Vloertje leggen.

on zaterdag 9 juni 2018
Vandaag, zaterdag, had ik geen enkele afspraak en was er eindelijk tijd om iets te doen wat heel hard nodig was, maar waar steeds geen tijd voor was. Het is namelijk zo ... dat Meneer en Mevrouw De Bruin  (de ratjes) weer regelmatig het kippenhok bezoeken.

Het kippenhok heeft aan de onderkant gaas, en daarop ligt een laag zand. Maar mevrouw en meneer graven daar enorme tunnels onderdoor en al het zand zakt steeds weg. Ze zijn nogal dol op de kippenmest, die door het gaas heen naar beneden zakt.

Daar moet dus echt iets aan gebeuren. Een echte houten vloer moet in het kippenhok komen.

Maar eerst moest het gewone dagelijkse werk worden gedaan. Dieren verzorgen. Wandelen met Brit. Vloeren dweilen, bedden opmaken, afwassen, manden luchten, ontbijten. Die dingen.

Ook liep ik vanochtend een rondje over de tuin.

Dat was héél speciaal ... want voor het eerst liep ik alleen maar ... te genieten! Ik heb nu rust, nu de basis voor de tuin gelegd is. De drukke zes weken van mei zijn zo'n beetje geweest, en nu komt de tuin, en ik dus ook, een beetje tot rust.

Pfjoe hee.

Nou ja, niet dat er niks meer te doen is, het blijft aanpoten hoor. Een moestuin is nou eenmaal veel werk. Hoe je het ook bekijkt. Vanochtend weer drieduizend (ofzoiets) larven uit de aardappels gehaald. Wat een bende coloradokevers zijn er toch dit jaar. Ik hoor er iedereen over.

Er zijn wel middeltjes tegen, maar die zijn vaak weer giftig voor bijen en andere insecten. Oja en voor mensen ook, trouwens.

Willem opperde gisteren in de reacties om ze aan de kippen te voeren. Helaas ... de kevers zijn zó giftig dat de kippen ze niet eten. De kever eet het giftige aardappelloof, en is daardoor zelf ook niet te eten. Hij heeft eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Daarom is het zo'n lastige jongen.

Dus ... elke dag de piepers in, en kevers rapen. Gooi ze maar in een emmertje water. Zwemmen kunnen ze niet.
Hierboven zie je de oogst van vanmorgen.

Maar goed. Genoeg daarover. We gingen een vloer leggen!

Eerst ging ik met een sterke bak koffie bij de kippen zitten. Om het hok op te meten. En om op zoek te gaan naar houtplaten, die daar precies in zouden passen. Want ik wou de spullen gebruiken die er zijn. Niks kopen. We hebben zoveel resthout, dat moest toch lukken.

In de hoek met houtresten vond ik een paar platen. Allemaal nét te klein of nét te groot. Maar misschien ... met een beetje puzzelen ....

Meten en meten .... en dan denk je ... hee die plaat die past precies!!!! Maar dan is het toch net weer twee of drie centimeter te groot.

Goed opmeten, dat is ook een vak apart!

Dus dan moet er weer een randje af gezaagd.


Als alle platen min of meer op maat zijn gezaagd, dan gaat het gebeuren! Eerst alle rommel uit het hok, en dan gaan er een paar kruiwagens met zand in, en wordt alles uitgeharkt.

Het is bizar wat die ratten hebben gedaan, overal waar ik loop in het kippenhok, zak ik heel een eind omlaag in het zand ... de Grotten van Han zijn er niks bij! De grootste grotten complexen van heel Europa, die zitten gewoon hier bij ons onder het kippenhok. We kunnen er wel een attractie van maken!

Steeds meer zand erin, en nog meer en nog meer, en dan is het wel genoeg.


Van de leuningen van onze oude trap maak ik steunbalken om die houten platen op te leggen. Eerst op maat zagen, en dan in de lengte in het kippenhok leggen op de zandvloer. Oja, en dan moeten ze toch in tweeën gezaagd, want anders kunnen ze niet naar binnen ...

.... zo leer je weer heel wat! 😊

Kijk en daar ligt de vloer! Een hele solide houten vloer is het, en helemaal dicht. Nu kan er geen enkel beest meer naar binnen komen door de vloer!

De platen liggen los, want misschien moeten ze er wel een keer uit om weer het zand aan te vullen.

Daarna gaan er twee royale bossen stro op, van dat mooie lange goudgele stro. Waar we hoeden van wilden vlechten enzo ... maar daar helaas geen tijd voor gehad.

