Fikkie stoken.

on dinsdag 30 oktober 2018




Ik ben er nog speciaal voor naar de winkel geweest, vanavond, want ze waren op.

Lucifers.

Je staat er eigenlijk nooit bij stil, bij lucifers, totdat ze een keertje op zijn. Net als dat zout, laatst. Maar om een mooi fikkie te stoken, heb je ze toch echt nodig. Paul en ik maken er haast ruzie om wie het vuur mag aanmaken 's avonds ... zo'n leuk werkje is dat.





Beginnen met een krantenprop, Daaromheen een tipi bouwen van droge dunne houtjes, en daaromheen wat grotere blokjes. Maar nog niet van die hele dikke. Die komen later pas, als het vuur goed heet is.

Dan de fik erin. En wachten. En kijken.




Het eerste jaar dat we hier woonden hebben we veel hout gekocht. En geruild, voor pakketten hooi. Ja, toen was er nog geen koe.

Maar dit tweede jaar is er al veel meer eigen hout. Het is meest snoeihout, dus niet van die dikke blokken, maar middelgrote takken. Die branden erg goed, als ze een jaartje hebben gelegen. En verder afvalhout, van de verbouwing en van pallets.

Langzaam vat de tipi vlam. Vlam na vlam kruipt omhoog en het vuur wordt steeds heter en steeds groter. Het is een mooi gezicht. 




Vlammen, daar kan je lang naar kijken. Verveelt nooit.

Lang leve het kachel seizoen!




5 reacties:

Annemieke zei

Leuk, hier ook een fanatieke kachel stoker. Kijk eens op kachel aansteken volgens de zwitserse methode. Dan zakt het vuur van boven naar beneden en dan krijg je met aansteken een schonere verbranding.
Groetjes Annemieke

Lies zei

Zalig moment, als 't koud wordt/is...
Lie(f)s.

Marie-Louise zei

Heerlijk he, de kachel. Wij genieten er ook iedere avond weer van. Ook ik gebruik de zwitserse methode. Dus dikke blokken onderop en het kleine spul juist bovenaan. Werkt perfect. Ik hoef ook bijna nooit de ruiten schoon te maken omdat de kachel heel schoon brand.

Ton zei

Hoi Clarien, Ook hier een fanatiek stoker. Heerlijk om te doen en om naar te kijken. Vind het gestaar in de vlammen interessanter dan tv kijken, rustgevender ook. Onze kachel staat inmiddels in Spanje en daar is het stookseizoen wel wat korter. Vanuit de reacties ga ik ook die zwitserse methode proberen. Met groeten Ton

Clarien zei

Ja Ton ik heb het ook geprobeerd vanavond .. de Zwitserse methode! Het is echt top het ging heel goed!

Dank jullie wel Annemieke en Marie-Louise!