Wachten op twintig gasten.

on vrijdag 1 juni 2018Het hele weekend staat in het teken van het 21-diner van Anke.

Dat is een diner met je nieuwe en oude vrienden, en met je ouders en broers en zussen, bij je ouders thuis. Het is een symbolisch afscheid van je ouderlijk huis.

Meestal ben je wel ouder dan 21 als je aan de beurt bent. Want voordat iedereen uit de vriendengroep aan de beurt is geweest, ben je zó drie jaar verder.

Anke is bijna 24 en al zes jaar uit huis dus het werd wel eens tijd voor dat 21-diner! 😉 Morgen is het zover. De meiden zijn inmiddels gearriveerd en we maken een plan. Er moet veel gebeuren. Bendes boodschappen, lijstjes, menu's, bedden opgemaakt, tafelkleden opgezocht.

Oja en dan is er ook een nog een jurk die korter moet.


Iedereen krijgt taken.

'Oja, en mam, kunnen we veel uit de moestuin eten?' was het verzoek. Tuurlijk kan dat. Wel zo makkelijk. Eten uit tuin en voorraad.

Om te beginnen haal ik een heleboel pakjes rundvlees uit de vriezer, die ik ooit kocht vanwege ... 'zielig voor de koe' ... want die 35% korting spullen worden anders weggegooid. Maar wij eten weinig vlees. En dan zit je met tig van die pakken in je vriezer.

Lang leve het 21-diner. We gaan 100 balletjes draaien. Acht pakjes rundergehakt en tartaar en dat soort dingen, mengen met verse ui en knoflook uit de tuin, veel tuinkruiden, zout en peper en specerijen. Beschuiten erdoor en een vracht mini kippe-eitjes. En dan draaien, en bakken.
Tomaten voor de saus komen uit de winkel, maar de uien en knoflook weer uit de tuin. Die twee zijn zo handig. Ze geven smaak aan alles. En ook nog makkelijk op te kweken. Als ik een klein tuintje had zette ik dat helemaal vol met knoflook en uien.

Morgen gaat de kokerij verder. Veel hoef ik gelukkig niet te doen met de meiden thuis.

Een uurtje of wat tuinwerk kan er nog wel even tussendoor. Ook kwamen vandaag weer wat bestelde zaden binnen. Je kunt nog steeds veel zaaien, mocht je nog niet zijn begonnen.

Neem nou verse groene bonen, die zaai je rond 10 mei, en dan nog een keer rond eind juni. Dan kun je tot diep in de herfst verse bonen plukken.Verder veel soorten snijbiet. Ook al zo'n veelzijdige groente. En heel gezond. Ik was hem vergeten en nu dus alsnog besteld. Die blijft meestal ook aangroeien tot ver in de herfst.

Het verpakkingsmateriaal van Bolster is gemaakt van maismeel. Je kan het eten.

Dat uurtje tuin ging trouwens niet door .....

..... dus dan maar die jurk.2 reacties:

Willem zei

Een geheel nieuw fenomeen voor mij; het 21-diner. Uit mijn eigen jeugd herinner ik het me niet en toen mijn kinderen de deur uitgegaan zijn, inmiddels ook meer dan 20 jaar geleden, was het kennelijk ook niet gebruikelijk. Of mijn kinderen hebben die kennis bewust achtergehouden omdat ze er geen trek in hadden. Ik zal ze het een dezer dagen eens vragen.
Wat niet wegneemt dat eigenlijk wel een leuk gegeven is en ik wens je allemaal veel genoegen met zowel het eten als het onder dak brengen van 20 gasten. Wordt het een weekeinde kamperen in eigen huis? Hoe het zij; veel plezier en vergeet de oordopjes niet, want die lijken me nodig met een stuk of 20, begin-twintigers over de vloer.Dufraing Marc zei

Hier aan de grens B/NL ook ganse dag regen - dat ben je sneller beu dan zon. Snijbiet is inderdaad een dankbare groente . Ik had er vorig jaar staan in de moestuin in FR en deze had de winter overleefd - heb er dit voorjaar nog van gegeten. Ben benieuwd hoe deze groente er nu bij staat na 4 weken. En de ganse moestuin ????? Er is 4 weken niet naar omgekeken en zeker niets in gebeurd behalve dat de gasten van de voorbije week aardbeien gegeten hebben. Vanaf volgende week volg ik je blog terug vanuit FR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...