Nu komt het mooi van pas voor de kippen.

De kippen zijn trouwens erg opdringerig de hele tijd. Ze willen steeds naar binnen. Kijken. Hoe de nieuwe vloer wordt.


En dan is het klaar.

Ik ben er weer heel blij mee. De kippen veilig, en de ratten hebben hier nu niks meer te halen. Het laatste deel van het zand daar gaan we de buitenrand nog mee verhogen, maar niet vandaag. Want de kippen hebben veel stress gehad door mij, en willen nu lekker op stok in het hok met de nieuwe vloer.

De zeven kuikens, waarvan de moeder is gaan lopen, die kruipen als eerste naar binnen. Ze durven nog niet bij de 'grote' kippen, in het nachthok, en kruipen diep weg in het stro.

Ze zijn zo lief. Ik ben echt aan ze gehecht. We hebben er al vier aan iemand beloofd, maar het zal moeilijk zijn om afstand te doen. Kijk hoe lief ze gaan slapen. De twee haantjes vooraan, die houden de wacht.

En dat was dan mijn zaterdagklus. Hoe was jou zaterdag? Heb je geklust, of gerust?

Ik wens je een hele mooie zondag.
🔖🔖🔖🔖🔖🔖🔖🔖10 reacties:

Renske zei

Wat zijn ze lief he, de kleintjes. Dat is een mooie vloer geworden. Ik ben benieuwd wat de ratten nu gaan verzinnen om bij de kippenmest te komen. Afwachten dus.

Ik heb vandaag de witte was en een lichte bonte was gedaan, een roze bessenstruik in een grote pot gezet, verder een munt plant overgepot. De oude rozemarijn weggegooid en in deze plantenbak een tijmplantje, een citoentijmplantje en een rozemarijnplantje geplant.

Ik had trouwens oud zaad (uit 2015 en 2016) gevonden en deze had ik paar weken terug maar gewoon gezaaid. Weg gooien kan altijd nog wel. Ik had op je blog gelezen dat oud zaad zijn kracht verliest. Daarom had ik eigenlijk verwacht dat niets zou opkomen, maar alles zaadjes doen het. Ooo, daar had ik niet op gerekend.

Vraagje, ik heb een maand terug een oude ui met groen in een bloempot gezet. Puur uit nieuwsgierigheid om te kijken wat hij ging doen. Groeien dus, er komt steeds meer groen bij. Maar hoelang moet een ui in de grond zitten en hoe weet je wanneer hij geoogst kan worden?

edith zei

Hier ook een hele drukke dag maar dan heel anders. Onze dochter moest golfsurfen met het surfproject (surfen voor kinderen met een beperking) en onze zoon moest in de middag een toernooi voetballen en daarna bbqen bij schoonmoeder vanwege haar verjaardag. Moet naar bed maar ik moet moed verzamelen om op te staan.

Oja de buxusmotten worden door de koolmezen, mussen en merels opgegeten. Er zijn heel veel vogels in de tuin.

Elzemarie Boender zei

Ook geklust. We brengen nieuw leven in een oude stacaravan die ergens prive staat. Vandaag een nieuw kozijn gemaakt. Nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Gelukt! Nu nog een uitzetraam er in maken. Ook nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Je kippenhok wordt prachtig zo, een echt fort!

Dufraing Marc zei

Gisteren veel geklust in de moestuin hier in FR - was ook nodig na een afwezigheid van 4 weken. De voorgaande dagen niets anders gedaan dan gras gemaaid met de bosmaaier, bijeengeharkt en afgevoerd. Het was niet te doen met de gewone grasmaaier owv heel nat voorjaar en redelijke temperaturen. Moestuin begint stilaan in orde te komen maar aantal groenten voor de 3de keer gezaaid owv te nat (alle zaad rotte in de bodem) Hopelijk lukt het nu wel. Er is altijd van alles te doen rondom het huis en dan kom je er niet zo gemakkelijk toe om nog andere klussen te doen dan tuinklussen. Maar er wacht nog een hele lijst!
tip: je moet misschien toch eens overwegen om een elektrische decoupeerzaag te kopen - ik zie steeds foto's verschijnen van een handzaag. "Gemak dient de mens" - een kleine investering waar je toch veel plezier van hebt.Ik klus heel graag maar liefst met het nodige en juiste gereedschap.

Clarien Cornelisse zei

Ook allemaal druk geweest! Leuk hoor, al die zaterdagen doorlezen!

Renske, wanneer de ui oogstklaar is dat zie je wel. Dan is het loof geel en de ui mooi vol en rond.

