Opruimwoede.

on dinsdag 1 januari 2019


Weer een jaar om. Afgelopen. Komt niet meer terug. Het heeft wel iets opgeruimds, vind je niet? Alsof je een deur dicht doet. Ziezo. Dat was dat. Niet meer druk om maken.   

Een nieuw jaar ligt voor je. Als een nieuw leeg schrift. Met van die lijntjes, waar je de eerste bladzijden héél netjes op gaat schrijven. Haha ... kijken hoe lang je het volhoudt dit jaar!

Wat zijn jou plannen? Of heb je geen plannen? Hoe dan ook, ik wens je een jaar toe vol vreugde, vriendschap en gezondheid!      en met een leuk moestuintje.


πŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒπŸ’šπŸ€πŸ™ŒBij mij eindigde het oude jaar met ... opruimwoede. Enne, ken je dat? Dat je dan goed en wel bezig bent en nΓ©t als de rotzooi op zijn grootst is dat dan de moed je totaal in de schoenen zakt? 

Het begint dan meestal ook zachtjes te motregenen.AAAAARCH!

Nou ja. Ik ben maar gewoon doorgegaan met het opruimen van de container, die heel raadselachtig elk jaar van 'opgeruimd en schoon' verandert in een onoverzichtelijke brij spullen. Waar je niks meer terug kan vinden.

Van de jongens van de bouw heb ik destijds geleerd, om bij elk opruimproject een paar verschillende emmers of dozen neer te zetten, zodat je afval meteen kan scheiden. Dat scheelt later veel uitzoekwerk.

EΓ©n emmer voor plastic, ééntje voor papier, een bakje voor oud ijzer, voor hout, enzovoort. 


 '

Gelukkig had ik nog hulp. Eline en vriendin Roos waren hier nog en hielpen bij het voeren van de dieren. 

Maar uiteindelijk was het al helemaal donker toen alles weer op zijn plek lag, en je hier weer je spullen terug kunt vinden. Wat mooi uitkwam, want op oudejaarsdag kwam overbuurman de koeien voeren, omdat wij toen weg waren. En kijk hoe mooi overzichtelijk die bakken met voer daar vooraan staan?

De koeienkoeken staan netjes erachter, in een plastic bak. Schoon hooi en stro zijn in de stal. Haha het zal mij echt benieuwen, hoe lang er netjes geschreven gaat worden, in dit schriftje! 😊

In de container, maar ook in de stal, vind je op de gekste plekken eitjes van de kippen. Hier lag er een in een grote kale rieten mand. Zo'n kip toch. Wat een plek.

Ook was er vlak vΓ³Γ³r de kerstdagen weer een kipje broeds. Ik haal meestal de eieren weg, maar niet als het Gipje is, het mooie gele kipje. Want zij heeft altijd pech met kuikens. Ze is nogal timide, en laat haar kuikens gewoon afpakken door andere fellere hennen.

Nu had ze dus weer een nestje eieren, vlakbij de stal, en ik dacht, nou vooruit, probeer het maar.

Tijdens de kerstnacht kwam er uiteindelijk één kuikentje, en toen ging ze daar snel mee vandoor. De andere eieren liet ze liggen. Die heb ik de volgende ochtend in een warme hooikist gelegd. Maar dat werd niks meer.


EΓ©n kuikentje, een echt kerstkuikentje dus. Het is net een musje, met die strepen.

De meiden vonden het net een eekhoorntje. Ze bedachten een naam maar ik ben gestopt met die namen want de beestjes overleven het niet altijd, en dan is een naam zo droevig.

En vandaag, met de frisse wind en blauwe lucht en af en toe zon, was het wéér opruimwoede. De eerste week van het jaar is altijd mijn grote schoonmaak. Alles komt aan de beurt. De kerstboom als eerste.

Eruit!


Hij krijgt een plek in de tuin. Of hij aanslaat is nog maar de vraag. Meestal lukt het niet. De wortels zijn zo beknot.

En dan de rest. Vandaag de zithoek en de bijkeuken. Twee klussen die het minst leuk zijn, vanwege al die kussens en het zware kleed van oma. En de bijkeuken vanwege al die bakjes en losse troepjes.Het mooiste is, als het klaar is en er is plek 'over'. Ineens zomaar een lege plank! Terwijl er niks is weggegooid. Alles kon worden hergebruikt. Zelfs de plastic schalen van de slager, van de buurtbarbeque. Die lagen er ook nog. Ik zal je van de week laten zien wat we daarmee gaan doen.

Niet op de afvalberg in elk geval!

Er waren ook van die kleine opruim klusjes. Die heel leuk zijn. Zo aten we vandaag de laatste verse tomaten op brood, met gesnipperde selderijknol, kruiden, en roomkaas. En van de aller allerlaatste handvol tomaatjes bedachten we nΓ©t op tijd ...... om zaden te bewaren.

Het waren namelijk hele goeie tomaten!


Uitsmeren op een servetje en laten drogen.

Voor het zaaien hoef je er dan alleen maar een stukje af te knippen, en dat te planten. Het papier verteert gewoon.

Zaaien????

Jazeker! Het komt er alweer bijna aan! 😊😊😊🌱🌱🌱


7 reacties:

Anoniem zei

Ik had ook zon plek die ik van de zomer grondig uitgeruimd had ,maar die ook nu weer bomvol staat. Bij mij komt dat omdat ik alles wat op mijn werk weggegooid word, maar eigenlijk nog bruikbaar is , mee naar huis neem. Dat is mijn valkuil als het gaat om opruimen. Dus moet ik nu weer aan de bak. En als ik weer wat meeneem van mijn werk mag dat alleen als ik het gelijk doorgeef aan iemand of wegbreng naar de kringloop. Ans

tientonnerelf zei

Een heel fijn tuinjaar !

missc50 zei

Ik wens jou en je familie ook een heel gezond en gelukkig 2019 en een goede oogst.πŸˆπŸ”πŸ€πŸŒ½πŸ“πŸ…πŸ…

M.A.C. zei

Van uit Engeland een liefdevol en gezond 2019 toegewenst,en een geweldig moestuin jaar

Lies zei

Een gezond, liefdevol 2019, Clarien !
Het resultaat van je 'opruimwoede' mag weer gezien worden !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Een gezond, voorspoedig en groeizaam 2019 toegewenst! Liefs Liesbeth

marie zei

Clarien, een mooi nieuw jaar gewenst met veel liefde, gezondheid en geluksmomenten. Dank dat we zo met je mee mogen genieten van alles door middel van je blogs. Liefs, Marie