De stoel.

on maandag 8 oktober 2018




De stoel die in de keuken staat, is favoriet van ons allemaal. Hij zit echt heel lekker, en je zit er heel mooi centraal, je kan alles zien.

Soms, als we 's ochtends de kamer binnenlopen, dan sluipt er een stille donkere gedaante van de stoel af, en sluipt stilletjes naar de mand en gaat daar gauw liggen. Niks aan de hand.

Het is Brit. Zij slaapt soms stiekem op de stoel. Wat niet mag. Maar ja, wij zijn er toch niet bij, 's nachts.

Aandoenlijk vind ik dat. Ik doe altijd net alsof ik het niet zie. Maar de zwarte haren in de stoel zie ik wel. Soms zitten er ook van die haren op de bank. Hoe dat nou weer kan??






Ik heb niet echt een verhaal vandaag. Wel wat foto's. Zoals die van de verjaardag van Hillie gisteren, onze lieve buurvrouw. Ik ging daar even heen met een kadootje, en kwam met een pan soep weer thuis.

'Voor Paul. Omdat hij ziek is. Een pannetje kippensoep. Met verse kip en verse groente.'

Waardevol hoor, buren.







En foto's van de zeep, waar ik de was mee deed, vandaag.

Mijn zelfgemaakte wasmiddel was op. Maar er was nog een pak met wasnoten. Heb je daar wel eens mee gewassen? Dat spul maakt wonderbaarlijk goed schoon!! Je doet wat noten in een katoenen zakje bij de was, en het schuimt als een tierelier!

Dat zakje noten kan je een keer of drie, vier gebruiken. Ik doe er de hele maandagochtend was mee, met acht van die noten. Alle beddengoed en kleding. Bont en wit en alles!

Puur natuur!





 





Maandag ...... huishouddag.

We hebben de houtkachel weer aan. En op maandag worden ook die ruitjes schoongemaakt. Dat gaat gewoon met water, kranten, en as. Witte as. Want ook witte as schuimt heel goed.

Die as, daar maakte ik ooit zeep van. Van as en vet. Ook puur natuur. Maar de laatste jaren komt het daar niet van, omdat ik die as heel hard nodig heb op de tuin. Alle hout-as gaat op de compost. En de tuin krijgt zodoende een schat aan kalium.

En wij krijgen dat ook weer binnen.

En dat allemaal ... gewoon ... uit je kachel!!




 

Als je de kachelraampjes hebt schoongemaakt met zo'n doekje, en dat doekje is flink vies, dan kan dat gewoon in de witte was. Want raar maar waar, dat hele vieze doekje, vol met as vlekken, dat maakt je was juist extra schoon.

Zo was ik vandaag dus weer aan het huishouden. Het hele huis een beurt. De bedden, de kamers en de keuken, en de zolder.

Daar nemen we meteen de tomaten mee die gerijpt zijn. Niet alles rijpt. Sommigen rotten gewoon. Die gaan ook mee.







En helemaal aan het einde van de dag was er nog een uurtje voor wat tuinwerk.

Even Bella en Bonnie aaien. Met een kop koffie bij de kippen zitten. De laatste groene bonen en de flespompoenen oogsten.





En dan tot slot ... wat schaft de pot?

De kippen leggen weer eitjes. Dat hebben ze een tijdje niet gedaan. Dus nu kunnen we weer quiche eten. Die quiche daar gaat vandaag een flinke bos snijbiet in. En nog heel wat meer.

Maandag is namelijk ook restjesdag. Dat was vroeger bij ons thuis al zo, mijn moeder maakte op maandag ook de kliekjes van het weekend op. Ik neem alle restjes groente die er nog zijn uit de koelkast, en wat gare rijst, die ook is overgebleven van het weekend, en dat gaat allemaal in de quiche.

Superhandig, zo'n quiche!







En ook altijd lekker!

En de stoel ..... is weer schoon. De hoezen zijn gewassen, de zwarte haren zijn verdwenen. Helemaal fris en schoon weer, die oude trouwe stoel.





5 reacties:

Lies zei

Een leuk/mooi maandagavond-blogje, Clarien.
Lie(f)s.

Willem zei

Het pannetje kippensoep. Ik moest meteen denken aan een liedje uit het begin van mijn kamertijd, midden jaren '60. Als ik het goed heb van Esther Ofarim over "een Jiddische mémé" die altijd zo goed voor je zorgde en als je ziek was een pannetje kippensoep voor je maakte. Volgens verhalen die ik er later over las scheen dat het universele medicijn te zijn voor alle kwalen die een joods kind kon overkomen.
Hier vond ik het gewoon lief en werd waarschijnlijk nog ingegeven door een stukje naoberschap.
Als het geen oervervelend en naar mens is; koesteren zo'n buurvrouw.

Dufraing Marc zei

Hoi Clarien,
als je snijbiet gebruikt in je quiche - wat doe je er dan mee - eerst aanstoven of niet? Je andere groenten hebben al een bewerking ondergaan (als ik het goed zie ...)
Ik heb hier in FR nog veel snijbiet staan en wil het wel eens proberen.

Anoniem zei

Als je wasnoten gebruikt bij lichtgekleurd wasgoed, moet je ze wel direct na de wasbeurt eruit halen hè? Anders geven ze bruinige vlekken op het wasgoed.
Geniet van jouw blog!
Grtn. Truus

Clarien zei

Marc ik stoof het inderdaad eerst. Dat doe ik altijd met groenten die in een quiche gaan anders duurt het zo ontzettend lang om te garen. Met gestoofde groenten is hij meestal in een half uur wel gaar.

Als vulling stoof je dus die groenten en wat rijst, met knoflook, uien, wat peper en zout. Dat gaat in de bladerdeeg, en dan een saus erover van flink wat geklutste eieren en een stuk verkruimelde blauwe kaas. Dan een dik half uur in de oven op 200 graden.

Zo kun je heel wat snijbiet wegwerken! :)

Truus, dankjewel!