Edith wat top van die vogels. Dus je houdt toch nog wel wat buxus over! ;-)

Haha Elzemarie zo gaat het bij mij ook. Ik denk dan ook dat ik het wel kan. En anders zijn er altijd DIY's op google! :D

Marc nou dat is toevallig! Die zaag staat bovenaan de verlanglijst voor de volgende verjaardag! :D En ja, inderdaad, gewoon maar doorgaan met zaaien.

Wonen en leven in Roemenie zei

Hier was het gisteren een hele natte dag met ongekend veel hemelwater, heerlijk voor de moestuin Ook wij zijn bezig met een kippen hok begin jullie komen er jongekippenn van zo n 6 weken oud.Maar omdat er hier van alles rond loopt heeft onze zoon besloten om het gaas in te graven tot een diepte van 50 cm , kunnen ze niet zo makkelijk onderdoor.En de bovenkant wordt dicht gemaakt voor de katten , maar ook de buizerds en andere roofvogels die hier zijn. En zo is er eigenlijk altijd buiten wel wat te doen.


Gr uit Roemenie Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Willem zei

Voor mij typisch zo´n dag waarop je de hele dag wel bezig bent, maar aan het eind van de dag niet echt zeggen kunt wat je allemaal gedaan hebt.
Het belangrijkste dat ik me herinner is dat ik uitgebreid de zaterdagkrant heb gelezen en de bijlages, soms bar interessant en soms in 5 minuten doorgebladerd, heb ik bewaard voor de zondagmiddag, maar heb die inmiddels ook uit.

@ Dufraing Marc, wat is er mis met een handzaag. Een plaat doorzagen met een handzaag gaat vaak sneller en zeer zeker beter dan met een decoupeerzaag is mijn ervaring. Probleem van een handzaag is vaak dat de gebruiker er niet mee weet om te gaan. Anders gezegd; hij/zij kan gewoon niet zagen. Zagen lijkt gemakkelijk, maar je moet het wel degelijk onder de knie krijgen en vooral de zaag het werk laten doen. Een decoupeerzaag is leuk als je veel bochtig werk moet zagen, maar is in principe totaal ongeschikt om een strakke rechte zaagsnede te krijgen. En voor een alleszins redelijke prijs heb je tegenwoordig een goede handzaag.
Nadeel van een decoupeerzaag vind ik dat je altijd loopt te sjouwen met verlengsnoeren, tenzij je een peperduur batterijsysteem koopt. Maar voor die prijs kun je 10-tallen handzagen aanschaffen.
Nou heb ik misschien gemakkelijk praten, want ik koop kwalitatief goede handzagen voor een redelijk lage prijs bij de groothandel. Die heeft ze bij tijd en wijle in de aanbieding en dan schaf ik me er een aantal aan. Maar ook dan blijft gelden: je moet zuinig zijn op je gereedschap en het gebruiken waarvoor het dient.

Clarien Cornelisse zei

Ja maar Willem .... het is wel heeeeel makkelijk hoor, zo'n zaag die vanzelf zaagt. :))

Willem zei

Misschien ben ik ook niet helemaal onbevooroordeeld; aan elektrisch zaaggereedschap heb ik een afkortzaag, handcirkelzaag, invalzaag en een decoupeerzaag. De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik nog het meeste spijt heb van de aankoop van de decoupeerzaag. Ik ben er nooit mee op vriendschappelijke voet komen te staan. Maar ondanks de vele elektrische zagen pak ik nog met grote regelmaat de handzaag. Maar een goede handzaag zaagt ook bijna vanzelf. Het belangrijkste verschil met een elektrische zaag is dat je zelf de zaagbeweging moet maken.

De elektrische zaag die ik nog het meest gebruik is de invalzaag, direct gevolgd door de handcirkelzaag. Met beide kun je strak zagen en heb je betrekkelijk snel geïnstalleerd en ook weer opgeborgen.

Maar misschien lijk ik in bepaald opzicht teveel op mijn vader; die wilde ook alles 'kaant en recht' hebben.

Dufraing Marc zei

Er is inderdaad heel veel electrisch gereedschap en een goede scherpe handzaag is nooit weg en ook snel gepakt. EEn invalzaag en dan met zo'n geleider werkt prima voor veel platen en planken in de lengte. Om te beginnen met de aanschaf van elektrisch gereedschap is een decoupeerzaag wel een goede aankoop - om dan mooi recht te zagen zet ik een lat vast met lijmklemmen die ik dan gebruik als geleider.