Spullen.

on dinsdag 15 januari 2019




Mijn portemonnee en ik vierden van de week ons 25 jarig huwelijk. 😊💗👛

We hebben samen mooie tijden meegemaakt. Altijd stond ze klaar en alles wat belangrijk was droeg ze met zich mee. Ze was ook altijd een baken in de branding voor het hele gezin. 'Waar is mama's portemonnee?' 'In haar blauwe tas.' 'In de zak van de regenjas.' Iedereen had haar wel eens nodig.

Ze speelde al die jaren een hele belangrijke rol. Ze was onmisbaar!

Maar nu .... moet ze weg. Ze is te oud geworden. Ze is op. Ze verliest alles en onthoudt niks meer. Kaartjes en muntjes en bonnetjes .... alles slingert zomaar los door mijn tas. We hebben het nog heel lang geprobeerd maar het gaat nu echt niet meer.

Dag lieve portemonnee!

 



Nou hadden Paul en ik toevallig van 't weekend al onze gekregen VVV bonnen en kado bonnen en boekenbonnen voor de grap eens bij elkaar gelegd. Want je krijgt wat bonnen, op verjaardagen enzo. 

Het was een hele bos! En met die bonnen ben ik gaan shoppen, vanmiddag. De Blokker en de Hema zitten hier in Nieuwleusen pal tegenover elkaar en daar ging ik heen met de bonnen.

Ik had een lijst gemaakt. Voor Paul moest ik wat ondergoed halen, en ski handschoenen. En zelf had ik een nieuwe swiffer nodig en een wekker, en een portemonnee dus, en keukenhanddoekjes en pantoffels voor logees. En wat kleine bakjes voor sausjes.






Ik ben tegenwoordig heel streng, namelijk dat ik van die lijst niet af mag wijken. Waarom? Och. 

Het is een probeerseltje. Omdat ik zoveel om me heen zie, dat we zo enorm verleid worden om allemaal onnodige spullen te kopen. Het is ook zo goedkoop allemaal. Maar ook, zo plastic.

En dan raakt je huis vol, en wordt je onrustig van al die meuk, en moet er worden 'ontspuld'. Karrevrachten met 'niet meer leuke' spullen worden in plastic zakken gestopt, en weggegooid. Hup, op de afvalberg. Of naar de Kringloop. Maar de Kringloop brengt een groot deel ook weer naar de  stort.

Ik doe daar ook aan mee hoor! Ik ben geen haar beter dan de rest. Tot vandaag! haha. Want wat er niet in komt hoeft er ook niet uit. We gaan alleen nog maar kopen wat we écht nodig hebben, en dan ook nog ...... zo weinig mogelijk plastic.

Het was hartstikke moeilijk!!!!!







Voor mezelf wilde ik bijvoorbeeld (ineens) zo'n warme lange onderbroek kopen. Als je veel buiten werkt in de winter, is dat heel fijn namelijk.😊 Maar denk je dat ze die nog in gewoon katoen hebben?

Nee dus.

Nou. Dan maar géén lange onderbroek. Ik brei er wel een. (haha, grapje)

Ander ondergoed kun je gelukkig nog wel in katoen kopen. Maar je moet er écht naar zoeken.





De bakjes, dat was makkelijk. Bij de Blokker waren ze in de aanbieding, en nog leuk ook. Dat is gewoon van aardewerk, dus dat mag. Ze zijn erg handig en leuk om een paar zelfgemaakte sausjes op tafel te zetten, bij de borden.

Een simpele maaltijd ziet er dan ineens heel Jamie uit.





Ja en verder is het helaas bijna allemaal plastic. De wekker, de swiffer (viscose) en de pantoffels ook al.

Volgend jaar hoop ik samen met Rens van gevilte schapenvachten zelf wollen pantoffels te gaan maken. Maar dit jaar was daar gewoon geen tijd voor.

Alleen de keukendoeken, die zijn wel van katoen.





Goed. Tot zover over spullen. Want er waren natuurlijk ook weer veel andere activiteiten vandaag.

Het ziet er alleen allemaal steeds zo saai uit, ben ik bang. Ik heb echt geprobeerd om het maken van een tweede composthoop ... er een beetje sexy uit te laten zien .... haha ... maar dat is onmogelijk!

Van links een foto, van rechts, met de kippen erbij ... het is en blijft gewoon grauwe bruine compost!







Maar die compost is zo waardevol! Daar halen we volgende zomer al ons eten uit!!

Dus daar ben ik bijna elke dag mee bezig, in de winter. 't Is niet anders.

Wat ook mooi is om te zien zijn de jonge kooltjes. Ze staan inmiddels in de koude kas, omdat ze anders te lang en dun worden.






Nog even doorgroeien, en dan kunnen we een lading snijden, en eten. Als wintersalade. Heb je zelf ook kiemgroenten in de opkweek? Haal je zadenbak erbij en kijk wat je zoal op kunt kweken op je vensterbank!

Oja, en de nieuwe portemonnee?




Ik heb er eentje gevonden. Maar we moeten nog erg aan elkaar wennen .....



10 reacties:

Anoniem zei

Als je nog echt ondergoed van 100% katoen voor de man wilt kopen, dan moet je naar Zeeman gaan. Daar zijn ze nog te koop.

Anoniem zei

Hebben ze in Staphorst ( Kooiker ) of in Rouveen ( Stegeman ) geen katoenen lange onderbroeken ??
Anders bij Gezusters de Lange in Harderwijk , daar hebben wij ze enkele jaren geleden ook nog gekocht !

Groetjes,
Clazien.

Spaarmoeder! zei

Katoenen ondergoed...inderdaad een zoektocht.

Marc Dufraing zei

En de portemonnee? "Is het er eentje die geld houdt?" - zo zeggen wij dat in vlaanderen - ene die niet snel leeg geraakt ....

Wendy zei

Mijn portemonnee is ook aan vervanging toe maar ik wil natuurlijk precies dezelfde. Is er niet meer. Nu dacht ik misschien kan de schoenmaker hem een beetje opkalefateren. Ja zo een portemonnee wordt een stukje van jezelf. Hoe lang laat je de kiemgroenten worden voor je ze eet?

Groetjes, Wendy

tientonnerelf zei

Heerlijke duurzame pantoffels kun je ook kopen in Middelstum, als je nog eens in Groningen bent. Bij het 'Schapenvel'. Voor als je er zelf niet aan toekomt. Ik doe jaren met die pantoffels. En ik koop ook al jaren katoenen leggings bij de Zeeman. Het is geen thermolegging, maar ze zijn ook heerlijk warm. Groetjes !

Lies zei

In Vlaanderen zeggen wij inderdaad: 'hopelijk houdt hij geld'!
Jullie wennen wel aan mekaar... !
Lie(f)s.

Anoniem zei

hoi, maar goed dat je geen wollen ondergoed kon vinden want in de echt koude landen dragen ze geen wol want dat neemt vocht op en bevriest dan, en dan heb je echt koude benen. dus beter die thermo legging nemen. gr. Jan

Clarien zei

Haha nou da's ook wat! Bevroren benen ... Maar Jan ik wil dus geen plastic he? Thermo is meestal polyester of zoiets of iets anders met een 'Y' en dus plastic.

Ik zoek wel katoen! :)

Anoniem zei

oh, sry ik dacht dat je warm wilde blijven, mijn fout.