Een volle dag.

on woensdag 9 januari 2019



Om kwart voor zeven gaat de wekker.

Buiten razen de eerste busjes van de aannemers langs, over de weg, en de melkmachine van overbuurman staat ook al aan. Bij hem brandt om half zeven al licht in de stal.

Bij ons is dat wat later. Bella en Bonnie zijn gewend hun ontbijt om half acht te krijgen. Een halve krat gehakte pompoen, wortels en wat knollengroen. En een kwart emmertje brok, en natuurlijk hooi. En hun waterbakken worden bijgevuld.

In het donker zijn de hanen al een tijd aan het kraaien. Alle kippenbakjes worden gevuld met gemengd graan, en de waterbakken worden verschoond. Dan nog hond en kat brokjes, of vlees, en dan is de ochtendronde achter de rug. 






Brit en ik gaan op stap. Een rondje door de velden achter ons huis. Elke ochtend zien we de zon opkomen, met helder weer, en elke ochtend is dat een kadootje.

Om half negen ontbijt, en dan ga ik de moestuin in, om nieuwe groenten te halen voor de koeien. De omheining die ik vorige week maakte, had tot vandaag geen succes. Bella durft niet langs het moestuinpad naar de moestuin te lopen. Ze is bang voor de stroomdraden. Aan weerszijden.

Dus ga ik dan de moestuin maar leeghalen, en het naar de koeien brengen. Maar ..... terwijl ik in de moestuin bezig ben ..... kijk wie daar zomaar aan komt lopen!!






Komt het omdat ik daar bezig ben?

Of is het toeval?

Nou ja, hoe dan ook, ze heeft het paadje ontdekt, en dat scheelt mij een heleboel werk. Fijn! :))  Dan een ander klusje. De zon schijnt, maar het is koud weer. Echt handschoenenweer. En vind maar eens twee gelijke handschoenen in die krat!

Dus dat gaan we uitzoeken.







Van die mooie winterwerkjes zijn dat. Je ziet snel resultaat.

Na de buitenklussen was er binnen werk.

Misschien moet ik je even bijpraten over de natuurbeschermingsvereniging. We zijn erg druk met allerlei nieuwe ideeën. Zoals de zaterdagse inloop, en allerlei lezingen, en lessen geven op basisscholen, en gesprekken met de gemeente, over een bijenplan voor deze omgeving.

Maar het is wel veel. Overal liggen losse papierflodders, en in mijn hoofd is het ook een chaos. Die nog bellen, en die nog mailen, en daarvan een verslag maken, en dat niet vergeten.







Het is net als die krat met handschoenen. Alles ligt kriskras door elkaar en je kan er niks mee.

Dus, ook hier, alles uitgezocht, alle acties onder elkaar uitgeschreven. Net zoals die handschoenen,  aan wasknijpers opgehangen. Alles is op volgorde van datum in de agenda gezet, en dan is er weer overzicht.

Geen chaos meer in het hoofd, en stress.😊





Om 12.30 is het lunchtijd. Alleen voor mij dan, want de dieren krijgen maar twéé keer per dag eten. Brit vindt dat zeer oneerlijk. Ze wil ook wel een gebakken eitje tussen de middag.

En na de lunch maken we weer een wandeling. De zon staat nu op z'n hoogste punt en het licht schijnt breed en fel over de weilanden. Het gras is groener dan groen en de lucht is blauwer dan blauw.

We lopen ons vaste rondje. Langs het weilandpad naar achteren. Dan door de walnotenboomgaard van De Zonnehorst. Tussen de boompjes is rogge gezaaid.






Dan nog verder.

Daar verderop zie je onze achterburen. Die wonen midden in het veld. Echt stil.





We lopen om de twee grote waterbergingen heen. Het water in de Beentjesgraven staat hoog, en ook de waterbergingen zijn nat. Het zijn net moerassen.

Martijn heeft hier laatst sporen gevonden van een otter. Dus ik kijk steeds goed om me heen of ik ook een otter zie. Maar we zien hem niet. Je moet dan in de schemering gaan kijken, zegt Martijn.

De katjes van de Zwarte Els hangen trossendik aan de bomen. Ze zijn nu nog in ruste, maar binnenkort lopen ze alweer uit. In februari zie je hier misschien alweer de eerste bijen!





Het is echt een prachtige dag. De kleuren zijn niet te filmen zo mooi. Alles is januari fris, en ruikt heerlijk kruidig en naar zuivere ozon.

We lopen dwars door de berging terug, ik op m'n tenen in verband met gaten achterin mijn laarzen, en langs het weiland weer terug naar huis.





Dan gaat de dag ineens heel snel. De middag vliegt altijd om, omdat het zo kort licht is.

