar ofzo hebt weggedaan want je droeg hem nooit!

Met die goedkope kleding is de verleiding zó groot. Weet je wat helpt om verleiding tegen te gaan? Niks wegdoen!! Haha, hou je kast gewoon propvol!






Bij mij is het zelfs zo dat ik twee rijen achter elkaar heb. De kast is gelukkig wel heel diep. Vooraan de winterkleding, erachter de zomerse stapels. (Die zijn wel wat minder grimmig hoor dan die voorste rijen!)

Maar goed. Alles is schoon en opgeruimd, en de kast zit gewoon weer vol. Er hoeft niks bij. Er gaat ook niks weg. Bijna niks.




Twéé dingen wilde ik niet meer terugdoen.

Eén hele oude trui van Paul die ons allebei veel te groot is. En een nepleren zwart rokje dat ik echt nooit zal dragen. En ook nog een oud chokertje. Hoe we daaraan komen? Geen idee.

Wegdoen?

Nee. Niet gedaan. De trui ging gewoon terug. We zien wel. Voor als we misschien dikker worden. En het rokje is opgevouwen en geef ik weg. Aan iemand die hem wel gaat dragen.





Pffffft wat een lang verhaal. En ik ben nog lang niet uitgepraat over textiel. Machtig mooi en handig is het. Maar dan heb ik het wel over natuurlijke en afbreekbare garens he?

Nou, ik heb meteen maar even voor drie dagen geblogd want ben er morgenavond ook al niet.

Tot maandag dus!

✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋



Oh wacht, bijna vergeten .... er is namelijk nóg een heel handig ding wat je óók nog met een theedoek kan doen!!




De vaat drogen!!!!!

😄😄😄




11 reacties:

Lies zei

Je afsluiter -> ik lach luid, Clarien, schitterend ! Je hele log ten andere !
Fijn weekend !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Zo, dat ruimt weer lekker op. Mooie kleur blauw, de grote trui.
Ik bewaar mijn eigen gebakken brood in de theedoek en dan in de ijzeren broodtrommel. Dan blijft het brood zeker lang ‘vers’. Als ik het brood niet in de broodtrommel doe, dan is het eind van de week keihard geworden. Dus de combinatie brood, theedoek en broodtrommel is voor mij dé juiste manier om het brood lang te bewaren.
O ja, ik heb ook een theedoek in de auto gelegd zodat ik de condens kan opnemen, dat gaat beter dan wat dan ook. Verder gebruik ik een theedoek bij het ramen lappen, maar dan om de ramen streepvrij te maken en alle druppels op te vegen.

Tot maandag en fijn weekend.

Anoniem zei

O Clarien, wat een heerlijk verhaal !Heel herkenbaar ook ,ik doe ook zoveel met een theedoek , maar jij wint het nog wel van me .
En dat vaatdoekjes breien; het zelfde verhaal, ik heb er zeker ook al zo'n stuk of twintig gebreid, voor mezelf en ook voor anderen. Heerlijk werkje om te doen. Als je belangstelling hebt wil ik er gerust wat voor je breien hoor ! ( Meen ik serieus !! ) Laat maar weten !

Goed weekend,
Groetjes ,
Clazien.

Willem zei

De verhandeling over de theedoeken en aanverwante artikelen is dan toch gekomen, waarmee je weer een aantal lezers hebt gerustgesteld.
Persoonlijk heb ik weinig met theedoeken en ander keukentextiel. De enige voorwaarde die ik eraan stel is dat ze schoon moeten zijn en liefst ook nog functioneel, gewoon doen wat ze moeten doen dus. Maar het boeit me niet of ze pimpelpaars zijn met een groen randje en een rood stippeltje. Wel deed jouw verhandeling mij denken aan Marchien Duker die een lang (Drentstalig) gedicht geschreven heeft over 'De Schötteldoek', de vaatdoek in de landstaal.
Bij je brillendoekjes,-ja, met een r-, anders heb je het over een geheel andere functionaliteit-, werd ik wel even getrickerd en moest ik denken aan de werkplaatsen van het bedrijf waar ik lange tijd voor gewerkt heb en nog langer door betaald ben. In de jaren '70 hingen er in hun werkplaatsen al brillendoekjes in een dispenser, blauwe voor (veiligheids)brillen met mineraal glas en witte voor brillen met kunststofglazen en die waren niet alleen populair bij het werkplaatspersoneel, maar ook bij het kantoorpersoneel. Superdoekjes waren het. Probleem voor het kantoorpersoneel was dat het aan het magazijn niet toegestaan was om die doekjes ook aan de kantoren te verstrekken. Waarin een groot bedrijf klein kan zijn.
Over kleding wegdoen nog het volgende; de afgelopen jaren is mijn postuur wat minder imposant geworden met als gevolg dat ik een aardige hoeveelheid kleding had die wat te ruim zat. Het merendeel daarvan heb ik in een paar verhuisdozen gestopt en naar een consuminderhuis in Landgraaf gestuurd. Vrouw Helena kende die dame door een blog dat ze volgt; mijmeringen. Ze konden het goed gebruiken en ik vond het bevredigender dan naar een kringloop brengen.
Een goed weekeinde allemaal.

