Kleur en geur.

on dinsdag 26 juni 2018
Een kleurige dag. En ook heel geurig, als je met je handen in de kamille en in de lavendel zit.

Van zo'n grote bos gedroogde kamille blijft niet veel over. Voor kamillethee heb je alleen de bloemhoofdjes nodig. Als je die afknipt en in een bakje doet, is dat maar een heel klein beetje ....

Maar kamille is behoorlijk sterk medicinaal. Dus voor een kop gloeiend hete thee, hartje winter, tegen een opkomende keelpijn, heb je maar een bloemetje of zes, zeven nodig. 

Zo'n bakje vol bloemen is dus misschien wel genoeg, voor de hele winter. En anders pluk je toch gewoon nóg een bos. Kamille groeit overal. Vergeet niet om de zaden weer overal uit te strooien, dan heb je volgend jaar ook weer kamille.

Droog de bloemen zo nodig nog even na op een schotel, en doe ze dan in een dichte bus.
En er was ook lavendel. Die is inmiddels ook droog.

Met lavendel ben je veel sneller klaar. Daar hoef je niet alle bloemen vanaf te knippen, die wrijf je gewoon per bos tussen je handen, en de bloemen vallen er vanzelf af.

Blaadjes en stelen eruit halen en je bent klaar. Allemaal geurige kleurige bloempjes, om in een katoenen zakje te stoppen en naast je bed te leggen. Of tussen je kleren. Of in de wol, tegen motten. Of als kadootje.

Als je het zakje schudt of wrijft komt de lekkere geur vrij.

Wat grappig was .... ik zat hier vanmorgen  te ontbijten en werd belaagd door tientallen vliegen. Vanmiddag at ik hier ook weer, maar toen lagen die lavendelstelen daar nog. En, geen vlieg te zien. Ook geen bijen en wespen en andere insecten. De meeste insecten houden niet van die lucht.

Brit vindt het ook niet lekker. Ik ruik naar lavendel en ze loopt met een boog om mij heen. Het was een heerlijke rustige lunch! 😉

Juni is een echte bloemenmaand. Alles staat tegelijk in bloei. Het maakt niks uit dat we even helemaal geen planten in de vensterbank hebben. Komt wel goed uit eigenlijk, met al die bloemen om te drogen.

Er is zoveel kleur buiten, om te plukken en je vazen mee te vullen.

Ook al ben je (net als ik) geen kei in bloemschikken, dat maakt niks uit. Pluk wat je mooi vindt en maak er een bos van. Het is altijd goed.


In onze buurt is iemand ziek. Dus daar kon wel een mand groente naar toe, dacht ik vanmorgen. De mensen waren helaas niet thuis, dus ik had het in de schaduw gezet en een app-je gestuurd. Toen bleek dat ze een paar dagen niet thuis zijn.

Die mand dus maar weer opgehaald. En nu hij daar staat vind ik die groenten ook net een boeket.
We hebben inmiddels véél meer geoogst dan we kunnen opeten. Misschien morgen maar eens aan een vervroegde weck-ronde beginnen ...
3 reacties:

tientonnerelf zei

Inspirerend met de kamille en lavendel!
Groetjes Tineke

Daphne zei

De geur van lavendel.....mmmmmm, heerlijk vind ik dat.
En ja, die mand met groente kan zo op tafel als een mooi boeket.

Willem zei

het verbaast me dat lavendel, eenmaal geplukt, alle aantrekkingskracht voor allerlei vliegend (on)gedierte verloren heeft. Als ik lavendel zie bloeien, wordt het steevast omgeven/bezocht door heel veel insecten. Zou het spul dan een of andere stof afscheiden die voor insecten onaangenaam is? Ik beschouw het maar als een klein wondertje van de natuur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...