Licht tanken.

on woensdag 6 juni 2018
Op maandag bedacht ik me dat het weiland wel een keertje gemaaid mocht worden. Want het gras was erg lang. Het viel zelfs al bijna om. Vorig jaar heb ik me niet zo met het maaien en het hooien bemoeid. Dat werd door anderen gedaan.

Weet je wel wat dat is? Hooien? Dat is dat je het gras op het weiland afmaait, en het dan een paar dagen laat liggen. Vaak omschudden. Drogen drogen. Het moet echt met droog en warm weer. En dan maak je er hooipakketten van. Als wintervoer voor de dieren. En als bedding.

Het hooi moet kurkdroog zijn als je pakketten maakt. Als het nog wat vochtig is kun je er beter balen van maken. Je weet wel, die plastic dingen die je zomers op weilanden ziet liggen. Dat mag wel iets vochtig zijn en een beetje broeien.

Maar dat wil ik niet. Balen. Dus .... hooien, en pakketten maken. Deze week!
Wij kunnen dat niet zelf want we hebben daar de machines niet voor. Dus, iemand anders gevraagd om te helpen. En gelukkig konden ze ook nog deze week, want het moest natuurlijk meteen.

Maandagavond kwam al iemand maaien. Dat gebeurt met de trekker met een cyclo-maaier erachter. En dinsdag kwam iemand twee keer 'schudden'. Dan wordt het gemaaide gras omgeworpen. Met zo'n schudder achter de trekker dus.

Je moet dan de randen naar het midden toe bijharken, anders blijft daar het gras liggen. Dat moet met de hand dus daar kon ik mee helpen. Goed kijken hoe de boer dat doet, zoef zoef met zo'n grote hark heel vlak over het gras heen bewegen.

Mooi werk. In de juni zon, op een groot stil land. Met de heerlijke geur van vers hooi.

Vandaag is er nog een keer geschud. Maar ik was inmiddels met Miriam op de moestuin aan het werk. In de bonen.Het is heel raar.

Ik heb heel veel bonen gezaaid, begin mei, maar er komt haast niks op. Hier en daar een boon. En hele stukken blijven kaal. Hoe dat kan? Geen idee. Muizen misschien.

Verder stond er veel onkruid, en moesten er weer ijzerdraden en touwtjes gespannen. Dat deed Miriam, en ik wiedde het onkruid en zaaide nieuwe bonen. Nu maar weer afwachten of het opkomt. Zo niet, dan zaaien we gewoon nog een keer. Uiteindelijk komen ze wel hoor, die bonen.

Vervolgens het koolvak aangepakt.

Ik heb een plaatje voor en na gemaakt. Hieronder. Maar je ziet dat het op de tweede foto niet allemaal mooi zwart en netjes is. Al het onkruid en het doorgeschoten gewas ligt nog op de grond tussen de planten. Misschien een rommelig gezicht, maar je bodem wordt er zoveel beter en gezonder door.

Het is dus eigenlijk composteren ter plekke. Niet op een aparte composthoop. Scheelt een boel werk. Probeer het maar. Alleen het kweekgras, dat gooide ik op het pad. Dat wil je niet op de bedden houden.

Vanmiddag hoog bezoek van 'mede blogger' Willem!

Hij was op doorreis en kwam even aan. Met mooie planten (Agapanthussen) en twee zelf gestekte druiven. Voor langs de paardenbak randen. Dankjewel hoor!

Oh ja ... en ook nog wat te lezen. Ik vind het altijd zo lief als mensen spullen brengen. Maar ook zonder spullen ben je welkom hoor! Je vindt me achter op de tuin. 😊Echt een boekje voor een drukke tuinder. Namelijk ... korte verhalen!

Ik ben er nog niet. Gisteravond (jaja het was een drukke week) hadden we een inspirerende bijeenkomst met drie natuurverenigingen uit de streek. Wijzelf dus, en de vereniging uit het Reestdal, en die uit Zuidwolde.

Krachten bundelen, en van elkaar leren. Daar moeten we het van hebben, willen we de clubs vitaal en daadkrachtig houden. Het is niet zo eenvoudig om de leden van je vereniging te enthousiasmeren. Mensen hebben het allemaal zó druk. Met van alles.

Nou, er zijn veel plannen gesmeed, we hebben veel tips gekregen! To be continued!

Vanavond dronken we koffie in de tuin. Bij de rogge. In het juni avondlicht.

Juni is de lichtste maand. Ga vooral zoveel je kunt naar buiten. Licht tanken! Sla de zonnekracht op in je botten en in je geest.

Planten doen dat ook. Die tanken al dat licht gulzig naar binnen. En worden sterk en voedzaam.

Licht tanken is heel makkelijk.

Ga gewoon ergens liggen. Buiten. Na vijven, als de zon wat milder is. Met zoveel mogelijk blote huid. En dan maar tanken

Je kan rustig een tukkie doen. Of kijk naar de lucht. 3 reacties:

Renske zei

Heeft Willem ook een eigen blog?
Heerlijk om licht te tanken, maar wel goed insmeren voorals je tijdens het licht tanken in slaap sukkelt. ;-)

adelheid zei

Dus jouw bonen doen ook gek! Gelukkig maar, ik dacht dat het aan mij lag. Ik heb ook al meerdere keren gezaaid, en zo nu en dan komt er een boontje op. Bij de erwten trouwens hetzelfde verhaal. En de tuinbonen worden van de struik af gegeten, geen idee wie dat nou weer doet! Zou een eekhoorn tuinbonen lusten? Die komt elke dag een wandelingetje maken door de tuin. Muizen heb ik hier nog niet gezien.
Knap van Willem, Agapanthus stekken! Van de Agapanthussen die vroeger op het landgoed waar mijn grootouders woonden, stonden, worden nu nog steeds stekken doorgegeven in de familie. Mijn opa was trouwens de tuinbaas, geen eigenaar hoor :D
Geniet van de junimaand!

Clarien Cornelisse zei

Nee Renske maar hij is een soort spontane gastblogger geworden hier. :D

Adelheid ik ben benieuwd naar die bloem. Ik kende ze nog niet.