Vanmiddag is eerst de stal gemest. Ik doe dat om de paar dagen, de mest weghalen, en wat stro uitspreiden, in plaats van één keer per week een grote beurt. Het is handiger, en veel minder zwaar, als je steeds een beetje doet.

Daarna hebben we gezaaid! Echt!





Mijn nicht Mary uit Canada logeerde hier bij ons, afgelopen zomer. Zij vertelde over het nieuwe bedrijfje dat ze net was begonnen. In Canada (en Amerika) zijn kiemgroenten héél populair. En nu had zij samen met haar man de hele basement volgezet met kweektafels, met grote lichtbakken er boven, en daar ging ze kiemgroenten op kweken. Voor restaurants.

Ze wist er heel veel van en vertelde er zo leuk over, dat ik meteen dacht, dat ga ik óók doen! Zo vertelde ze dat de jonge plantjes van de zonnebloemen met name erg in trek zijn. Omdat ze gezond zijn, vol met 'goede' vetten, maar vooral omdat ze héérlijk smaken!

Inmiddels is ze allang begonnen en loopt haar bedrijf heel goed.

En wij ...... gaan vandaag dus ook een bak zonnepitten zaaien! Ik ben er erg benieuwd naar.

🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻





Ik begon met een emmer mollenaarde halen, uit het weiland. Die aarde is mooi rul gemaakt door de mol, en alle beestjes en insecten-eitjes en plantenwortels zijn eruit.

Prima zaai-aarde.

Omdat de plantjes niet zo groot hoeven te worden, want ze worden jong geoogst, doe ik er verder geen compost bij. Leek me niet nodig.





Zoals je ziet is het zaad ook niet geschoond. Het kaf zit er nog gewoon bij. Dat zal gewoon verteren. En scheelt in elk geval veel werk.

Een tweede bak heb ingezaaid met  broccoli, rode kool en rucola. Ook voor de kiemplantjes dus. Allemaal mosterd-achtigen. En erg smakelijk!

Alles afdekken met een laagje aarde, licht aandrukken. En de kap erop.






Nou daar staan ze! Boven mijn naai-hoek. Want kweektafels en lichtbakken heb ik niet. Dus we zien wel hoe dit gaat.

Dan is het alweer hoog tijd voor de dieren. Weer allemaal voeren, en op zoek naar de eieren. Dit keer lagen ze heel netjes in het binnenhok, maar ik vind ze soms op de raarste plaatsten.

Wat ik ook niet snap is dat ze nog steeds eieren leggen. Het is midwinter! In mijn kippenboek staat dat de kippen 's winters helemaal geen of haast geen eieren leggen.

Maar ja, deze kippen hebben dat boek niet gelezen, dus, weten zij veel .... (niks zeggen😊)




Ze zitten te chillen op de compost, in het avondzonnetje. Wat een leventje!

En dan is er nog ons eigen maaltje, en de kachel aanmaken, en een blog schrijven. En strijken. En dan ga ik ook chillen! 





9 reacties:

Lies zei

't Lijkt wel lente bij jou, Clarien !
Kiemzaden zaai/eet ik ook, maar nooit geprobeerd met zonnebloempitten. 'k Ben benieuwd !
Lie(f)s.

Laura zei

Beste Clarien,
Ik wil je graag bedanken voor je blog. Je laat ons zien hoe we van kleine dingetjes kunnen genieten!
Ondanks het harde werk en weinig tijd geniet je volop van het leven.
Groetjes uit zuid Frankrijk!

grandma zei

He wat weer een fijn blogje! Dat met die kiemgroente lijkt me ook gaaf zeg.
Ons kipje legt nu even niet andere jaren begonnen ze juist in januari weer. We hebben jaren gehad dat de kippen ook de winter doorlegden dan moest je er zelf als de kippen bij zijn anders bevroren ze in het hok, ze waren dan evengoed eetbaar maar kapotgevroren eieren kun je niet bewaren he 😃

Veel liefs maar weer

anja zei

Wat een heerlijk verhaal weer om te lezen! Dank je wel, dat we zo mogen meeleven, in jullie leven.

