Impulsief.

on maandag 29 oktober 2018




Je geld .... kun je maar één keer uitgeven.

Dus moet je daar wel een beetje over nadenken. Wat koop je? En vooral, wat koop je toch maar niet? Over het algemeen zijn Paul en ik niet van die 'impuls' kopers, maar ik moet eerlijk zeggen, soms ook weer wel. Vooral ikzelf. En vooral ... de  laatste tijd.

Dat komt omdat ik hier op het platteland echt mijn draai heb gevonden. Ik hóór hier. In het Gooi had ik niet zo'n last van impulsieve aankopen. Mode, exclusief eten, cosmetica, interieur, het laat me vrij koud. (dutmieniks, zeggen ze hier 😊)
.    
Maar hier ligt dat heel anders. Ik vind alles leuk! En word ineens hebberig. Van simpele dingen, zoals een mooie grote ton voor veevoeder. Of zaden van bepaalde bonen, of een mooi stuk gereedschap.





Zo kan je zomaar ineens verbaasd staan over jezelf. Dan dacht je altijd dat je een sober en niet-materialistisch persoontje was .... maar dat kwam gewoon omdat je tussen spullen zat die je niet boeiden.

Ga je ergens anders wonen, en blijk je gewoon een grote hebberd te zijn. En last te hebben van impuls aankopen.

Tot nu toe valt de schade gelukkig mee. We hebben een jaarlijks budget voor gereedschap en verbouwingen, en dat is nog nét niet helemaal op, voor 2018.

Maar toch, de tuinfrees (rond de 600 tot 800 euro) komt er niet. Dat was ook zo'n impuls, vorige week, toen ik het spitten even spuugzat was. En je bent hier omringd door zoveel mooi gereedschap, dan komt de verleiding om dat ook te kopen. Maar dat roggeveldje gaat gewoon nog even met de hand. En in het voorjaar, als het Grote Spitwerk weer begint, dan huur ik gewoon zo'n frees, voor een week.

Dat scheelt onderhoud, en plek, om zo'n ding te stallen, en ook heel veel geld.

💰💰💰💰💰💰💰💰



Liek en Lien hielpen vanmorgen even met boontjes doppen. Zegt Lien ineens, mam ik hoor een raar geluid!


 


Ik dacht dat het kwam door haar blessure. Want ze heeft zondag een stok flink hard op haar oogkas gehad, bij het spelen met Brit. En ze heeft er erg hoofdpijn van. Gelukkig géén beschadiging van het oog, we zijn al bij de dokter geweest. Maar, ik dwaal af.

'Ik hoor niks.' zei ik.
'Ja maar mam jij bent ook doof.'

Nou, dóóf, nee hoor, een beetje hardhorend misschien. Maar wat Eline hoorde was het open knisperen van de bonendoppen. Als die gedopt zijn, draaien de droge hulsen langzaam open, en dat maakt een geluidje.

Schijnt. (Ik hoorde het niet.)







Jaja het was weer echt een maandag. Huis, tuin, was, dieren, klusjes, zoals zaden en tomaten bergen, en helpen met de omheining voor de koeien.

Die koeien, en alle dieren die we hebben, dat is ook zoiets. Die kwamen hier allemaal zo snel.

Goed en lang over nagedacht? Nou neu, niet elke keer.
Impulsief? Ja, een beetje wel. Soms.

Als ze er eenmaal zijn, dan verandert je leven voorgoed. Als je dieren hebt, dan verandert er iets van binnen. Je krijgt er verantwoording bij. Je moet voor ze zorgen. Ze zijn totaal van jou afhankelijk.







Dieren zijn een verrijking. Ze leren je veel, ook over jezelf. Ze leven instinctief en daar kan een mens veel van leren.

Instinctief, misschien wel beter dan impulsief. 😊


🐂🐄🐓🐤🐮🐶🐱




4 reacties:

Lies zei

Lien heeft gelijk, Clarien ! Maar niet alle boontjes zijn lawaaierig, hahaaa… !
Af en toe impulsief kan ook leuk zijn...
Zie die drie kleine schatjes eens op jouw hand... !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Dat lijkt me een goed besluit, zo heb je ook nog twee andere voordelen bij het huren. Je hebt namelijk geen onderhoudskosten en afschrijvingskosten. Slim van je. 😉

tientonnerelf zei

Goed idee, om te huren. Misschien kun je ook wat met jouw buurman regelen. Maar iig is het heel fijn, dat je daar zo op je plek bent !

Anoniem zei

Impulsief is niet zo verkeerd. Je kan ook te lang over iets nadenken en dan wordt het 'm niet meer. Kan me goed voorstellen dat je dat gespit zat bent. Ik heb er zelf ook een gruwelijke tegenzin in.. En een frees lenen of huren is ook een vorm van duurzaamheid. Supertof dat je daar goed kan aarden en je jezelf ook zo kan voegen op die plek! Beterschap voor Lien<3