Anoniem zei

Wat een heerlijk blog, en dan dat blogje van Willem erachteraan super! Ik kikker er weer helemaal van op vooral nu het buiten pijpestelen regent. Fijn weekend allemaal!

Teunie zei

Hier nog een theedoekfan. Brood kan ook in een theedoek in de vriezer. Eventueel maak je er een zak van. En een schone theedoek is ook een prima zeef voor vruchtensiroop enzo. Ik heb er 1 voor dat doel. Die is bruinpaars van de sapvlekken die er niet meer uitgaan. Yoghurt erin uit laten lekken voor hangop. En 100 dingen meer ��

Anoniem zei

IK koop tegenwoordig geen nieuwe goedkope kleding meer. Wel duurdere kleding tijdens de uitverkoop. Dan is het nog steeds redelijk duur, maar ook van goede kwaliteit. Doordat ik dus duurdere uit ben koop ik veel minder. Maar wel kleding die ook daadwerkelijk gedragen word. En omdat het van betere kwaliteit is blijft het mooier , ook als het vaak gewassen word. Mijn kledingkast is ook minder vol en ik heb een beter overzicht over wat ik al heb. Ik geef dus meer uit per kledingstuk, maar besteed in totaal veel minder geld aan kleding.

Sara zei

Ik hou ook van theedoeken, alleen noemen wij die "keukenhanddoeken" :-).
Alleen werden ze bij mij altijd grijs in de was. Een jaar of zo terug heb ik ontdekt dat wassen met één schepje Ecover waspoeder en één schepje soda op 60° alle witte was (min of meer) wit houdt (voordien deed ik alles met vloeibare Ecover, op 30°), en nu kan ik ook zo genieten van een schone "theedoek" uit de kast halen. Keukenrol gebruiken wij gewoon niet, alles met de vaatdoek ("schotelvod") of het afwas-sponsje.
Ik heb nog nooit theedoeken tweedehands gekocht, ik krijg ze cadeau. Echt, voor kerst of mijn verjaardag krijg ik van mijn moeder of schoonzus geregeld een keukenhanddoek of twee. Dat is misschien ook een interessante eco-blog: cadeautjes. Wij geven en krijgen wel graag eens een cadeautje, maar dan toch liefst iets wat opgeraakt of wat nuttig is, anders wordt het zo'n rommel thuis. Afgelopen kerst kreeg ik een super-zachte pyjama!
Ik zoek zelf een gezonde middenweg tussen minimalisme en "hoarding" in huis. Voor kleding doen wij dat door beperkte kastruimte te hebben. Momenteel zit onze kledingkast vol met (vooral) leuke kleren, dus kan ik niets kopen. Ik shop ook niet graag, dus dat is voor mij geen probleem, als ik maar iets heb om aan te trekken! Nu mijn kledingmaat niet meer zo veel schommelt, past alles ook (voorheen kon ik een kast vol hebben, maar weinig dingen die pasten, met al dat zwanger en dik zijn, bah!). Mijn man en ik delen samen één kast (en daar zit alles in, ook kluskleren en sportkleren en uniformen, alleen schoenen en jassen, die liggen in de berging) en de kinderen delen met z'n vieren ook één kast, maar hun sport- en Scouts-kleren liggen apart.

Anoniem zei

Vaatdoekjes maak ik van oude handdoeken die ik in stukken knip. Zigzag erlangs en ze gaan nog heeeeel lang mee. De vloer dweilen doe ik ook met een oude handdoek. En van versleten beddengoed maak ik poetsdoekjes, fijn repen scheuren.

tientonnerelf zei

Zo gebruik ik al jaren pitjeskatoen voor van alles en nog wat. Als gordijnen, als zeefdoek, als uithangdoek voor yoghurt, om bessensap te maken. Ik heb er meters van liggen.

Clarien zei

Pitjeskatoen! Ik heb meteen even gegoogled maar dat is dus dat ongebleekte katoen waar je de katoenpitjes nog in kunt zitten! Ik heb dat zelfs nog ergens liggen, van een kringloper ooit, maar nog niks mee gedaan! Dank voor de tip!

Hanny, je oude handdoeken ... ook top. Nog minder afval!

Sara dankjewel voor de wastips en leuke voorbeelden uit je gezin!

Anoniem jouw duurdere kleding zal waarschijnlijk ook van duurzamer materiaal en minder belastende verfsoorten zijn gemaakt. En minder kinderarbeid, voor lage lonen. Allemaal winst!

Teunie mijn brood gaat vanaf nu dus ook in een theedoek de vriezer in. Dankjewel!

Anoniem graag gedaan :)

Willem (en Helena) goed plan om kleding naar het Consuminderhuis van Annemiek te sturen. Alles wordt daar 100% gebruikt. Op haar blog kun je lezen hoeveel mensen zij er weer blij mee maakt!

Clazien ik neem je aanbod met twee handen aan!! Mail je me?

Renske ik heb vandaag een theedoek in de auto gelegd. Had daar nog niet aan gedacht! ;-)

Dankjewel Lies!