Willem zei

Ik begrijp dat het jou vooral om de kiemen en spruiten gaat van de zonnepitten en andere zaden. De gezondheidsclaim geloof ik zondermeer en de gekiemde sojaboontjes, taugé, vind ikzelf ook altijd een smakelijke toevoeging in diverse gerechten.
Maar mijn vraag is eigenlijk vrij simpel; waarom zaai je in aarde. Het lijkt me een stuk gemakkelijker als je een laag natte watten op de bodem van de zaaibak legt, waarover een rooster en daarop de zaden. Om te kiemen hebben zaden vocht nodig en warmte. Voordeel lijkt me dat je veel schoner kunt oogsten want je hebt al dat gedoe niet van de grond zeven, etc.
In commerciële kwekerijen wordt die temperatuur opgeschroefd naar ca 25 graden en wordt soms na enkele dagen al geoogst. Een temperatuur van dik 20 graden is in huiselijke omstandigheden teveel gevraagd, maar het lijkt me dat de temperatuur onder een dakraam, zoals je beschrijft, wel een graad of 15 is en dan zal de kieming langer duren. En wat ik me ook afvraag is of er in dit geval echt licht nodig is om te kiemen. Er zijn betrekkelijk weinig 'lichtkiemers' onder de zaden. Meestal zijn dat zaden die door de wind verspreid worden, maar weiger te geloven dat zonnebloemen en boontjes tot die categorie be3horen.
Over het leggen van je kippen bedacht ik dat in de jaren '50, toen mijn vader een forse hoeveelheid legkippen had, 's winters aan daglichtverlenging deed. Als hij 's morgens rond 5 uur opstond om te melken werd in beide hokken een petroleumvergasser, een lamp die enorm veel licht gaf, neergezet en als die na enige uren uitgebrand was, was er vaak ook al voldoende daglicht. In tegenstelling tot de huidige kippen moesten wij uitgaan van ruim 200 eieren per jaar per kip. Door daglichtverlenging kon dat per kip enkele tientallen eieren per jaar extra opleveren. Achteraf gezien allemaal erg marginaal, maar een ei was wel 6 cent en een liter petroleum kostte ongeveer 15 ct. en omdat hartje winter ook 's avonds de dag verlengt moest worden, leverde de daglichtverlenging pas wat op als er de ca 300 kippen een tiental eieren poer dag meer legden. Ik vermoed dat het mijn ouders het wel de moeite vonden

Yvonne zei

Al enkele jaren kweek ik in de winter kiemgroente via de weckfles methode. In een grote pot een lepel zaadjes 6 uur weken in water. De pot afsluiten met een stuk panty en elastiek. Na 6 uur weken het water afgieten en omgekeerd in een bakje zetten. Nu 2 of 3 keer per dag spoelen: water in de pot, husselen, afgieten en weer schuin wegzetten. Na een paar dagen zijn de zaden ontkiemd en gaat de pot de koelkast in en begin ik weer met een nieuwe pot.
Zo heb ik elke dag verse kiemgroente op brood. Als de pot in het zicht staat (aanrecht) vergeet ik niet te spoelen. Dit vind ik een zeer makkelijke methode die prima resultaat geeft.
Met eigen zaadjes en zonnebloempitten heb ik het echter nog nooit geprobeerd.

Clarien zei

Leuke reacties!! Dank jullie wel.

Even reageren op de vragen ...

Kiemgroenten heb ik afgelopen jaren ook veel gezaaid, net zo ongeveer als bij jou Yvonne alleen dan in van die kiembakjes. Jou methode is echt top!!

Maar de reden dat ik nu in aarde zaai is omdat dat met zonnebloempitjes nou eenmaal zo schijnt te moeten. Die hebben waarschijnlijk toch iets meer nodig dan alleen maar water, in tegenstelling tot alfafa kiemen en kiemen van erwten en bonen. Ze moeten ook iets groter worden dan 'kiem' namelijk een klein plantje.

En voor de gezaaide koolzaadjes, die zijn gewoon te klein om in bakjes met water op te kweken. Ze vallen door elke zeef heen.

Willem op zolder is het ongeveer 18 a 19 graden. Het is gewoon de bovenverdieping en het is daar net zo warm als beneden. Als de kolen zijn gekiemd gaan ze naar een koudere plek, anders krijg je lange slappe kiemen met erg weinig bladgroen. Wat juist zo gezond is. Ook ben ik nog op zoek om een soort van lichtbakje te maken voor de zonnebloemen, want die hebben wel wat meer licht nodig denk ik. Iets simpels en duurzaams, ik moet nog wat verzinnen.

Ook probeer ik alles zelfvoorzienend te doen, vandaar geen watjes enzo. Gewoon een beetje mollenaarde, haha, want dat heb je altijd wel in de winter en voorjaar. Wij wel tenminste.

Hopen en hopen en hopen en hopen en hopen hebben we daarvan! :DD

Mti zei

Ik heb, volgens mij, pas op jouw blog gelezen welke tomatensoorten je afgelopen jaar geteeld had en bij welke winkel je ze besteld had. Ik kan dit nergens meer vinden. Zou je dit nog een n keer willen opschrijven? Dankje wel alvast
Gr Marielle

Clarien zei

Ik bestel de zaden altijd bij De Bolster. Vorig jaar onder anderen het ras 'Bolstar Grande'. de andere weet ik niet meer. Maar tomatenrassen veranderen ook vaak elk jaar weer.

De Bolster heeft altijd top kwaliteit, en zelf veredeld.