Nieuwe schoenen.

on woensdag 10 oktober 2018

Soms heb je nieuwe schoenen nodig.

Voor een speciale gelegenheid, zoals een feest, een bruiloft, een nieuwe baan, offe ..... een nieuwe jurk. Waar je geen bijpassende schoenen bij hebt.

Dan moet je echt nieuwe schoenen hebben! 😊😊

Zo had ik vandaag ook een speciale gelegenheid. En had ik ook echt nieuwe schoenen nodig.

Maar laat ik even bij het begin beginnen. Want het begon vanmorgen met Hendrik Jan. Hij is een fijne hulp. Samen met Hendrik Jan dat tarweveldje snoeien. Je weet wel, waar dat onkruid zo hoog stond.

Eerst dat groen goed kort knippen, HJ deed het meeste werk. Daarna, een laag compost erop, dan doorspitten, en dan uitharken. En ook schoffelen. Een heel gedoe dus. Maar ja, tarwe vraagt een flinke bemesting, op zandgrond, en voor een kilo of vijftig aan mooie tarwe, volgend jaar, moet je wel even je best doen.

Dus, we waren samen aan het werk.


Op de foto hierboven zie je misschien al wel dat er een probleem zit aan te komen.

Zie je het?

Ik heb het hele veld omgespit, maar er zijn geen paadjes. Ik wil namelijk geen paadjes op een graanveld. Want dan gaat de tarwe daar platliggen. Ik wil een mooi aaneengesloten veldje.

Maar ..... geen paadjes ..... dan kan je er ook niet op lopen! Want er gelden op Moeskers Moestuin  hele strenge regels op veldjes, die net gespit zijn .... daar mag absoluut niet op gelopen worden!! Want dan is al het werk voor niks. Elke voetstap drukt de grond weer dicht.

Maar er moet op dat veld nog worden geschoffeld en geharkt! Oh oh, wat nu. Nou, nieuwe schoenen dus!!


Haha, wel leuk, maar toch niet zo geschikt geloof ik. Nou misschien wel voor het poten van de knoflook, om gaatjes in de grond te maken. Maar niet om mee op dat tarweveld te lopen.

We moeten wat anders verzinnen.En dit is het geworden! Plankklompen!!

Niet zelf verzonnen hoor. Bij Land en Boschzigt, waar ik ooit stage liep, daar hadden we die ook. Daar mocht je mee over het land lopen, want dan wordt je gewicht verdeeld, en dan trap je de grond niet dicht.

Gewoon. Twee klompen en daar schroef je twee plankjes aan vast.

Zorg dat de schroeven niet te lang zijn, dat ze niet in de klomp door de zool heen steken. Want dat loopt niet lekker. 😁


Dus. Nieuwe schoenen. Nu kan ik dwars over het veld lopen en schoffelen.

Het is wel weer even wennen, met die planken eronder. Ik heb ook per ongeluk vrij zware plankjes gebruikt. Maar kapot gaan zal het niet snel.

We kunnen weer verder. De hele dag op dat veldje. Pffff. Aan het eind van de dag is driekwart af.

Na zo'n dag van allemaal serieus werk, met aarde en zware kluiten en spitvorken en nogal lompe plank-klompen, is het een verademing om 's avonds een beetje dom te sparren, achter de laptop.

Bijvoorbeeld, bedenken of die plankklompen nou niet een beetje charmanter kunnen ...

😊😊


👠👠👠👠👠👠👠👠👠👠


6 reacties:

Ton zei

Hoi Clarien, Een likje verf doet wonderen. Met groeten Ton

Willem zei

Zo lang Hendrik-Jan maar scherp blijf is er heel goed mee te werken en hij blijft gemotiveerd als hij tijdig enige splint toegevoegd krijgt en wil bij tijd en wijle even de bol gestreken worden (met een wetsteentje bijvoorbeeld)

plankjes onder de klompen ken ik uit verhalen uit de tijd van de vervening. Om extra draagkracht te creëren deden veenarbeiders iets vergelijkbaars onder hun klompen. De sneeuwschoen werkt volgens hetzelfde principe; oppervlaktevergroting en daardoor drukverlaging. Ik verwacht wel tzt een charmanter ontwerp van de plankjesklomp. bijvoorbeeld met een elegant, doch doelmatig blokhakje om te beginnen.
Je ziet, de onderwijzer die ik nooit geweest ben, komt bij tijd en wijle even om de hoek kijken.

Clarien Cornelisse zei

Ik ga m'n best doen! :D:D

Anoniem zei

Hallo Clarien

Vandaag een stukje over u in de Stentor
blz: 12 Stad en Streek

Leuk verhaal, Brigita

Lies zei

Echt zware arbeid, Clarien, gebeurt wel meer bij jou, maar voor ons is 't genieten van je log... !
Tekentalent heb je ook !
Lie(f)s.

Helena zei

Haha Klarien. Alleen de klompen nog rood verven en het plaatje is compleet.