Trekkeeeeeeeeeeen !!!!

on zaterdag 20 oktober 2018





De heide.

Zo'n heel bijzonder Hollands landschap, met van die mooie planten die in het najaar paars bloeien. Soms met de felgele brem ertussen, en het wit en rose van bloeiende bramen.

De heide is een hele belangrijke voedselplek voor bijen en vele insecten. Maar het is ook een belangrijke plek voor mensen. Als je door het bos wandelt, is het altijd prachtig als je ineens over zo'n stuk mooie bloeiende heide loopt, midden in het bos.

Soms zijn er nog schapen te vinden ook, op de heide.








Maar bij ons in het Staphorster bos, zijn er géén schapen op de heide. En daardoor groeit de heide dicht. Want eigenlijk ... is de heide geen natuurlijk landschap. Het is ontstaan door de mensen. Door hoe vroeger het landschap werd gebruikt.

En als we niks doen aan die heide, en er zijn ook geen schapen die de heide in stand houden, dan is er in een paar jaar niks meer te vinden van de hei. Dan is dat allemaal bos geworden.

Oók mooi natuurlijk.

Maar mensen worden blij van heidevelden, en vele insecten ook, dus proberen we om hier en daar stukken heide in stand te houden. Hoe? Nou, door de jonge bomen eruit te trekken.

 
 




Met de Natuurbeschermingsvereniging doen we dat het liefst met zoveel mogelijk kinderen erbij. Die vinden dat leuk en stoer, en leren zo tussendoor wat over de natuur.

Dus, dat waren wij aan het doen vanochtend. Boompjes trekken!








Iemand kwam met een paddenstoel aan ..... per ongeluk kapot gegaan bij het uittrekken van een dennenboompje.

Geeft niks, we kunnen hem wel weer zaaien! Zei iemand anders. En er werd gezocht naar mooie koele vochtige plekjes, en de paddenstoel werd in parten verdeeld en uitgespreid over de hei. Mooi toch?

Kijk dit was mijn maatje vanmorgen! Samen hebben we vele vele kleine boompjes, en ook wel wat grotere, uitgetrokken. Zij door te steken met de spade, en ik dan trekken. Of andersom.






Na afloop, snert, en roggebrood met spek.

Ik kan je zeggen na drie uur flink trekken aan die bomen gaat dat er wel in. Niemand die piezelde met het eten, het verdween als sneeuw voor de zon.






Fotootjes van vóór en ná, van hoe de heide veranderde onder onze handen, heb ik helaas niet gemaakt. Maar misschien zit Mirjam die hier te maken .....

**********


En weer thuis haalde ik de gedroogde tomaten uit de oven, die vanmorgen nog een tijdje mochten verder drogen, op 80 graden.

Ze zijn goed gelukt, maar ik doe het niet weer op deze manier. Tomaten en pruimen hebben zoveel vocht, dat duurt enorm lang om die elektrisch te drogen, en dat is me niet duurzaam genoeg. Het kost teveel stroom. 

De pruimen had ik dit jaar allemaal in de zon gedroogd, op het dak, dat gaan we volgend jaar dan ook maar met de tomaten proberen.





Je kunt gedroogde tomaten bewaren in olijfolie, in de koelkast. Ik weet eigenlijk niet precies hoe lang. Twéé van de drie potjes heb ik daarom maar gewoon in de vriezer gezet. 

Oja ... en ze waren ook erg lekker. Wat dat betreft was het zeker wel de moeite waard! 

Vanmiddag hebben we aan een nieuwe omheining gewerkt. Dat wil zeggen .... ikzelf keek vooral toe, en sjouwde wat met zand en emmers water. Voor de hoekpalen. Grote bielzen die goed stevig in de grond moeten staan, met water en zand versterkt.

Het wordt een logeerplek voor Bella en Bonnie, bij overbuurman Wim. Hij heeft nog volop gras en kruiden op zijn landje en daar mogen onze koeien een paar weken naar toe!












Mooi om te zien.

Met hergebruik van prikkeldraad, en met alle palen die er nog waren, en van die ogen waar wit stroomdraad doorheen kan, wordt alles netjes afgerasterd.

Hopelijk kunnen ze volgende week daarheen verhuizen. Hoe we dat precies gaan doen weet ik ook nog niet, maar komt tijd komt raad.

Pina was ik kwijt, vanavond. Ze was niet te vinden in het nachthok en ook van Kwik Kwek en Kwak geen spoor.

Bleek dat het viertal al naar buiten was!! Huh ... viertal?






Er is er nog eentje bijgekomen. Een pikzwart kuikentje.

En fel dat die kleine opdondertjes zijn! Ze pikken gewoon hun graantjes mee tussen alle volwassen kippen en de hanen, ner-re-gens bang voor!

Daar kunnen we nog wat mee beleven, met dat kwartetje! 😊

🐤🐤🐤🐤


Tot maandag!


3 reacties:

Lies zei

Wat een héérlijke dag, ook voor die kinderen ! Mooi werk verricht, Clarien !
Misschien probeer ik 'die tomaten' wel eens.
Bella en Bonnie even op reis...
Dat worden flinke kuiken(tje)s !
Lie(f)s.

Willem zei

Gedroogde tomaten in olie kun je naar mijn mening, in de koelkast of in goed gesloten potten, bewaren tot de olie ranzig wordt. En dat kan wel enige tijd duren, zelfs als het potje geopend is. Dan zal een koele temperatuur de houdbaarheidstermijn wel verlengen.
Aan al die houdbaarheidstermijnen die er van fabriekswege opgezet worden hecht ik maar beperkte waarde. Zien, voelen en ruiken zijn minstens zo belangrijk dan die wettelijk verplichte datum. Al moet ik wel zeggen dat het laatste bij mij niet meer zo goed werkt omdat ik 20 jaar geleden, na een ongeval, een groot deel van mijn reukvermogen ben kwijtgeraakt. Koken doe ik dan ook op gevoel en zet de kruiderijen wel op tafel. Meestal gaat het wel goed.

Petra1945 zei

O wat leuk, vier kuikens in vier verschillende kleuren. Hoe heet zwartjan? Kwok dan maar?